Proaspat instalat, cabinetul Boc a emis o Ordonanta de Urgenta prin care a modificat o parte a documentatiei legale in domeniul pensiilor din sistemul public, al pensiilor de stat si al celor de serviciu – Initiativa a stârnit rumori in rândul bugetarilor care au intrat in sistemul administrativ dupa ce au ales sa se pensioneze din pozitii bine remunerate de la nivelul Ministerului Apararii – Potrivit OUG 230 publicata in Monitorul Oficial nr.4 din 5 ianuarie, pensionarii de lux din administratie trebuie sa aleaga, in termen de 15 zile, daca vor ramâne in sistemul bugetar sau vor pleca, definitiv, in pensie – Pensionarii militari care vor opta pentru ramânerea in sistemul bugetar trebuie sa returneze statului, in termen de 30 de zile de la data incadrarii, ajutoarele materiale si salariile compensatorii primite in momentul disponibilizarii
Prin ordonanta promulgata pe 5 ianuarie, Executivul si-a propus sa scuture serios administratia chiar de la inceputul anului. Tinta acestei clarificari de ordin administrativ sunt angajatii pensionari din sistemul bugetar care, vreme de ani buni, au obtinut consistente venituri cumulate, atât din pensii, cât si din salariul aferent functiei administrative pe care o ocupau. In colimatorul Guvernului au intrat pensionarii militari care inca mai “presteaza” in diverse structuri ale sistemului bugetar, profesorii suplinitori pensionari, dar si angajatii pensionari din institutiile deconcentrate. Potrivit sefului Executivului, Emil Boc, “nimeni nu mai poate beneficia si de pensie si de salariu de la stat”. Boc a sugerat ca pensia poate fi insa cumulata cu un salariu in domeniul privat, in ipoteza in care bugetarii “pensionari” aleg sa lucreze la patron. Articolul II din textul OUG stipuleaza ca “persoana care beneficiaza de pensie de serviciu si opteaza pentru exercitarea unei functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor cu capital majoritar de stat, restituie institutiei publice din cadrul careia s-a pensionat, in termen de pâna la 30 de zile de la data incadrarii, ajutorul primit”. Articolul VII al aceluiasi document prevede ca persoanele care intra sub incidenta noii legi trebuie sa hotarasca, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, intre suspendarea pensiei sau incetarea raporturilor de munca cu statul. Masura va afecta frontal administratia bacauana, intrucât mai multi lucratori din sistem sunt, de fapt, foste cadre militare care au decis sa se pensioneze primind in schimb salarii compensatorii.
Primaria va fi „demilitarizata”
Primaria Bacau este institutia administrativa care va avea cel mai mult de suferit in urma intrarii in vigoare a OUG. Mai multi sefi de birouri si directori intra sub incidenta prevederilor legale ca foste cadre militare beneficiare a unor pensii grase fie din partea Ministerului Apararii, fie din cea a Ministerului de Interne. Surse din primarie au confirmat ca in intregul aparat administrativ exista bugetari pensionari si nu doar la sefia unor departamente sau directii din subordinea municipalitatii. Printre pensionarii de lux ai primariei se numara Gheorghe Muntianu – sef al Biroului de Fond Locativ, Constantin Curcudel – sef piete, Pavel Monoranu – seful cabinetului primarului, Ionel Rusu – sef al Politiei Primariei, Constantin Giosanu – administratorul public al primariei sau Florin Secaci, acesta din urma un adevarat “om invizibil”, dar care incaseaza lunar o suma frumusica. Directorul politiei comunitare, Ionel Rusu, a declarat ca in termenul legal va opta pentru solutia cea mai avantajoasa. Acesta a confirmat ca la nivelul politiei pe care o conduce mai sunt 6 lucratori care intra sub incidenta “ordonantei Boc”. “Asteptam in continuare prevederile OUG si ne vom conforma in termen de 15 zile. La noi mai sunt 6 lucratori in aceeasi situatie din totalul de 370. Sunt niste variante pe care le am in vedere. Voi opta pentru cea mai avantajoasa varianta pentru mine”, a declarat Rusu. Potrivit viceprimarului Constantin Draganuta, bugetarii aflati in colimatorul ordonantei vor alege iesirea definitiva la pensie pentru ca sumele de restituit sunt mult prea mari. “Trebuie sa vedem ce vor alege acesti oameni. Daca vor alege sa ramâna bugetari trebuie sa returneze salariile compensatorii pe care le-au primit. Tinând cont ca este vorba de multi bani, cred ca oamenii vor opta pentru pensionare”, a spus Draganuta.
Doar un pensionar in aparatul Consiliului Judetean
In aparatul administrativ al CJ Bacau lucreaza un singur pensionar militar. Angela Bogea, director executiv al Biroului Resurse Umane, spune ca legea e binevenita si ca din punctul de vedere al cadrelor din administratie, CJ nu intâmpina probleme deosebite. “Avem un bugetar care are pensie de militar, Eugen Vlad, consilier resurse umane. Cred ca in mare legea este binevenita pentru ca permite tinerilor sa patrunda in institutiile administrative. Exista insa domenii de activitate bugetara in care desi exista cerere nu avem oferta. Cred ca in acestea trebuie sa se apeleze in continuare la pensionari pentru ca altfel riscam sa avem o problema sociala”, a comentat Bogea. Nici Institutia Prefectului nu a fost scutita de prezenta bugetarilor pensionari. In aparatul administrativ al Prefecturii lucreaza trei astfel de bugetari, toti consilieri superiori: Ioan Timofte, Marian Mares si Mircea Gavrilescu. Prin vocea purtatorului de cuvânt, institutia sustine ca acestia vor respecta prevederile legale. “In acest moment vrem sa vedem care sunt conditiile de aplicare ale ordonantei. Ele trebuie sa fie aceleasi pentru fiecare institutie in parte. Persoanele in cauza vor trebui sa aleaga, in termen de 15 zile, daca ramân cu pensia militara sau opteaza pentru a lucra, in continuare, in sistemul bugetar”, a declarat Carmen Cioltan. Aceasta a precizat ca, in formatul actual, OUG se rasfrânge si asupra altor categorii bugetare, cum sunt asistentii sociali sau profesorii pensionari.
O problema sociala de amploare
Noua lege va reduce simtitor veniturile pentru zeci de salariati ai institutiilor de stat din Bacau. La ora actuala, sunt pusi in situatia de a alege intre pensie si salariu 30 de angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) (dintre care 18 asistenti maternali profesionisti), 57 de salariati de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) (inclusiv câtiva medici), trei salariati ai Autoritatii de Sanatate Publica, dar si câte un salariat de la Directia de Munca si Incluziune Sociala (DMIS) sau Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate Bacau. „Mai multi asistenti maternali au solicitat deja plasament simplu pentru copiii pe care-i au in ingrijire, pentru a nu se desparti de acestia. Pentru situatiile in care asistentii maternali vor renunta si la copii, avem personal de rezerva”, a declarat Alina Iftode, purtatorul de cuvânt DGASPC. „Optez pentru salariu deoarece este mai mare ca pensia”, a declarat Dumitru Iaut, medic in cadrul Unitatii de Primire Urgente a SJU. „Aleg salariul pentru ca e mai mare. Legea insa nu mi se pare tocmai dreapta având in vedere ca am cotizat pentru pensia militara la care sunt silit sa renunt si ca muncesc pentru salariu, plus ca am facut rate in baza unui anumit venit total de care acum sunt lipsit. Sper ca se va reveni asupra acestei reglementari”, a declarat Neculai Cucu, fost director adjunct la DMIS.
Cazuri nenumarate
Potrivit directorului Casei Judetene de Pensii, numarul cazurilor de bugetari cu pensie de la stat care activeaza in administratia bacauana nu poate fi aproximat. Liviu Cretu sustine ca o statistica poate fi realizata doar prin analizarea fiecarui caz in parte. „Din câte stiu, restrictia aplicata pâna acum doar functionarilor publici, privind imposibilitatea de a cumula pensia cu salariul de la stat, va fi aplicata de luna aceasta tuturor bugetarilor. Momentan, nu se poate realiza o statistica privind numarul persoanelor care lucreaza in sistemul public si cumuleaza pensia cu salariul. Institutia noastra ii poate doar identifica nominal, in baza codului numeric personal, pe bacauanii aflati in aceasta situatie”, a declarat acesta.
Lucian BOGDANEL
Alin LEANCA
Dupa ce ia scos cu ,,binisorul” la pensie ,promitandu-le pensii,compensatii si dreptul de a munci chiar daca sunt pensionari,Guvernul Romaniei,ii arunca la fel ca pe niste masele stricate,pe cei dintre putinii care isi mai faceau treaba in administratie.I-am numit pe ce care s-au pensionat din mediul militar.Dupa lovitura de stat data de civili in 1989,cadrele militare au fost judecate si condamnate pentru ca au respectat juramantul pe care l-au depus.Curios tratament la adresa acestei categorii de oameni.In alte tari,cum ar fi USA,Franta,Anglia sunt tratati cu onoruri militare si numeroase facilitati si privilegii.Tu legiuitorule,daca ai fi pensionar de armata si ai avea gradul de maior,ce ai alege intre functia de administrator public platita cu 5000 lei si una de agent de paza la o firma privata platita cu 800 lei ?Cine stie,poate ca militarii care jura astazi credinta patriei,sunt viitorii condamnati sau masa de manevra a guvernelor viitoare !
Am uitat sa inchei cu noua formula : ,,asa sa ne ajute Dumnezeu ! ”
++