Copiii din Bacau ar putea avea in curând carnete de vaccinare, prevede un proiect supus recent dezbaterii publice de Ministerul Sanatatii. Conform documentului, carnetul va fi eliberat apartinatorului legal (parintele) la iesirea din maternitate. Toate vaccinurile administrate copilului vor fi obligatoriu inregistrate in carnet. Carnetul trebuie prezentat obligatoriu la inscrierea micutului in colectivitate. Vaccinarile vor fi programate de medicul de familie, in baza calendarului de imunizare din tara noastra. La fiecare consultatie, doctorul va cere carnetul pentru a verifica corectitudinea vaccinarilor efectuate. Reactiile adverse aparute dupa vaccinare vor fi inscrise in carnet, dar si in registrul unic de vaccinari (completat obligatoriu de unitatile medicale care fac vaccinari) si in fisa copilului.
Potrivit calendarului vaccinarilor din România, pâna la vârsta de 24 de ani se fac vaccinari contra hepatitei B, tuberculozei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei si oreionului.
Cu toate ca in Europa se inregistreaza cea mai mica rata a bolilor prevenibile prin vaccinare, arata referatul de fundamentare a proiectului, anual aceste boli ucid pe continent circa 32.000 de copii mai mici de cinci ani.
Alin LEANCA
Domnule Alin, se intelege din articolul de mai sus ca numai copiii din Bacau vor avea carnete de vaccinari.De ce?