Podium politic la Bacau: 1. PSD 2. PDL 3. Si altii

vot31.jpgCompetitia electorala in cele 14 colegii uninominale din judet a fost dominata de candidatii PSD si PDL la un loc in Parlament. Cu câteva exceptii, reprezentate de colegiile uninominale in care candidatii liberali au obtinut scoruri bune, dar fara a câstiga cu 50 plus 1 din voturi, colegiile de deputati si de senatori au revenit, firesc, pesedistilor si pedelistilor.

Doar trei din prima

Doar social-democratii au reusit sa obtina parlamentari din “prima”. Ceilalti candidati au asteptat cu sufletul la gura morisca redistribuirii mandatelor. S-au calificat in Parlament de la prima strigare Viorel Hrebenciuc (candidat in colegiul 10 de deputati), Iulian Iancu (candidati in colegiul 8 de deputati) si Catalin Mardare (candidat in colegiul 3 senatorial). Gabriel Vlase (candidat in colegiul 9 de deputati), respectiv Gheorghe Antochi (candidat in colegiul 4 de deputati), ambii candidati din partea PSD, au obtinut un numar linistitor de voturi. Ambii au obtinut, fara emotii, mandatele de deputati. Echipa parlamentarilor social-democrati a fost intregita de Elena Mitrea, care si-a acontat mandatul senatorial câstigând colegiul 4 in care a candidat. Pe votul politic, PSD a batut tot ce a intâlnit in cale. Social-democratii au fost aproape procentul electoral psihologic de 40 la suta pe vot direct, fara redistribuire. O crestere semnificativa care dovedeste o organizatie solida, construita sanatos, pe oameni politici valorosi. 38 la suta vot politic pe Camera Deputatilor (peste 82 de mii de voturi) si 38, 18 la suta pe Senat (aproape 83 de mii de voturi), social-democratii au reconfirmat ca judetul Bacau apartine PSD.

PDL, surpriza si nu prea

In urma pesedistilor, la o diferenta notabila de voturi, s-au clasat democrat-liberalii. Acestia, spun unele guri, au fost surpriza parlamentarelor bacauane. PDL a câstigat pariul electoral urban angajat de “garantii” liberali. In lumina votului obtinut la locale de PNL, Stavarache si-a luat in serios rolul de “locomotiva” electorala locala. Primarul a tras partidul si candidatii uninominali ai PNL atât cât a putut, garantând pentru fiecare dintre ei. Insa calculul PNL-ului a fost gresit. Rezultatul se vede cu ochiul liber. Pe colegiul 1 de deputati candidatul pedelist Constantin Draganuta a venit in fata “prietenului bacauanilor”, Tudor Chiuariu. Cei doi au fost despartiti de o diferenta mica, de doar 100 de voturi, in favoarea viceprimarului bacauan. PNL a incasat o lovitura si mai puternica prin ramânerea acasa a lui Ioan Silviu Lefter, cordonul ombilical ce conecta organizatia judeteana a partidului de conducerea centrala de la Bucuresti. Lefter nu a iesit nici macar pe locul 2, fiind depasit atât de surpriza urbana a parlamentaralor, pedelistul Adrian Popescu, cât si de fostul deputat social-democrat Minodora Cliveti. In Parlament ajunge Popescu. Desi a beneficiat de un colegiul privilegiat – colegiul 3 de deputati (alcatuit din 35 de mii de bacauani plus 8 comune controlate de primari PNL) – Ionel Palar, vicepresedinte al Consiliului Judetean, nu a reusit sa-si câstige mandatul la prima strigare. De fapt, pe zona urbana a colegiului (zona nordica a municipiului Bacau), Palar a facut meci nul cu Tudorita Lungu, contracandidata pedelista a liberalului. Departajarea s-a facut in zona rurala a colegiului, unde primarii liberali si atentiile electorale si-au facut datoria doar pe jumatate. In numarul real de voturi, Palar a fost depasit de Mihai Banu, candidatul liberal din colegiul 5 de deputati. Raportat la scorul fabulos obtinut la locale, rezultatul obtinut la parlamentare pe municipiul Bacau de catre PNL este jalnic. PDL este marele câstigator pe municipiu, iar PSD a inregistrat o revenire de forma in raport de numarul de voturi slab obtinut la locale. Fizic, liberalii au trimis doar un singur deputat de pe municipiu in Parlament (Palar, dar nu din prima), cel de-al doilea (T. Chiuariu) jucându-si soarta la ruleta redistribuirii. Marele perdant urban al uninominalului este insa pedelistul Valentin Nedeff, candidat in colegiul 1 senatorial (orasul Bacau). Desi este candidatul “portocaliu” care a strâns cel mai mare numar de voturi (aproape 20 de mii), Nedeff va sta acasa. Din colegiul lui va ajunge in Senat fostul prefect Gabriel Berca. Acesta a iesit primul in colegiul 1 senatorial, adunând aproape 23 de mii de voturi.

Ruralul bacauan, fieful social-democratilor

Restul colegiilor au fost adjudecate detasat de candidatii uninominali ai PSD. In majoritatea cazurilor, acestia au fost urmati in clasamente de candidatii PDL-ului. Cu o campanie electorala agresiva si pretioasa ca mesaj electoral, liberalii au inregistrat, prin unii dintre candidati, rezultate de-a dreptul comice: Silvestru Dogaru (candidat in colegiul 4 de deputati, care a adunat doar 2586 de voturi), Neculai Olaru, interimarimarul de la PDL, umilit chiar in colegiul ales de el sau Lucian Ciubotariu (candidat in colegiul 3 senatorial, care a strâns doar 6983 de voturi, fata de cele aproape 23 de mii ale pesedistului Catalin Mardare). Colegiul 4 de deputati a fost adjudecat de Gheorghe Antochi (cu 10296 de voturi), in timp ce colegiul 5 de deputati a revenit sefului Directiei Agricole, Mihai Banu, care a adunat 9288 de voturi. In colegiul 6 de deputati s-au intrecut tot culorile rosie, respectiv portocalie, prin candidatii Endre Bereczki si Valerian Vreme. Vreme (PDL) a iesit primul, cu 7850 de voturi adunate, fata de cele 7424 ale lui Bereczki (PSD). Candidatul aliantei PSD – PC, Constantin Avram, si-a adjudecat colegiul 7 la o diferenta mai mult decât confortabila. Avram a obtinut 9713 de voturi, in timp ce urmatorul clasat, Vasile Gherasim, PDL, s-a ales cu putin peste 7000 de voturi. Colegiul 8 a fost câstigat de Iulian Iancu (PSD) care a strâns aproape 55 la suta din voturile valabil exprimate, adica 11.035 de voturi. Liderul social-democrati bacauani, Viorel Hrebenciuc, a facut legea in colegiul 9 de deputati adunând numarul cel mai mare de voturi dintre toti candidatii la deputatie din judet: 12.301, adica 53, 01 la suta. In colegiul 10 presedintele executiv al PSD Bacau, Gabriel Vlase, a obtinut aproape 11 mii de voturi, iesind pe primul loc in ciuda faptului ca a fost supus unuei campanii dusa mult sub limita normalitatii prin atacurile murdare ale contracandidatilor liberali de pe colegiu. Altfel, vicepresedintele Vasile Nistor a obtinut un loc in Senat, pe baza unei redistribuiri politice, desi fusese trimis sa candideza de colegii interimari de la PDL cu scopul declarat de a-l termna poitic. S-a dovedit insa ca si in politica e valabil proverbl cu cine sapa gropa altuia.. .

Perdantii uninominali

Printre perdantii de “lux” ai uninominalului se numara democrat-liberalul Valentin Nedeff. Desi a strâns cel mai mare numar de voturi dintre toti candidatii PDL-ului (19.393), Nedeff ramâne acasa pentru ca a fost invins de Gabriel Berca, in colegiul 1 senatorial. PDL Bacau va fi reprezentat in Senat de fostul sef al organizatiei, Vasile Nistor. In ierarhia pe deputati, Vreme si Popescu sunt urmati de Vasile Gherasim, candidat parasutat la Bacau de conducerea centrala a PDL. Acesta a adunat 7058 de voturi in colegiul 7 in care a candidat. Desi a fost infrânt de candidatul aliantei PSD – PC, Constantin Avram (care a iesit pe primul loc cu peste 9700 de voturi adunate), Gherasim se pregateste totusi sa intre in Parlament. Acesta i-a luat fata colegului de partid Constantin Draganuta care, desi l-a invins cu putin in colegiul 1 de deputati pe Tudor Chiuariu, va ramâne acasa pentru ca nu a acumulat un numar mai mare de voturi decât Gherasim. In aceste conditii, parasutatul Chiuariu ar reusi sa intre din nou in Parlament, de pe locul 2 in colegiul in care a candidat, completând echipa de trei deputati ai PNL Bacau. Cu aproape 10 mii de voturi, fostul subprefect Constantin Avram ramâne acasa. PSD ramâne partidul cu cele mai puternice structuri politice. PNL mai are inca de unde scadea, in conditiile in care organizatia de la Bacau a obtinut mai mult decât scorul national al partidului.

Probleme noi pentru judet

Problemele pe care le vor duce in Parlament alesii bacauanilor sunt din ce in ce mai variate si mai apasatoare. Acestea se refera la implementarea unei politici in zona imigratiei fortelor de munca. Din ce in ce mai multi muncitori din China sau Bangladesh vin in Bacau pentru ca sunt mai ieftini decât omologii lor de pe malurile Bistritei. De asemenea, probleme foarte mari vor intâmpina miile de bacauani care vor alege sa revina acasa, din strainatate, pe fondul crizei financiare internationale. Repornirea Rafo Onesti, cândva cel mai puternic agent economic din Moldova, ar trebui sa fie un subiect de maxim interes pentru parlamentarii bacauani ca si suprimarea diferentelor dintre mediul rural si urban, tema electorala predilecta in campania social-democratilor.

Camera Deputatilor

Colegiul 1 – Tudor Chiuariu (PNL)

Colegiul 2 – Adrian Popescu (PDL)

Colegiul 3 – Ionel Palar (PNL)

Colegiul 4 – Gheorghe Antochi (PSD)

Colegiul 5 – Mihai Banu (PNL)

Colegiul 6 – Valerian Vreme (PDL)

Colegiul 7 – Constantin Avram, in Parlament merge Vasile Gherasim (PDL)

Colegiul 8 – Iulian Iancu (PSD)

Colegiul 9 – Viorel Hrebenciuc (PSD)

Colegiul 10 – Gabriel Vlase (PSD)

Senat

Colegiul 1 – Gabriel Berca (PNL)

Colegiul 2 – Sabin Cutas, merge in Senat Vasile Nistor (PDL)

Colegiul 3 – Catalin Mardare (PSD)

Colegiul 4 – Elena Mitrea (PSD)

Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. GRIGORE CHEAZIM a zis:

    DOMNULE ZIARIST FELICITARI PENTRU TITLUL ARTICOLULUI SI PRECIZEZ CA MA BUCUR NESPUS CA IN TARA ASTA MAI SUNT ROMANI ADEVARATI.
    SARBATORI FERICITE.

  2. in urma scorului inregistrat de PNL in tot judetul, Stavarache ar treui sa inteleaga ca nu mai merge cu minciunile si invartelile cu care este obisnuit. Camarila din prejma sa, ar trebui sa-si bage unghiile in teaca si sa mai faca si ceva legal.
    Au sufocat oamenii cu grandomania lor si acum au cules roadele. Dupa campania agresiva pe care au dus-o, rezultatul e zdrobitor! Au luat-o in freza !

  3. un coleg pd-l a zis:

    Marea enigma este POPESCU! Mare escroc……L-a imbolnavit pe socru’sau RADUCAN ion(Pambac)

Adauga un comentariu

*