Numarul vandalilor, huliganilor si teribilistilor a ramas destul de ridicat la Onesti, iar distrugerile provocate de acestia se vad mai ales dupa sarbatorile de iarna. La fel ca in fiecare an, si dupa ultimul revelion au ramas urmele trecerii vandalilor, vizibile prin tot orasul. Prada predilecta a barbarilor au constituit-o cosurile de gunoi si telefoanele publice, in special cele care nu se afla in interiorul unor cabine, ci in locuri descoperite. Multe cosuri de gunoi au fost sparte, iar altele au disparut aproape in intregime. De la telefoanele publice, au fost smulse sau distruse receptoarele, in cele mai multe cazuri. Alte distrugeri au fost semnalate prin incintele de bloc, la locurile de joaca pentru copii si in alte zone, ba chiar si in interiorul unor imobile, mai ales in cele care nu au fost dotate cu sistemul de interfoane. Faptele nu au fost savârsite doar in perioada sarbatorilor de iarna, ci pe tot parcursul anului.
Politia comunitara ar putea fi infiintata anul acesta
Paza si securitatea mobilierului urban intra, de regula, in competenta politiei comunitare, insa, din pacate, la Onesti nu s-a infiintat, inca, o asemenea structura. Problema a fost ridicata de mai multe ori in ultimii ani, inclusiv la nivelul legislativului local, iar primarul Emil Lemnaru a precizat, in cursul ultimei luni din anul trecut, ca este foarte posibil ca politia comunitara sa fie infiintata anul acesta. Seful executivului onestean a sustinut ca se asteapta completarea legislatiei in domeniu, dar trebuie facuta si o analiza temeinica in acest sens. “Trebuie sa vedem si care sunt cheltuielile presupuse de infiintarea politiei comunitare”, a mai precizat primarul Emil Lemnaru. Cheltuielile facute cu salariile si echipamentele politistilor comunitari sunt suportate din bugetul local, care, pe fondul crizei economice, este mult mai atent gestionat in anul 2009. A fost luata in discutie si utilitatea politiei comunitare, care a fost pusa la indoiala, in cazul unor comune mai mici. Pe parcursul anului trecut, s-a constatat ca, in unele comune, in lipsa de activitate, politistii comunitari sunt pusi sa mature, sa zugraveasca sau chiar sa desfunde closete. Insa, in cazul unui municipiu, cum este Onestiul, autoritatile considera ca politia comunitara ar avea front de lucru, dar acest aspect trebuie raportat si la costurile necesare.
Florin TANASE
Vorbe ,vorbe ..,sunt un fost gardian public ,cu activitate serioasa ..,politia comunitara nu se va infiintza.. in Onesti,exista interese ascunse.Cand functionam ca si gardian la ordine publica ..,aveam probleme,desii multi dintre noi si au facut datoria.Apoi a intervenit guvernul, si stabii din CGP au transformat institutia in Politie comunitara ,au creat obligativitatea liceului si multi dintre noi..sau pierdut..Si cei cu 10 clase stiu sa scrie si sa vbeasca corect romaneste,cu noi sa realizat o munca assidua la ordine publica,cu noi au fost date amenzi,cu noi oamenii au inteles rolul pe care l aveam…,cu noi parcul era sigur,cu noi se pazeau strazile ,existau 6 patrule in oras cu schimb de 8 ore,piata avea permanent gardieni publici.Pacat.