Mesajul politic transmis de premierul Tariceanu e din ce in ce mai contradictoriu, cu o saptamâna inainte de data alegerilor parlamentare. Dupa ce a anuntat ca va injecta un antidot de 10 miliarde de euro in economia româneasca, evitând fatis intâlnirea cu Parlamentul, Tariceanu s-a trezit in ceasul al doisprezecelea ca are nevoie de expunere mediatica suplimentara. Invitatia la dezbatere publica lansata contracandidatilor Geoana si Stolojan e tardiva si contravine spiritului si literei in care premierul a anuntat ca va directiona miliardele de euro catre asa-numitele ramuri vitale ale economiei, anume evitând orice confruntare si dezbatere parlamentara.
Patru ani ce a facut?
Social-democratul Iulian Iancu spune ca pofta de taifasuiala pe teme economice a premierului nu e intâmplatoare. In opinia lui Iancu, Tariceanu simte ca-i fuge pamântul de sub picioare si incearca, pe ultima suta de metri, sa-si reabiliteze imaginea publica si sa pozeze in singurul politician responsabil din tara. “Logica sefului Guvernului este una strict electorala. Tariceanu nu vede dincolo de campania electorala si dincolo de conflictul dintre Palate. Cum sa ceri intrevederi televizate, când ele sunt deja stabilite? E un joc de suma nula prin care se vrea sa ni se infatiseze un prim-ministru preocupat de soarta economiei. Insa eu spun ca actualul Executiv nu si-a facut temele vizavi de modul in care românii vor infrunta anotimpul rece. Cunosc destui oameni care isi inchid caloriferele de teama unor facturi umflate peste noapte. Am spus-o mereu, agenda acestui guvern, in frunte cu Tariceanu, nu s-a intersectat si nu se intersecteaza in niciun punct cu problemele reale ale cetatenilor”, a declarat Iancu. Acesta a mai declarat ca nu poti sa vii si sa ceri, ca premier, dezbateri pe teme economice, atâta timp cât vrei sa injectezi 10 miliarde de euro in economie fara sa treci initiativa prin Parlament. “Asistam la un simplu joc de mimare a responsabilitatii si de inculcare a ideii ca Tariceanu stie ce se petrece cu economia româneasca. In loc de masuri concrete si intemeiate, premierul vrea dezbateri”, a adaugat deputatul pesedist.
Nevoia de echilibru
Ceva mai temperat, liderul social-democrat Viorel Hrebenciuc a declarat ca actuala formula guvernamentala, in care doua partide de dreapta au taiat si au spânzurat in tara, dupa care s-au rafuit reciproc, in familie, nu mai poate fi sustinuta dupa data de 30 noiembrie. Hrebenciuc a catalogat guvernarea de dreapta drept “o combinatie politica toxica ce a imbolnavit România”. “Nu cred ca din punct de vedere politic, aceasta combinatie toxica pentru România – PNL – PD – mai este viabila. Urmeaza o perioada tulbure la nivel international si tara are nevoie de un guvern cu cap limpede, dar si cu picioare bine infipte in realitatatile economice si politice care ne inconjoara”, a spus acesta. Social-democratul a adaugat ca rezultatul parlamentarelor va fi edificator in acest sens. “Eu cred ca veti vedea scoruri relevante. Acestea vor demonstra ca românii au perceput Alianta DA ca pe un factor generator de scandaluri politice, nu de stabilitate si durabilitate. Tara are nevoie, dupa parerea mea, de un Guvern lucid si echilibrat, mai cu seama in aceste momente dificile. Nu cred ca exista vreun politician la ora aceasta care sa-si permita sa riste viitorul României, dupa bunul sau plac”, a explicat Hrebenciuc.
Vor sa se pupe dupa ce s-au scuipat
Reapropierea dintre PNL si PD, semnalata de o parte a presei centrale, a fost combatuta de presedintele executiv al PSD Bacau. Gabriel Vlase a spus ca PDL este un partid cu lideri disperati care sunt in stare sa faca orice pentru a pune mâna pe ciolan, inclusiv “sa pupe acolo unde au scuipat”. “Locomotiva Stolojan nu mai e buna nici de fier vechi. Asta e realitatea. Din cauza asta cei din PD tatoneaza terenul. Sunt disperati dupa putere, asa cum e seful lor de la Cotroceni. Ar fi in stare sa faca orice ca sa preia frâiele tarii. Inclusiv sa pupe acolo unde au scuipat. Cersesc indurare si se milogesc dupa ce pâna acum câteva zile ii numeau pe toti autori de lovituri de stat sau complotisti. Sunt jalnici in zbaterile lor falimentare”, a atacat Vlase. Acesta a mai spus ca vede, dupa data de 30 noiembrie, un Executiv profesionist la cârma tarii.
Deficit bugetar catastrofal
Social-democratii au mai spus ca PSD a lasat economia României cu o crestere de 8,7 la suta si un deficit de numai 1,5 la suta. Astazi, afirma acestia, cresterea economica a ramas tot pe la 8 la suta, insa deficitul bugetar a fost scapat de sub control de guvernarea de dreapta. Mai mult, spun pesedistii, in patru ani de zile s-a schimbat Codul Fiscal de 14 ori, lucru care a generat o impunere fiscala haotica. De altfel, in România functioneaza 306 taxe si impozite diferite.
Lucian BOGDANEL