Cum sa faci bani fara sa misti un deget

centru-anti-fumat-2.jpgSecretul „afacerii” poate fi aflat la centrul STOP FUMAT din Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau – fumatul reprezinta cauza principala a celei mai frecvente forme de cancer – anul trecut, numai Spitalul TBC Bacau s-a ocupat de 189 de cazuri de cancer pulmonar – in ultimele sase luni, 300 de bacauani au fost sustinuti gratis de autoritati pentru a renunta la fumat

Bacauanii fumatori au acum ocazia unica de a face bani frumosi fara sa miste un deget, suma obtinuta variind in functie de numarul de tigari consumate pe zi (de exemplu, cel care fumeaza un pachet de Kent zilnic va câstiga aproximativ 2372 de lei anual). Secretul „afacerii” poate fi aflat la centrul STOP FUMAT din Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Bacau, care a atras deja sute de „intreprinzatori”.

Tratamente gratuite anti-fumat

Câstigul propus de reprezentantii centrului din Spitalul TBC este mai mult decât financiar. Cei care se inscriu in programul national gratuit de renuntare la fumat nu numai ca economisesc banii pe care i-ar fi cheltuit altfel pe tigari (2372 de lei este echivalentul unui an de fumat zilnic câte un pachet de Kent), dar sunt de asemenea protejati de cancerul pulmonar – forma cea mai frecventa de neoplasm la ora actuala. „Programul STOP FUMAT, activ in Bacau din iulie 2008, are patru faze: consultatia anti-fumat, analiza sanselor de tratare, alegerea variantei de tratament si tratamentul, presarat cu controale”, a explicat medicul Dragos Ungureanu, purtator de cuvânt al Spitalului TBC. In prima etapa sunt evaluate starea de fumator, istoricul fumatului, dependenta de nicotina, vointa beneficiarului de a intrerupe consumul de tutun, monoxidul de carbon exhalat. Tratamentul este disponibil in doua variante (inlocuirea nicotinei prin plasturi sau pilule cu efect direct impotriva dependentei nicotinice) si dureaza doua-trei luni, cu controale periodice. „Pâna acum, s-au inscris in program peste 300 de fumatori de toate vârstele. Unii au venit din motive de sanatate (teama de boala, stare de rau sau boli existente), altii presati de partener sau de copii, din motive financiare, estetice sau pur si simplu pentru ca «mi-a ajuns». Dintre ei, au reusit deja sa se lase de fumat cam 60-70 la suta”, a adaugat doctorul Ungureanu.

Cancer pulmonar, moarte aproape sigura

Fumatul, avertizeaza specialistii, este principala cauza a celei mai frecvente forme de cancer in acest moment. Aparitia cancerului pulmonar e favorizata de asemenea de iradiere, poluanti respirabili, boli pulmonare cronice care au lasat cicatrici sau predispozitie genetica. „Majoritatea cancerelor pulmonare au o evolutie foarte lenta, din momentul transformarii primei celule si pâna la diagnosticare putând trece ani buni. De aceea, trebuie acordata atentie unor aspecte aparent minore – tusea fumatorului, false simptome de astm bronsic, junghiuri toracice, aparitia unor punctulete sau firicele de sânge in expectoratii”, a declarat Dragos Ungureanu. Din pacate, a continuat medicul, 75 la suta dintre cancerele pulmonare sunt depistate când deja nu se mai poate interveni chirurgical, sansele de supravietuire scazând dramatic. Mai mult, pacientii diagnosticati amâna chiar ei uneori inceperea tratamentului si pierd timp extrem de pretios deoarece se obisnuiesc foarte greu cu ideea ca au cancer.
Potrivit statisticilor Spitalului TBC, anul trecut medicii de aici s-au ocupat de 189 de cazuri de cancer pulmonar (cu internare). Un raport din octombrie 2008 al Directiei de Sanatate Publica Bacau mentioneaza 154 de cazuri de cancer bronho-pulmonar identificate in judet in zece luni.

Un pericol subestimat

Conform studiilor in domeniu, consumul de tutun ramâne un obicei foarte usor deprins si foarte greu abandonat, cu toate ca oamenii ii cunosc efectele devastatoare asupra sanatatii. Tutunul este originar din Mexic, fiind adus in Europa de spanioli in secolul XVI. Fumatul s-a dezvoltat la noi din secolul trecut. Prin arderea unei tigari se formeaza aproximativ 300 de substante chimice toxice, dintre care 40 cancerigene. Consumul unui pachet de tigari pe zi este echivalentul unei iradieri anuale egale cu 300 de radiografii toracice. Fumul de tigara contine elemente toxice precum nicotina (care, in stare pura, este considerata una din cele mai puternice otravuri), gudron, monoxid de carbon, acid sulfuric, acetona, amoniac sau plumb. In aceste conditii, fumatul ucide – in lume – o persoana la opt secunde (o singura tigara scurteaza viata cu circa sapte minute), fiind responsabil pentru mai mult de o treime din totalul deceselor. „Cercetarile recente arata ca si fumatul pasiv poate produce cancer, fumul inhalat de nefumatori fiind chiar mai toxic”, a mai spus medicul Dragos Ungureanu. Impactul negativ al fumatului asupra sanatatii este demonstrat inclusiv de efectele benefice clare asupra organismului ale renuntarii la tutun: dispare mirosul neplacut al respiratiei, se imbunatatesc gustul si mirosul, tensiunea arteriala revine la normal, respiratia devine mai usoara, se amelioreaza circulatia sângelui, scade riscul de infarct miocardic.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*