Mii de profesori pensionari cu posturi de suplinitori vor fi platiti cu ora!
*Ministrul Educatiei intentioneaza sa puna interdictie cumulului de norme cadrelor didactice care au deasit vârsta pensionarii *Începând din toamna, posturile vacante ar urma sa fie ocupate doar de profesori încadrati la plata cu ora
Masurile draconice ale Guvernului Boc, ce au ca tinta câteva sute de „pensionari de lux” din Aparare si Interne, care încaseaza si salarii, au produs si un efect neasteptat: profesorii pensionari care ocupa posturi de suplinitor nu vor mai putea sa cumuleze mai multe norme. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, intentioneaza ca, începând cu toamna viitoare, sa acopere deficitul de cadre didactice din scoli doar prin plata cu ora a dascalilor care au depasit vârsta pensionarii.
Ecaterina Andronescu a declarat ca MECI evalueaza în prezent care este situtia exacta a cadrelor didactice din învatamânt, urmând ca saptamâna viitoare sa fie anuntate masuri concrete: „Nu avem înca o statistica exacta pentru ca, la preluarea mandatului, functionarii din minister erau în minivacanta. Saptamâna viitoare voi avea rezultatele evaluarii dar, deocamdata, pot spune ca aproximativ 15 la suta din orele tinute de cadrele didactice suplinitoare sunt acoperite prin plata cu ora si cumul. În toamna, daca nu vom reusi sa acoperim posturile vacante, vom apela la pensionari dar nu le vom acorda norma întreaga, ci vom merge pe sistemul platii cu ora. Nu va mai exista cumul, adica nu vom mai avea profesori pensionari pe care sa-i platesc ca si cum ar fi angajati în scoala în care predau”. În ceea ce priveste învatamântul superior, ministrul Educatiei crede ca situatia nu este atât de grava, exemplificând cazul universitatii pe care a condus-o în ultimii patru ani: „La «Politehnica» avem un singur post platit prin cumul. Ca sa ajungi profesor universitar acumulezi informatii timp de o viata. Nu putem renunta atât de usor la experienta de o viata a profesorilor”. Conform estimarilor, în scolile din România, mai mult de 35000 de posturi sunt ocupate de suplinitori, în timp ce în universitati 800 din cei 5100 de profesori universitari au depasit vârsta de 65 de ani, având dreptul, cu acordul anual al senatului, sa-si continue munca la catedra pâna la 72 de ani. (St.O.)