Intrarea in 2009 a imbogatit cu noi restrictii legislatia privind fumatul in spatiul public, asta in paralel cu scumpirea permanenta a produselor din tutun.
O schimbare importanta este ca unitatile cu un spatiu destinat clientilor de mai putin de 100 de metri patrati trebuie sa opteze fie numai pentru fumatori, fie doar pentru nefumatori, cu obligatia de a-si informa clientii cu privire la specificul localului. De asemenea, unitatile cu un spatiu pentru clienti mai mare de 100 de metri patrati si care sunt destinate ambelor categorii trebuie sa asigure un spatiu pentru fumatori nu mai mare de jumatate din suprafata, ventilat si izolat astfel incât nefumatorii sa nu intre in contact cu fumul de tigara. Nu in ultimul rând, este interzisa comercializarea tigarilor la o distanta mai mica de 50 de metri de intrarea in spitale sau unitati de invatamânt (cu exceptia universitatilor).
„Aplicarea noilor prevederi face de luni 5 ianuarie obiectul unor controale in restaurante, baruri si alte localuri”, a declarat ieri Mirel Miclaus, seful Oficiului Judetean de Protectia Consumatorilor.
Alin LEANCA