Peste 2000 de bacauani, facuti someri de incompetenta guvernului Tariceanu

razvan21.jpgEconomia Bacaului se resimte din plin ca urmare a crizei care a afectat toate domeniile de activitate din judet, din tara si la nivel mondial. Criza economica, privita initial drept un zvon, primita cu neincredere si luata in derâdere, a ajuns sa capete proportii mai mult decât ingrijoratoare. Cu toate acestea, istoria economica a ultimilor ani ne arata ca aceasta criza a inceput la noi, in România, chiar si in Bacau, inca inainte sa afecteze alte state mult mai bine dezvoltate din punct de vedere economic.

Valul concedierilor colective a inceput in urma cu aproximativ doua luni, odata cu apropierea sezonului rece. Ca in fiecare an, in debutul trimestrului al patrulea, angajatorii din domeniul constructiilor, in special cei care au lucrari de exterior, care necesita un numar mare de angajati, apeleaza la o varianta permisa de lege, aceea a concedierii colective pe perioada determinata. Tot ce trebuie sa faca agentii economici in acest caz este sa notifice in scris si intemeiat Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) cu privire la intentia de disponibilizare a unui numar de angajati. Proiectul de concediere colectiva trebuie depus cu cel putin 30 de zile inainte de data la care se intentioneaza a fi facuta disponibilizarea angajatilor. In acel moment, ITM verifica legalitatea procedurii si, in functie de respectarea sau nu a prevederilor legale, aproba sau nu proiectul agentului economic.

Concedieri de… sezon

Astfel, cel mai mare numar de bacauani care au devenit someri in ultimele doua-trei luni provin din domeniul constructiilor. Agentii economici motiveaza aceste decizii, in principal, prin faptul ca in perioada sezonului rece nu se pot efectua lucrari in acest domeniu si, ca urmare, nu-si mai pot permite sa plateasca salariile integral catre angajati. Fenomenul a devenit deja o traditie iar cei mai multi lucratori care se angajeaza intr-o astfel de meserie sunt constienti inca din primavara care le va fi soarta la finalul toamnei. In cadrul firmelor ramân doar câtiva salariati, un numar suficient pentru ca executantul unei constructii sa poata face fata lucrarilor de interior. Celorlalti li se ofera, in majoritatea cazurilor, posibilitatea ca, din primavara, sa revina la fostul loc de munca, in eventualitatea in care nu-si gasesc altceva de lucru intre timp.

Valea Trotusului sau Valea… Plângerii

Au devenit deja de notorietate desele si repetatele concedieri masive de personal care au avut loc in ultimii ani pe Valea Trotusului. Practic, dintr-o zona extrem de eficienta din punct de vedere economic, ai carei locuitori traiau, in principal, din activitatea desfasurata pe platforma petrochimica, a mai ramas doar amintirea acelor vremuri. In prezent, onestenii, moinestenii si ceilalti localnici isi duc viata cu greu, de pe o zi pe alta, sperând intr-o relansare a rafinariei care pare ca nu mai vine. RAFO, Carom, Uton, Chimcomplex, Petrol si lista poate continua. Lista unitatilor de pe Valea Trotusului care, din cauza ca au trecut prin fel de fel de restructurari si de asa-zise modernizari, s-au vazut nevoite sa trimita acasa mii si mii de salariati. Pe la Onesti s-au perindat, in ultimul mandat, tot felul de ministri ai economiei, secretari de stat, sefi de agentii si cu totii au dat asigurari referitoare la relansarea platformei industriale de aici. Insa lucrurile par sa mearga din rau in mai rau.

Mitinguri in… desert

Eforturile disperate si actiunile asijderea ale angajatilor amenintati cu somajul au fost, de cele mai multe ori, zadarnice. Sunt arhicunoscute cazurile in care piateta din fata Palatului Administrativ a fost umpluta de o mare de salariati nemultumiti, de la fel de fel de fabrici, intreprinderi etc. din municipiul Bacau si nu numai. Daca in unele cazuri (ce-i drept, putine) s-a mai ajuns la câte un consens, de cele mai multe ori protestele s-au dovedit a fi inutile ba, mai mult, s-au lasat in unele locuri si cu sanctiuni disciplinare. Practic, daca un angajator nu mai doreste sau, efectiv, nu mai are puterea financiara sa continue initiativa intreprinsa, mitingurile sunt inutile, singurele actiuni de protest care au avut, cât de cât, o finalitate pozitiva, au fost cele in care protestatarii au solicitat indexari salariale.

De la Sofert la Amurco si… acasa

Dupa ultimele valuri de concedieri de la Rafo si de la Carom, de departea cea mai rasunatoare pare sa fie cea anuntata de societatea Amurco. Unul dintre cei mai mari agenti poluatori ai Bacaului, Amurco a anuntat, prin vocea conducerii unitatii, ca peste sase sute de oameni urmeaza sa ia calea somajului. Criza economica pare sa fi afectat iremediabil patronatul societatii si, implicit, ii va afecta in mod direct si pe salariatii de aici. Desi au iesit ieri sa protesteze in fata Palatului Administrativ, sutele de anagajati de la Amurco au soarta pecetluita. Este consecinta, dincolo de criza mondiala, a unei guvernari esuate, a unui rateu fatal dat de Guvernul Tariceanu. La fel cum s-a intâmplat si in alte judete din tara. Cert este ca situatia a fost scapata in mod evident de sub control si numai prin impunerea de urgenta a unei solutii de criza mai poate fi salvata situatia, chiar viata, in final, a sutelor de angajati de la Amurco. Ca un amanunt devenit deja, din pacate, componenta a istoriei, amintim ca, in urma cu doar câtiva ani, Sofert Bacau a avut aceeasi soarta, aici ramânând, in final, vreo 15-20 de oameni pentru a asigura „mentenanta” utilajelor si echipamentelor, dupa cum ne informa directorul Sofertului la acea vreme, Cornel Cârnu. Cam cu aceeasi resemnare a anuntat concedierea colectiva si actualul director de la Amurco, Laurentiu Hotea.

Lista… groazei

Prin intermediul AJOFM Bacau am intrat ieri in posesia unei liste absolut incredibile, un tabel care anunta, cumulat, trimiterea in somaj a peste doua mii de angajati. In fapt, numarul bacauanilor care au de suferit de pe urma acestor decizii este de cel putin trei ori mai mare. Asta daca luam in calcul faptul ca familia unui angajat are in componenta cel putin trei membrie. Daca punem la socoteala faptul ca exista cazuri in care ambii soti lucreaza, in cazul cel mai recent la Amurco, si daca mai au si mai mult de un copil acasa, proportiile dezastrului care se prefigureaza sunt aproape inimaginabile. Cifra fatidica 13 sta in dreptul numarului societatilor care, in aceasta iarna, au recurs sau vor recurge la concedieri colective. Chiar daca in majoritatea cazurilor somajul este doar pentru perioada sezonului hibernal – in industria constructiilor – sute de bacauani din alte domenii de activitate vor ramâne fara un loc de munca. Astfel, aproape 650 din cei 845 de salariati de la Amurco vor lua drumul somajului din luna ianuarie a anului viitor. Aproape jumatate din oamenii de la SC Hidroconstructia – Sucursala Moldova Bacau vor pleca acasa in pragul sarbatorilor de iarna, la fel ca si peste 110 angajati din totalul de 141 ai firmei Bacon din Bacau, doar pe perioada iernii. Moldavia Construct mai pastreaza activi doar doi din cei 50 de salariati, in vreme ce Unic General Constructor ii trimite in somaj pe toti cei 417 de angajati, la fel cum face si Rombet cu 325 din cei 330. Pe lânga cei de la Amurco, vor fi disponibilizati definitiv si 48 de angajati ai Barlinek Bacau – in luna martie 2009 – si 23 de la Dasricom Podu Turcului, in decembrie 2008. Ca sa rezumam, din totalul de aproape 3.600 de salariati, cele 13 firme in discutie vor renunta, temporar sau definitiv, la serviciile a 2.256 de oameni.

Au facut… istorie

Multe societati care au activat prin Bacau, cu capital financiar autohton sau nu, au intrat in istoria economica a judetului, lasând pe drumuri mii, chiar zeci de mii de bacauani. Exemplele sunt numeroase, de la Diana Forest, Elbac, Pobac, Cotidian, Proletarul pâna la fabrica de lapte, cea de conserve, IPEP, Lugano si lista pare sa nu aiba final. Robinete Industriale este in lichidare, World Machinery Works, fosta Intreprinderea de Masini Unelte este listata la bursa, insa nu mai are nici pe departe numarul mare de angajati de odinioara, la fel si Aerostar (din 8.000 de angajati in anii trecuti, la sub 1.500 in prezent) sau Subex (mult mai putini salariati).
Razvan Sendrea

Comentarii

  1. freelancer a zis:

    Iar incepeti sa faceti presa de haiducie. Ce are Tariceanu in comun cu aceste concedieri? Este cumva el patronul sau administratorul acestor intreprinderi, societati sau mai vreti dvs sa le denumiti? Intr-o economie de piata, primul-ministru e stapan in toate? Ma indoiesc. Nu Guvernul a adus sau provocat criza ci ea a venit peste noi, si ea este una la nivel mondial de acuma.
    Va umpleti de ridicol scriind asemenea aberatiuni in titlu doar ca sa citeasca urbea ca voi combateti cu sarguinta tot ce este in afara politicii de partid.
    Ceva mai multa limpezime domnilor in redactare si in alegerea titlurilor. A scrie e usor, a te face insa inteles este deja ceva superior.

Adauga un comentariu

*