Singura amenda platita la timp de catre bacauani

caracatita-2008.jpgSingura amenda care este platita la timp de cetatenii care incalca legea intr-un fel sau altul este cea aplicata de politistii comunitari pentru parcarea neregulamentara a autovehiculelor. Aceste amenzi sunt aplicate de organele de ordine din cadrul Politiei Primariei, conform unei hotarâri a Consiliului Local Bacau din anul 2006. Rostul acestora este de a creste gradul de siguranta rutiera pe arterele de circulatie din municipiul Bacau si revin in sarcina unui birou de specialitate din cadrul politiei comunitare alcatuit din numai 15 persoane.

O suta de lei pe zi

Astfel, in timpul anului 2008, au fost blocate peste 800 de autovehicule si conducatorii altor aproape 3.000 au fost atentionati conform HCL 233/2006. Printre bacauanii care au avut „caracatita” aplicata pe rotile masinilor de serviciu sau proprietate personala s-au numarat sefi de institutii, consilieri locali si judeteni, oameni de afaceri sau simpli cetateni. Cu totii au fost nevoiti sa isi achite amenda constând in suma de 100 de lei (un milion de lei vechi) pentru ca roata sa le fie deblocata. In caz contrar, având in vedere ca suma aceasta este prevazuta pentru 24 de ore, riscau ca amenda sa se dubleze sau chiar sa devina mult mai mare daca ar fi asteptat ca agentii comunitari sa indeparteze sistemul de blocare a rotilor fara achitarea penalitatii. Dupa cum ne-a informat Ionel Rusu, directorul Politiei Primariei, „au existat insa si cazuri in care proprietarul masinii a venit cu dovada ca a facut plata chiar si dupa câteva zile. Intrucât exista o hotarâre de Consiliu Local care reglementeaza strict aceasta procedura, nu avem cum sa facem abateri iar cetatenii trebuie sa se conformeze”. Suma de peste 800 de milioane de lei vechi reprezinta venit la bugetul local al municipiului Bacau.

Doar blocari, nu si ridicari

Seful Politiei Primariei ne-a mai adus la cunostinta ca, la momentul initierii respectivei hotarâri a Consiliului Local, s-au facut propuneri ca textul legislativ sa fie formulat in asa fel incât semnificatia indicatoarelor „Zona cu blocari si ridicari de autovehicule” sa fie respectat intru totul si nu doar partial, doar cu blocarea rotilor, asa cum este in prezent, insa alesii municipali s-au opus, motiv pentru care o masina ramâne in strada pâna in momentul in care posesorul ei face dovada ca a achitat amenda de 100 de lei pe zi.

Mii de actiuni in 2008

Compartimentul Disciplina Rutiera din cadrul Politiei Primariei au executat in anul 2008 un numar de peste trei mii de activitati preventive privind circulatia vehiculelor cu tractiune animala, circulatia bicicletelor, mopedelor si pietonilor. Totodata, au fost rezolvate 111 reclamatii scrise si 214 sesizari telefonice. Tot in 2008 agentii aceluiasi compartiment au ridicat de pe domeniul public 54 de vehicule „fara stapân”, s-a actionat pe linia supravegherii si dirijarii circulatiei pe trei schimburi, fara intrerupere cea mai mare parte a anului, in zona Podului Serbanesti, unde au avut loc lucrari de modernizare a acestuia etc.
Razvan SENDREA

Adauga un comentariu

*