– Dupa suspendarea esuata a presedintelui Basescu, in Alianta DA continua rafuielile politice – In toamna lui 2007 DNA dezamorseaza bomba mediatica furnizând TVR, printr-o scurgere de informatii controlata, filmul prezumtivei spagi incasata de Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii de la acea data – Potrivit scurt-metrajului, ministrul Agriculturii din perioada guvernarii CDR, Ioan Muresan, ar fi intermediat mituirea lui Remes de catre un afacerist transilvanean, in schimbul câstigarii unor licitatii publice – La insistentele si rugamintile lui Tariceanu, Remes isi depune mandatul – Este unul din cei 50 de ministri care au trecut prin guvernul condus de CP Tariceanu – Ca trenul prin halta
Pe 10 octombrie, televiziunea publica prezinta o bomba de presa: filmul presupusei spagi incasata de ministrul Agriculturii, DT Remes. Scurt-metrajul e o compilatie de evenimente. Actorii principali sunt filmati, filati si ascultati vreme de mai multe luni. Ulterior, imaginile genereaza un scandal politic monstruos care escaladeaza. Guvernul si presedintia demonstreaza ca sunt intr-un conflict permanent. Prins intre ciocan si nicovala, DNA declara ca nu a pus la dispozitia televiziunii publice respectivul film al spagii. Ioan Muresan afirma ca nu i-a “impins” niciodata bani lui Remes in contul clientului sau, Gheorghe Ciorba. Târziu, in noapte, Remes isi da demisia dupa o discutie avuta cu primul-ministru. Liberala Norica Nicolai declara, luând apararea Executivului lovit in moalele capului de acuzatiile de coruptie la nivel inalt, ca DNA a devenit “agentia de imagine a lui Basescu”. Seful democrat Emil Boc spune ca filmul spagii lui Remes e dovada ca in cabinetul lui T’ariceanu coruptia este endemica. “E dovada supremă de corupţie instituţionalizată. Corupţia stă la masă cu Călin Popescu-Tăriceanu. În acest moment, singura soluţie decentă e demisia cabinetului pentru că a compromis credibilitatea României”, a spus Boc.
Cabinetul PeNaL
Insa scandalul spaguirii lui Remes avea sa fie doar inceputul. Guvernul liberal, din ce in ce mai santajabil politic si mai vulnerabil in fata amenintarilor cu motiunea de cenzura, va fi compromis de alti demitari de rang inalt care vor intra in atentia DNA. Investit ministru al Justitiei, exponentul grupului liberal clientelar de la Iasi, Tudor Chiuariu, incepe sa intre in pâine. Planul liberalilor este de a-l priva pe Basescu de atributia de a gira anchetarea ministrilor si altor demnitari guvernamentali de catre DNA. Chiuariu ticluieste un amendament la legea raspunderii ministeriale care-l scoate din joc pe presedintele Basescu, dar care compromite imaginea tarii pe plan international. România se afla inca sub incidenta clauzei de salvgardare pe justitie impusa de UE. Ordonanta Tariceanu – Chiuariu isi intra in rol, iar Basescu, privat de “jucaria” favorita, il catalogheaza pe ministrul Justitiei cu apelativul “un tânar mafiot obraznic”. Având el insusi niscai “probleme de DNA”, Chiuariu isi da demisia de la conducerea Justitiei românesti, dupa nici jumatate de an de mandat. Printre demnitarii care au dat cu subsemnatul la DNA se mai numara si ministrul Paul Pacuraru, dar si udemeristul Zsolt Nagy. Pacuraru a fost inlocuit, in cele din urma, cu Mariana Câmpeanu.
50 la 10 mii
Guvernul liberal a schimbat, pâna in acest moment, 50 de ministri, arata o analiza publicata in presa centrala. Schimbari majore in componenta Executivului au avut loc in martie 2007 când oamenii lui Basescu au fost debarcati de la sefia ministerelor pe care le conduceau. Mai multi ministri si-au prezentat demisiile, din cauza proastei gestionari a mandatului sau datorita anchetarii de lor catre DNA: Adrian Cioroianu, demisionar din fruntea Externelor, Paul Pacuraru, anchetat de DNA, Tudor Chiuariu, demisionar din fruntea Justitiei. In prezent, acestia o duc bine mersi, ca si fostii ministri ai PD, “exmatriculati” din Guvern de catre colegii de Alianta: Adrian Cioroianu – senator PNL, Dan Motreanu – deputat PNL, Vasile Blaga – senator PD-L, Ionut Popescu – senator PD-L, Mircea Cinteza – senator PD-L, Codrut Seres – senator PC, Bogdan Pacu – deputat PC. Anca Boagiu a devenit europarlamentar. In schimb, Gheorghe Flutur (PD-L) a preferat administratia locala, iar la alegerile locale din iunie a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Suceava. Radu Berceanu a incercat aceeasi schimbare, insa fara succes. Dupa plecarea de la Ministerul Transporturilor, el a revenit in functia de senator, insa in iunie 2008 a demisionat, pentru a se ocupa de campania pentru locale. A candidat la sefia CJ Dolj, dar a pierdut. In prezent este presedintele organizatiei PD-L Dolj. Colegii sai Sulfina Barbu, Sorin Frunzaverde si Gheorghe Dobre fac politica doar la nivel de partid.
Lucian BOGDANEL