Vasile Ciubotariu, primarul localitatii Itesti, suspectat a fi hot de lemne cu “acte in regula” – In data de 8 ianuarie 2009, efective ale Directiei Silvice Bacau, sub protectia lucratorilor din Inspectoratul Judetean de Jandarmi, au efectuat o razie tematica in localitatea bacauana – Acestia au prins 7 persoane la furat de masa lemnoasa printre care si edilul Ciubotariu – Amenda a primit insa doar Iulian Harabagiu, un locuitor din satul Galbeni, comuna Filipesti – Ciubotariu se apara declarând ca a taiat lemne de pe proprietatea sa – Aceasta nu este insemnata, asa cum cere legea
Edilul comunei Itesti, Vasile Ciubotariu (PNL), a fost prins, laolalta cu alte sase persoane, transportând masa lemnoasa nemarcata si fara documente legale. Efective conjugate ale Directiei Silvice si IJJ Bacau au operat un control in localitatea bacauana in data de 8 ianuarie. Din cei sapte faptasi, doar unul singur a primit amenda, in cuantum de 1000 de lei, pentru 0, 5 metri cubi de masa lemnoasa fara marcaj. Este vorba de Iulian Harabagiu, de loc din satul Galbeni, comuna Filipesti. Potrivit purtatorului de cuvânt al IJJ Bacau, jandarmii au fost solicitati doar pentru a asigura paza controlului. “Noi am asigurat protectia celor de la Directia Silvica. Amenzile insa sunt date de ei. Ei stabilesc cubajul masei lemnoase, esenta lemnului si cuantumul amenzii. Nu avem competente in aceasta zona. Ei sunt cei care se ocupa de aceste lucruri”, a declarat maiorul Ioan Ouatu. Acesta a mai spus ca Harabagiu ar fi fost singurul care transporta masa lemnoasa neinsemnata, in timp ce ceilalti sase “taietori” de ocazie ar fi cautat doar vreascuri si lemn uscat.
“Am taiat din proprietate”
Pozitia oficiala este contrazisa chiar de primarul Ciubotariu. Acesta a recunoscut ca a taiat lemne, dar – afirma edilul – de pe propria proprietate. “Mi-am adus o caruta de lemne. Am taiat de pe proprietate. Am titlu de proprietate. E a mea. Daca aia de la Silvic nu vin s-o marce eu ce sa fac? Am depus dosarul. Am luat o caruta cu lemne. La control m-au intrebat daca am titlu de proprietate si m-au lasat sa-mi vad de drum. Eu am facut cerere la Silvic, dar daca nu vin sa marce ce era sa fac”, a spus Vasile Ciubotariu. Acuzat frontal, seful Directiei Silvice, Gheorghe Savu, se apara invocând dreptul omului la proprietate. Savu a recunoscut, totusi, ca nu exista un contract intre “proprietarul” Vasile Ciubotariu si Directia Silvica pentru asigurarea pazei padurii. Potrivit prevederilor legale, Ciubotariu ar fi trebuit sa ceara aprobare de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vânatoare Suceava pentru a marca padurea, dupa care sa notifice Directiei Silvice taierea de masa lemnoasa. “Ce treaba am eu cu proprietatea omului? O fi depus o cerere, dar nu la Directia Silvica. Primordial in acest caz este contractul de asigurare a pazei. Când avem un asemenea contract, padurea suporta si operatiunea de marcare. Daca nu am acel contract, nu am ce cauta in padurea omului”, a precizat Savu. Acesta s-a eschivat in continuare spunând ca Directia Silvica a “ajuns sa apere padurea de proprietari”. Savu a declarat ca nu stie ce e de facut intr-un caz cum este cel al primarului Ciubotariu.
E caz penal
Conform reprezentantilor Comisiei judetene pentru aplicarea legilor de reforma in domeniul proprietatii, orice taiere de materie lemnoasa nemarcata echivaleaza cu un act de natura penala. Acestia spun ca marcarea padurii inseamna, de fapt, o cerere de taiere a ei. “Hârtia respectiva, acel act de proprietate din ce an e? Poate e doar o simpla hârtie din 1930, nu un act de proprietate asupra padurii. Daca arborii nu au fost marcati, taierea lor echivaleaza cu un act penal. Este o infractiune. Pe de alta parte, marcarea arborilor este o cerere de taiere de fapt”, au explicat membrii Comisiei. Limita legala privind taierea de arbori este de 6 metri cubi la hectarul de padure, pe an. Potrivit sefului Directiei Silvice, in ocolul silvic Fântânele din cei 700 de proprietari de padure, doar 19 au cerut paza pe proprietate.
Cine favorizeaza incalcarea legii?
Documentarea acestui material s-a impotmolit in repetate rânduri intr-o suspecta tacere a autoritatilor, urmata de o serie de bâlbâieli penibile. Dupa ce initial purtatorul de cuvânt al IJJ a declarat ca in urma raziei a fost prins un singur faptas – in speta numitul Iulian Harabagiu -, acesta a revenit cu detalii in cursul anchetei divulgând si celelalte nume. La presiunea concertata a presei, generalul Nicolae Rugina – aflat deja in ancheta superiorilor ierarhici – a renuntat, cel mai probabil, la a-l mai “acoperi” pe ilegalistul Ciubotariu. La rândul sau, seful Directiei Silvice, Gheorghe Savu, recunoscut ca om al liberalilor, si-a luat drept paravan de vreme rea hatisul legislativ din zona retrocedarilor. Acesta nu a oferit un raspuns transant vizavi de culpabilitatea primarului taietor de lemne, multumindu-se sa afirme ca nici jandarmii si nici inspectorii silvici nu pot opera amenzi in astfel de cazuri.
Lucian BOGDANEL
Articolul este totalmente tendentios si neprofesionist .Directia Silvica Bacau este administratorul padurilor statului si atit. Responsabili pentru tot ceea ce se intimpla in padurile particulare este autoritatea statului care raspunde de silvicultura respectiv ITRSV Bacau(pentru necunoscatori- Inspectoratul Teritorial de regim silvic si vinatoare ) condus de insp sef M. Florescu.Sub ochii lui de cind conduce aceasta institutie(si o conduce de citiva ani buni )sau taiat si defrisat mii de hectare de padure particulara.In articol nu se mentioneaza nimic despre adevaratii vinovati privind disparitia acestor suprafete de padure (politicieni etc) ceea ce ma determina sa cred ca este un articol comandat impotriva conducerii actuale a Directiei Silvice Bacau de aceea va recomand sa va mai documentati inainte de a publica ceva.Un impact mai mare asupra cititorilor ar fi avut o ancheta jurnalistica privind disparitia miilor de hectare de pe Valea Muntelui cu complicitatea politicienilor ,organelor de control ,etc decit faptul ca primarul de la Itesti si-a luat o caruta de lemne de pe proprietatea personala.c
”Tovarasul” General Nicolae Rugina este unul din cei mai corupti ofiteri superiori de la UM 0903 Bacau.Ce spagi grase mai lua cand se faceau angajari pentru cadre la jandarmi,numai dansul stie.He he ce vremuri erau prin 2001 si dupa, cand se dadeau bani grei pentru a fi militar angajat pe baza de contract(sergent).Asa ca tov general s-a reprofilat!!!!
special pentru COCO
Am citit si eu articolul. O porcarie !
Parerea mea este ca exagerezi. Afirmatii din astea poate face orcine. Probabil esti unul dintre cei care nu au facut treaba in Jandarmerie. Vreau sa-ti spun ca am facut destule actiuni cu jandarmii si sunt singurii care raspund promt la orice solicitudini si sunt foarte seriosi. Imi pare rau de tine dar probabil, cred ca ai avut ceva probleme cu generalul Rugina sau ai fost pus de cineva ca sa faci asemenea afirmatii. Il cunosc de multi ani si nu cred ca s-ar compromite cu asemenea lucruri despre care tu afirmi.
Probabil articolul a fost scris la comanda si se vede de la distanta ca este pur si simplu politic ca sa atinga pe primarul de la Itesti, Vasile Ciubotaru (PNL).
Este desgustator faptul ca pentru rezolvarea unor probleme politice care tin de cativa oameni din judet sunt murdariti prin presa locala si centrala oameni care isi vad de treaba lor si o fac foarte bine.
subscriu ,articolul este rautacios, tendentios, nedocumentat si nu arata decat nivelul presei aservite unor interese.
Generalul RUGINA mi-a fost comandant in primii ani DIFICILI AI JANDARMARIEI ROMANE . pentru noi, generatia de atunci ,a ramas in memoria noastra ca fiind cel mai bine pregatit ofiter pe care l-am cunoscut. parerea mea e ca a ajuns acolo sus pt ca a meritat.probabil ca coco stie ca in tinerete generalul a fost campion . tu ce ai fost?
Subscriu alaturi de cei ce-i recunosc calitatile generalului Rugina. L-am cunoscut in diverse situatii limita. Este un general adevarat! In rest ,Bogdanele ai fost si esti mercenarul de presa al vremurilor noastre!