Presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Theodor Stolojan in functia de premier. Decizia a fost comunicata de seful statului miercuri, la ora 13.00, când Stolojan a comparut in fata presei alaturi de Basescu intr-o reeditare ceva mai putin melodramatica a celebrului episod din 2004 când presedintele a plâns pe umarul tehnocratului. „Am avut în vedere un om capabil, pe de o parte, să înteleagă resorturile crizei economice şi să poată s-o gestioneze şi, pe de altă parte, un om cu suficientă autoritate pentru a putea gestiona buna funcţionare a guvernului şi instituţiile statului într-o perioadă în care România devine tot mai afectată de efectele crizei economice şi financiare mondiale”, a declarat Băsescu, inainte de a-l nominaliza oficial pe Stolojan.
Guvern batut in cuie pâna in 22 decembrie
“Desemnatul” Stolojan a declarat ca vom avea Guvern inainte de Craciun, pâna cel târziu pe 22 decembrie, data convenita de cele doua partide ca termen limita privind formarea Executivului. Seful statului a tinut sa faca o mentiune speciala cu ocazia anuntarii desemnarii in functia de premier a fostului angajat al Bancii Mondiale. Basescu a spus ca daca va primi votul de incredere al Parlamentului, cabinetul Stolojan va fi investit pentru un mandat de patru ani, nu pentru un mandat fragmentat. “Mandatul domnului Stolojan, in cazul in care va primi votul Parlamentului, este unul de patru ani si nu unul fragmentat”, a mai spus acesta.
Orgoliile vor fi lasate in urma
Liderii bacauani ai celor doua partide care alcatuiesc coalitia de guvernare spun ca alegerea lui Stolojan era predictibila, dar ca arhitectura viitorului Executiv nu este cunoscuta in totalitate. “Cred ca este persoana cea mai potrivita. In plus, este cunoscut atât de cei de la PDL, cât si de aliatii nostri de la PSD. Stolojan ramâne acelasi om de echilibru si specialist al perioadelor de criza economica. Sa nu uitam ca, din pozitia de fost expert al Bancii Mondiale, cunoaste cel mai ce trebuie facut in astfel de perioade”, a declarat senatorul Vasile Nistor (PDL). Acesta a mai spus ca tara are nevoie de o guvernare stabila si ca, pentru a implini acest deziderat, cele doua partide din componenta coalitiei de guvernare vor lasa istoria conflictelor in urma. “Sunt doua mari forte politice care fac impreuna aproape 70 la suta. Sunt convins ca orgoliile vor fi date la o parte si istoria va trece in planul secund. Cred ca suntem in stare sa ducem pâna la capat un mandat in care cuvântul de ordine va fi nevoia de echilibru economic”, a adaugat Nistor.
Impartirea portofoliilor nu e batuta in cuie
De cealalta parte, deputatul Gabriel Vlase (PSD) a declarat ca discutiile pentru stabilirea portofoliilor in interiorul coalitiei guvernamentale fac inca obiectul negocierilor. Vlase a mai spus ca se astepta ca Stolojan sa fie nominalizat de presedinte. “Din punctul meu de vedere nu este nicio surpriza. Este insa o simpla desemnare deocamdata. Daca negocierile decurg bine in continuare, ea se va transforma in investitura. In acest moment suntem in faza de discutare a portofoliilor guvernamentale. Impartirea lor nu este foarte clara, asa incât ar fi deplasat sa mobilam ministerele cu oameni de pe acum”, a precizat presedintele executiv al PSD Bacau. El s-a aratat sceptic in privinta duratei de viata a cabinetului Stolojan declarând ca, in conditiile votului exprimat in 30 noiembrie, majoritatile parlamentare sunt foarte volatile. “E greu de determinat sau de estimat daca guvernul va rezista 4 ani, in conditiile in care partidele parlamentare trebuie sa negocieze formarea majoritatilor. Nu exista majoritati clare in Parlament. Nu pun eu drobul de sare inainte, dar trebuie sa fim realisti. Pâna la urma, pot aparea si schimbari”, a mai spus Vlase.
Stolojan, CV de tehnocrat
Theodor Stolojan este în politică încă din 1990: fost prim-ministru, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, candidat la preşedinţia ţării, consultant la Banca Mondială şi consilier prezidenţial. Acestea sunt doar câteva dintre funcţiile deţinute de-a lungul ultimilor 18 ani de actualul prim-vicepreşedinte al PD-L. Theodor Stolojan a fost artizanul unificării liberale, alături de Valeriu Stoica, şi al Alianţei D.A. PNL-PD, alături de Traian Băsescu. Pentru Stolojan, Traian Băsescu a plâns în faţa românilor şi a candidat în locul lui la preşedinţie. Însănătoşit după alegeri, a intrat în echipa de consilieri prezidenţiali, dar s-a retras în 2006, pentru a se ocupa de PLD. La nici un an, PLD şi PD au fuzionat pentru a deveni Partidul Democrat Liberal. Din postura de prim-vicepreşedinte şi într-un cadru neconvenţional, Stolojan anunţa că vrea să fie prim-ministru. Stolojan este un politician înstărit. Veniturile lui provin din tranzacţii la bursă şi din activitatea didactică, la care se adaugă pensia de la Banca Mondială. În plus, a obţinut aproximativ 15 milioane de euro din vânzarea complexului Clăbucet Sosire. Scandalurile nu l-au ocolit. Numele lui a fost vehiculat în legătură cu afacerea „Megapower”, dar procurorii au dezmintit oficial că acesta ar fi avut vreo calitate procesuală în această cauză. Recent, PSD şi PC l-au acuzat că s-a implicat, din poziţia de consilier prezidenţial, în privatizările din energie.
Functiile cheie din administratia bacauana, sub lupa negocierilor de la Bucuresti
Coalitia guvernamentala formata de PSD si PDL va elabora si un sistem de distribuire a pozitiilor de forta din administratia locala. Prima modificare de substanta se va petrece la vârful Primariei Bacau unde Constantin Draganuta va parasi fotoliul de viceprimar, ocupat in baza protocolului politic semnat de PNL si PDL, imediat dupa aflarea rezultatelor de la alegerile locale. Eliberarea functiei de catre Draganuta este o certitudine, surse din interiorul PDL confirmând ca intre democrat-liberali si penelisti relatiile s-au racit iremediabil in urma campaniei electorale de la parlamentare. Dinspre PNL, spun pedelistii, exista mai multe frustrari acumulate in timpul lunii de campanie. In plus, protocolul dintre cele doua partide a devenit istorie. Dominat, prin prisma rezultatului de la locale de PNL, Consiliul Local va fi controlat pe mai departe de liberali care au posibilitatea de a inscauna viceprimari din propriul partid. Insa, pentru proiectele edilitare care au nevoie de votul a cel putin doua treimi din CL, liberalii, in frunte cu primarul Romeo Stavarache, vor trebui sa negocieze la sânge.
Cine ia Prefectura?
Desi coalitia PSD – PDL prinde viata pe zi ce trece, nu se stiu inca detalii referitoare la modul in care functiile cheie din administratie vor fi impartite intre cele doua forte politice. Ele urmeaza sa fie negociate, cel mai probabil, in baza unui sistem care va fi impus la nivel national. Cert e ca sistemul distribuirii functiilor in baza unui algoritm politic a cazut in desuetudine in urma exemplului oferit de Alianta DA (PNL – PD), in ultimul mandat. “La nivel national trebuie creat un sistem de distribuire a functiilor in administratia teritoriala. Altfel va fi greu. Ambele partide isi doresc functia de prefect, dar ma intreb daca la nivelul celor 40 de judete se va negocia in parte pentru ca astfel vom pierde timp. Poti stabili, cred o regula: in judetele câstigate de PDL sa pui prefect pedelist, iar in cele câstigate de PSD sa pui prefect pesedist. Nimic nu este insa hotarât”, a declarat viceprimarul Draganuta.
Vicepresedintii de CJ, votati de o majoritate schimbata
Modificari substantiale vor avea loc si la vârful Consiliului Judetean, unde actualii vicepresedinti – Ionel Palar (PNL), respectiv Vasile Nistor (PDL) – isi fac bagajele pentru Parlament. Pentru a-i inlocui, o majoritate confortabila a PSD – PDL ar avea de ales dintr-o intreaga lista de pretendenti. Social-democratii ar putea da un vicepresedinte de CJ in persoana consilierului Dumitru Braneanu sau chiar a consilierului Constantin Avram, in timp ce pe lista de asteptare a pedelistilor figureaza nume precum Eugen Ochenatu, Gheorghe Pricopie sau… Nistor. Este vorba despre Neculai Nistor, urmatorul nume de pe lista consilierilor democrat – liberali care ar intra in CJ dupa ce Vasile Nistor va elibera postul plecând ca senator in Parlament.
Se va implica in numirea vicelui
Vasile Nistor a declarat ca va face tot posibilul pentru a se implica in numirea urmasului sau, in ipoteza functionarii coalitiei guvernamentale PSD – PDL. “Am auzit de tot felul de discutii pe la partid. Inca nu m-am gândit cine ar putea fi vicepresedinte in locul meu. Dar ii anunt pe cei de la partid ca voturile pe consiliul judetean sunt ale lui Nistor Vasile si chiar vreau sa am un cuvânt de spus in aceasta chestiune. Cred ca sunt imputernicit de electorat prin votul pe care l-am obtinut la locale, in cursa pentru presedintia CJ, sa ma pronunt pe o asemenea tema”, a declarat Nistor. Mai mult, acesta a precizat ca, odata ajuns in Parlament, va incerca sa promoveze un proiect de lege prin care numirile la vârful administratiei locale sa nu mai faca obiectul clientelismului politic.
Benea, bucuros daca va fi consultat
Presedintele C J Bacau, Dragos Benea, nu are preferinte vizavi de viitorii sai locotenenti. Acesta a declarat, totusi, ca va fi bucuros daca partidele il vor consulta, asa cum sta scris in lege. “E clar ca viitoarea majoritate din CJ va fi influentata decisiv de ce se intâmpla pe plan national, odata cu formarea viitorului Guvern. Pâna la urma este problema fiecarui partid pe cine sa nominalizeze ca vicepresedinti in locul celor plecati in Parlament. As vrea totusi sa se tina seama in numirea vicepresedintilor si de discutiile total neprincipiale iscate in consiliu de unii consilieri gen Dogaru”, a spus Benea. Foarte importanta se anunta si transarea sefiei institutiilor deconcentrate. Si aici, viitoarea guvernare ar putea produce modificari de adâncime, odata cu introducerea reformei in administratie si implementarea descentralizarii.
Schita de guvern
Chiar daca liderii politici ai coalitiei PSD – PDL au refuzat sa ofere declaratii pe marginea compozitiei cabinetului Stolojan, presa centrala a speculat pe marginea numelor care se vor regasi in garnitura guvernamentala. O viitoare formula guvernamentala, creionata pe “surse” de jurnalistii bucuresteni, ar arata dupa cum urmeaza:
Premier – Theodor Stolojan, desemnat miercuri de preşedintele Traian Băsescu
Ministerul Finanţelor – Mihai Tănăsescu (PSD), Bogdan Chirițoiu (PD-L) în cazul în care PSD ar renunța la acest minister
Ministerul Economiei – Iulian Iancu (PSD)
Ministerul de Interne – Vasile Blaga (PD-L)
Ministerul Apărării – Mihai Stănișoară (PD-L)
Ministerul Administraţiei – Gheorghe Pogea (PD-L)
Ministerul Justiţiei – Cristian Diaconescu (PSD) sau Monica Macovei (PD-L)
Ministerul de Externe – Titus Corlăţean (PSD). PD-L ar avea ca variantă nominalizarea lui Teodor Paleologu
Ministerul Transporturilor – Radu Berceanu (PD-L). Mai este pomenit și numele social-democratului Liviu Dragnea
Ministerul Mediului – Sulfina Barbu (PD-L) sau Rovana Plumb (PSD)
Ministerul Culturii – Sever Voinescu (PD-L) sau Raluca Turcan (PD-L)
Ministerul Educației – Ecaterina Andronescu (PSD) sau Cătălin Croitoru (PD-L), eventual Mircea Miclea (PD-L)
Ministerul Tineretului şi Sportului – Nicolae Bănicioiu (PSD) şi Bogdan Cantaragiu (PD-L)
Ministerul Sănătății – Florian Popa (PSD)
Ministerul Turismului – Roberta Anastase (PD-L)
Ministerul Comunicaţiilor – Dan Nica (PSD)
Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale – Marian Sârbu (PSD)
Ministerul Dezvoltării Regionale Durabile – Adriean Videanu (PD-L) sau un membru PC
Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul – Valeriu Turcan (PD-L)
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei – Ilie Sârbu (PSD) sau Gheorghe Flutur (PD-L)
Ministerul Mediului – Sulfina Barbu (PD-L) sau Rovana Plumb (PSD)
Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice – Laszlo Borbely (UDMR)
Lucian BOGDANEL