Mai multi cetateni straini se plâng despre faptul ca sunt „tepuiti” de diverse persoane din România, chiar si din Bacau, care profita de bunatatea si naivitatea lor pentru a pretinde sume de bani si alte foloase. Asociatia SOS România – Tarile de Jos este o organizatie care intermediaza cazuri de accidente, detentie si alte probleme ale cetatenilor din Belgia si Olanda pe teritoriul României. Vicepresedintele acestei asociatii este olandezul Andre Muit. Anual, se semnaleaza zeci de astfel de cazuri.
Problema fraudelor online se contureaza tot mai puternic de la un an la altul. Un fenomen care ia o amploare tot mai mare este cel al „tepuirii” cetatenilor straini de buna credinta. Procedeul este unul extrem de simplu si, se pare, foarte eficient. Persoana care fraudeaza, tepuitorul, este de cele mai multe ori barbat, insa s-au semnalat si cazuri in care era vorba despre o femeie sau chiar grupuri alcatuite din mai multe persoane. Prin intermediul internetului, acestia posteaza fotografii ale unor fete dragute care atrag imediat atentia celui care acceseaza anumite site-uri. Treptat, se porneste o discutie, la inceput de „tatonare” iar apoi mai amicala si, spre final, chiar intima. Cetateanului strain i se spun lucruri placute despre cum arata, este atras intr-o cursa din care doar cei mai abili reusesc sa iasa.
„N-am bani pentru biletul de avion”
Odata intemeiata o relatie virtuala, victima nu mai are scapare. Teparii profita de naivitatea si de credulitatea cetateanului strain si incep sa il „intoxice” cu tot felul de povesti care nu au nicio legatura cu realitatea. Se plâng ca o duc greu, ca au probleme de sanatate sau in familie, ca a intervenit o problema, un accident etc. si ca au nevoie de bani. Ori le spun ca ar merge in vizita la respectivul cetatean olandez sau belgian numai ca nu reusesc sa faca rost de bani pentru biletul de avion si sa trimita el.
Plângerile sunt inregistrate de SOS România
SOS România – Tarile de Jos este o colaborare intre mai multi cetateni olandezi si belgieni care locuiesc in România ori se afla frecvent in tara noastra. Scopul este acela de a forma o retea de voluntari care vor sa-si ofere serviciile in slujba compatriotilor aflati temporar in România sau pentru o perioada mai indelungata si care au nevoie de ajutor. Prin colaboratorii din toata tara, SOS România incearca sa dezvolte aceasta retea in asa fel incât tara noastra sa fie acoperita si ca ajutorul sa poata fi acordat la timp acolo unde este nevoie. Am putea spune ca este ca un „post de prim ajutor” pentru compatriotii lor aflati in dificultati. Vicepresedintele acestei organizatii este Andre Muit, cetatean olandez, presedinte al Asociatiei Betania. Acesta ne-a impartasit din experienta pe care a acumult-o de când ocupa aceasta functie si ne-a oferit câteva exemple despre plângerile pe care le-a inregistrat referitoare la cazurile de tepe pe internet.
Boala, mila si „cotizatia”
„Chiar daca nu ne ocupam de webcam girls, de cel putin zece ori pe an suntem contactati de oameni, in general barbati, care vor sa afle informatii despre fete pe care le-au cunoscut prin intermediul internetului. Anul aceasta au fost foarte multe cazuri. Una dintre «victime» mi-a scris ca a cunoscut o fata din România pe care a invitat-o in Olanda. Numai ca, inainte cu o zi de plecare, fata a fost implicata intr-un grav accident de circulatie si si-a fracturat coloana si un picior. Deoarece fata era saraca si familia ei nu avea putere financiara, acest domn a trimis mii de euro, direct in contul ei, ca s-o ajute. De vreo trei ani, starea de sanatate a domnisoarei s-a complicat, culminând un cancer in forma foarte grava. De buna credinta, victima a «pompat» alti si alti bani pentru transfuzii de sânge, operatii in România si in strainatate. Barbatul ne-a contactat disperat rugându-ne sa ne interesam de starea reala a fetei”, povesteste Andre Muit, vicepresedintele SOS România. Acesta a dat doua telefoane si, in scurt timp, a aflat ca fata respectiva este sanatoasa si nu a avut niciodata probleme. Surprinzator insa, victimei nu-i vine sa creada ca a fost luat drept fraier si trimite in continuare bani pentru bolnava inchipuita.
Ambii parinti decedati, doar… fictiv
Un alt caz pe care l-am aflat de la Andre Muit este cel al unei fete din Buhusi care a povestit pe internet ca i-au murit ambii parinti si ca si ea este foarte bolnava. Un binevoitor plin de compasiune pentru aceste nenorociri a inceput sa trimita bani pe adresa fetei, dar l-a rugat pe vicepresedintele SOS România sa se intereseze totusi care este realitatea, simtind ca ceva nu este in regula. „La numarul de telefon indicat in e-mail a raspuns tatal fetei si asta mi s-a parut cam straniu. Ce puteam sa intreb? Daca e adevarat ca murise? M-am interesat de sanatatea lor si totul era ok, nimeni nu murise. Tatal fetei ne-a spus ca fata e plecata in Olanda si ca-i era dor de ea”, spune Andre Muit.
Traiesc bine din tepele date
Dupa cum a declarat Andre Muit, in Bacau exista foarte multe fete care incerca sa gasesca „subventie” prin intermediul internetului si se pare ca, datorita omeniei si a compasiunii, au destul succes. In situatia aceasta se afla, cum aminteam anterior, si barbati sau chiar grupuri intregi care profita de bunatatea si mai ales de naivitatea celor cu care intra in contact pentru a-si asigura un venit facil si destul de consistent. Pentru aceasta nu au nevoie decât de un calculator conectat la internet pentru ca restul vine de la sine.
Razvan SENDREA
platesc taxa pe prostie doar