Dorind sa inceapa anul 2009 in forta, voluntarii de la Centrul Regional de Ecologie (CRE) Bacau au organizat in ultimele zile deplasari pe ariile protejate pe care le au in custodie. Dupa cum va informam inca din editia de ieri, pentru cei pasionati iesirile au avut drept scop realizarea de fotografii cu pasarile salbatice, activitate cunoscuta si sub denumirea de „birdwatching”. „Aceasta forma de vizitare a unei arii naturale protejate nu are impact negativ asupra mediului si poate oferi satisfactii deosebite. Membrii CRE au avut ocazia sa fotografieze lebede, pe Lacurile Bacau si Lilieci existând in prezent aglomerari de peste 300 de indivizi. Pe lânga lebede mai pot fi observate si diferite specii de rate, lisite, egrete, fazani, potârnichi, dar si pasari de prada”, ne-a informat Gabriel Gritcu, secretarul CRE si coordonatorul ecologisti.
Nu pot suplini lipsa organelor de control
Voluntarii ecologisti regreta faptul ca, in timpul iesirilor pe teren, s-au confruntat si cu numeroase incalcari ale regulamentului ariei naturale, inclusiv cu infractiuni: capcane pentru pasari si iepuri, furt de lemn, braconaj piscicol, taieri ilegale de rachita, deseuri abandonate de catre pescarii sportivi. „Constatam faptul ca masurile de protectie in special in ceea ce priveste biodiversitatea sunt disproportionale in raport cu amenintarile existente. Absenta totala in aceste zone a organelor de control ale statului poate fi doar partial acoperita prin activitatea in timpul liber a voluntarilor ecologisti”, semnaleaza secretarul CRE.
Rangeri la CRE Bacau
Incepând cu anul 2009 Centrul Regional de Ecologie Bacau isi propune sa gaseasca resursele financiare pentru a asigura paza permanenta a celor patru arii naturale protejate pe care le administreaza, pe sitemul de „rangeri”, a mai declarat Gabriel Gritcu. Termenul de „ranger” a fost utilizat pentru prima data in 1899 in urma reorganizarii sistemului de paza al unei arii naturale protejate mistuite de un incendiu, in Statele Unite. Indiferent de activitatile pe care le desfasoara – paza, monitorizare, educare si informare sau sarcini administrative -, principala functie a unui „ranger” ramâne aceea de a proteja resursele unei arii naturale, in beneficiul generatiilor viitoare.
Razvan SENDREA