– in prima saptamâna a actiunii, vaccinul oferit gratuit de autoritatile sanitare tuturor fetelor in clasa a IV-a, pentru a reduce riscul de cancer de col uterin, nu a fost administrat niciunei fete din judetul nostru, din cauza reticentei parintilor – reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica recunosc ca Ministerul Sanatatii nu a realizat anterior nici o actiune de informare a populatiei in domeniu si ca „poate a gresit un pic” – infectia cu HPV, cauza principala a cancerului de col uterin, este cea mai frecventa boala virala cu transmitere sexuala
Campania de vaccinare contra virusului HPV, promovata cu tam-tam de Ministerul Sanatatii, s-a lovit de un boicot general in judetul nostru. Motivul reticentei manifestate de majoritatea populatiei pare sa nu fie ineficienta sau riscurile vaccinarii, cât faptul ca actiunea de vaccinare nu a fost precedata de o informare corespunzatoare a beneficiarilor de catre autoritatile responsabile.
Vaccinuri gratuite pentru fetele de clasa a IV-a
De luni 24 noiembrie, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Bacau a demarat, in cadrul programului national de oncologie, campania de vaccinare gratuita anti-HPV a fetelor de clasa a IV-a. „Am primit de la minister 2440 de doze de Cervarix (in valoare de aproape 665.000 de lei) si 2441 doze de Silgard (evaluate la circa 705.000 lei). Potrivit dispozitiilor de la centru, vaccinul trebuie administrat in trei doze (in saptamânile 24-28 noiembrie 2008, 12-16 ianuarie 2009 si 19-23 mai 2009), cu ajutorul medicilor scolari si al celor de familie”, declara la inceputul actiunii purtatorul de cuvânt ASP Oana Mocondoi.
Parintii nu au incredere
Pâna ieri, 28 noiembrie, „nici un medic nu a venit inca dupa vaccinuri”, dupa cum a precizat reprezentanta ASP. Motivul, a continuat ea, este ca foarte multi parinti s-au aratat reticenti si au cerut amânarea actiunii pentru a avea mai mult timp de gândire, mai ales ca au dreptul legal de a refuza vaccinul. Pentru a afla cum privesc bacauanii chestiunea, am luat si „pulsul strazii” (femei cu vârsta intre 25 si 35 de ani). „Vaccinul este prea nou pe piata si parerile despre el prea contradictorii ca sa am incredere si sa-mi vaccinez fiica. Prefer sa astept câtiva ani pentru niste rezultate clare”, a declarat Bianca T. „Nu am copii inca si, sincer, sunt foarte fericita ca nu sunt in situatia de a lua o asemenea decizie”, a spus Irina F. „Nu mi-as vaccina copilul contra HPV. Informatiile din testele facute pe cele doua vaccinuri nu sunt concludente si nu garanteaza ca nu vor aparea efecte secundare negative”, este de parere Cristina B. „Nu accept acest vaccin. Copiii nostri nu sunt cobai. Nu am incredere. Din punctul meu de vedere, e o afacere a marilor producatori de medicamente”, a declarat Diana M. Adaugând la toate acestea spusele Oanei Mocondoi – ca „ministerul nu a realizat nici o informare a populatiei inainte de campania de vaccinare” si ca „poate ca aici s-a gresit un pic”, reiese ca motivul principal al boicotarii campaniei ar fi neinformarea corespunzatoare a populatiei inainte de vaccinare. Mai ales ca pe pagina de internet a Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA (institutie guvernamentala) scrie ca „vaccinul a fost aprobat ca fiind sigur si eficient. Studiile de pâna acum nu au indicat efecte secundare negative serioase”.
Virusul infidelitatii
Potrivit specialistilor, cancerul de col uterin este la nivel mondial al doilea ca frecventa la femeile intre 15 si 44 de ani, producând moartea unei femei la fiecare doua minute. In România, el ucide aproximativ sase femei pe zi, fiind cauza principala de mortalitate prin cancer la femeile din intervalul de vârsta mentionat. Putini bacauani detin insa informatii despre cauza numarul unu a acestei forme de cancer – virusul HPV (human papilloma virus). Conform explicatiilor oferite de medicul Doina Sargu, sefa sectiei Ginecologie din Maternitatea Bacau, „infectia cu HPV este cea mai frecventa boala virala cu transmitere sexuala. La noi, tinerele cu un singur partener sexual sunt infectate in proportie de aproximativ 20 la suta, fata de cele cu parteneri multipli, unde proportia creste pâna la circa 70 la suta”. Din cele cam o suta de tulpini ale virusului, a continuat doctorita, doar câteva au potential oncogen, cele mai periculoase fiind 6, 11, 16, 18, 31, 33 si 35. Infectarea se poate produce in conditiile vârstei mici de incepere a vietii sexuale, numarului mare de parteneri sexuali, scaderii imunitatii, fumatului, avortului sau folosirii contraceptivelor. HPV se fixeaza la nivelul colului uterin, femeia cu un col sanatos ramânând simplu purtator al virusului. O data patruns in structura colului, HPV provoaca fie condiloame (veruci), fie cervicite, cancerul fiind faza ultima. „Cervicitele nu au simptome, un motiv important pentru care tinerele trebuie sa se prezinte periodic la control”, a mai spus Doina Sargu. Pentru prevenirea infectarii cu HPV, medicii recomanda consultatiile, o buna igiena intima, tratarea oricaror leziuni ale colului, folosirea prezervativului in cazul schimbarii frecvente a partenerilor sexuali si vaccinarea.
Alin LEANCA
mi se pare corect sa fie boicotat. ce dovada exista ca peste 20 de ani nu apar reactii neasteptate?
Cam asa e. Vor spune eventual, ups, am gresit.