Abia intors de la Ambasada Statului Israel la Bucuresti, profesorul Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru”, ne-a raspuns la câteva intrebari privind actiunile armatei israeliene in Fâsia Gaza, actiuni care ingrijoreaza actualmente toate statele lumii.
– Mass-media ne bombardeaza, din zi pâna în noapte, cu stiri despre conflictul din Fâsia Gaza, ziarele au titluri socante, televiziunile ne dau imagini apocaliptice. Puteti sa ne faceti un foarte scurt istoric al situatiei din zona?
– În august 2005 Israelul s-a retras din Fâsia Gaza, cu speranta ca o entitate politica democratica va declansa un proces de pace acolo si in zonele emergente. Contrar asteptarilor Statului Israel, in iunie 2007, organizatia terorista Hamas a preluat prin forta controlul in Gaza si, imediat dupa aceea, a început sa bombardeze Israelul cu rachete si mortiere, cauzând victime umane si importante pagube materiale. Peste 12.000 de rachete au fost trase asupra Israelului sudic. Înca de la venirea la putere, a devenit clar faptul ca actiunile Hamas au fost indreptate împotriva populatiei si teritoriilor israeliene. În aceste circumstante, Israelul a ales ca optiune exercitarea dreptului sau de autoaparare, in conformitate cu legile internationale, bineinteles cu speranta ca actiunile militare vor duce la instaurarea pacii si securitatii in zona. În conditiile actuale, operatiunea israeliana in Fâsia Gaza urmareste in primul rând, si in masura posibilitatilor, distrugerea infrastructurii militare a Hamas-ului si schimbarea realitatilor de acolo. Interventia militara israeliana va încerca sa protejeze populatia civila palestiniana, in contrast cu actiunile Hamas, care sunt indreptate in special impotriva populatiei civile din Israel. În noul context, Hamas foloseste populatia civila palestiniana din Gaza, ca scut uman. Israelul este foarte preocupat de starea civililor din Fâsia Gaza si a permis accesul a peste 400 de camioane cu alimente si medicamente pâna acum. Hamas este o organizatie terorista, situatie recunoscuta si criticata la nivel international, chiar si in lumea araba cu vederi moderate si democratice. În aceste zile, datorita operatiunii militare terestre „Cast Lead”, Hamas a suferit pierderi majore, sute de teroristi fiind ucisi. Chiar si in aceste conditii, Hamas continua sa bombardeze populatia civila din Israel.
– Interesant este ca majoritatea tarilor de pe glob condamna atacul fortelor armate din Israel. De ce nu a fost aceeasi reactie si atunci când organizatia Hamas trimitea bombe in Israel?
– Este greu de explicat, dar acum comunitatea internationala este impresionata de proportia militara a evenimentului, de dimensiunea umanitara a acestuia, fiind totodata ingrijorata de posibilitatea escaladarii conflictului in Orientul Apropiat.
– Cum caracterizati pozitia României in acest conflict istoric?
– Cred ca România, in acest moment, este preocupata indeosebi de soarta cetatenilor români din zona de conflict. De asemenea, se urmareste cu interes evolutia evenimentelor si clarificarea reactiilor la nivelul Uniunii Europene. Fara indoiala ca si pozitia noii administratii americane va conta.
– Există vreo sansa ca în Orientul Mijlociu sa fie instaurata pacea?
– În condiţiile in care in aceasta zona au loc, frecvent, conflicte militare de anvergura, cu consecinte dramatice in plan umanitar, este greu sa ne gândim acum la instaurarea unei paci durabile in zona.Totusi, din câte stiu, Statul Israel doreste in continuare negocierea unei paci cu Autoritatea Palestiniana, care sa aiba la baza prevederile si mai ales rezolutia Conferintei de la Annapolis (2007), care stabileste coexistenta a doua state, respectându-se astfel conceptul „two-state solution”. Israelul nu avea intentia de a se reintoarce în Fâsia Gaza, pe care a parasit-o in anul 2005, iar acum nu doreste in niciun fel sa restabilesca un control in acele teritorii. Principalul obiectiv al operatiunii terestre este acela de a restabili securitatea populatiei din sudul Israelului, populatie constituita deopotriva din evrei si arabi, cetateni ai Statului Israel. (St.O.)