Sase cetateni de nationalitate olandeza s-au stabilit in Bacau in urma cu mai multi ani si contribuie la dezvoltarea si la instruirea persoanlului din diferite domenii de activitate ale judetului. Unii mai mult, altii mai putin activi, olandezii sunt dispusi, câtiva contra-cost iar altii din caritate sa impartaseasca din experienta lor astfel incât câteva ramuri de activitate sa se dezvolte dupa normele europene specializate.
Caritate
Fara indoiala, cel mai important cetatean olandez stabilit in Bacau, cel putin din punct de vedere al notorietati dar – am spune noi – si al implicarii si devotamentului de care a dat dovada, este Andre Muit. Presedinte al Asociatiei Betania dar si vicepresedinte al organizatiei SOS România – Tarile de jos, Adrianus Muit, pe numele sau de botez, a venit in orasul nostru in urma cu 14 ani, in 1995. Este, din acest punct de vedere, cel mai vechi olandez in Bacau. Misiunea lui in judetul nostru a devenit, in timp, un mod de viata, un scop, o indatorire de zi cu zi. Asociatia Betania, condusa de Andre Muit, a ajutat, in cei 14 ani, mii de copii bacauani cu probleme, tineri cu autism, copii diagnosticati cu Sindromul Down, tineri ai strazii, victime ale traficului de persoane etc. Consilierea, sprijinul social, medical dar si financiar, gasirea unor solutii pentru probleme care pentru multi pareau de nerezolvat sunt doar câteva dintre atributiunile zilnice ale lui Andre Muit si ale colegilor sai de la Asociatia Betania.
Economie si dezvoltare
Berend van Bon este relativ mai nou in Bacau si isi desfasoara activitatea, de aproximativ doi ani si jumatate, in cadrul Regiei Autonome de Gospodarire Comunala (RAGC). El este aici implicat in proiectul managerial referitor la instalatia de purificare a apei ca reprezentant al concernului Royal Haskoning.
Firma Stork desfasoara un parteneriat cu fabrica Aerostar Bacau iar reprezentantul acestei firme olandeze, Hans Zwiggelaar coordoneaza si desfasoara activitati in domeniul CTC (control tehnic de calitate) in ceea ce priveste productia de piese si echipamente.
Marcus Vrieling este de profesie consultant. In termeni mai putin academici, se poate spune despre Vrieling ca „prinde tot ce zboara”. El se implica si ofera consultanta pe proiecte europene si finantari. Desi nu isi desfasoara activitatea numai pe judetul Bacau, am aflat despre Marcus Vrieling ca are o puternica legatura cu mediul de afaceri bacauan si aduce in judet specialisti din Olanda pentru diferite seminarii si simpozioane tematice.
Hendrik Jan Stoffers este un individ mai nonconformist, este conoscut drept „olandezul de la Real”. Este manager de proiect si colaboreaza cu supermarketul Real nu in calitate de angajat, ci se afla in relatie de parteneriat, prin firma proprie, MHS Consulting.
In afara de cei cinci cetateni olandezi prezentati anterior, in judetul Bacau se mai afla inca doi concetateni ai lor. Este vorba despre un barbat, casatorit cu o românca, din comuna Buhoci. Nu are ocupatie. Tot in judet, la Onesti, avem si singura femeie olandeza din Bacau. Aceasta activeaza, la fel ca si Andre Muit, in domeniul Protectiei Sociale.
Inca nu se constituie in minoritate
Pentru prima data s-a vorbit despre „minoritatea olandeza” la finele anului trecut când Carmen Cioltan, seful Cancelariei prefectului, l-a contactat pe Andre Muit pentru a-l invita la Seara Minoritatilor. Desi initial totul a inceput ca o gluma, lucrurile au devenit serioase in momentul in care Andre Muit a aflat ca minoritatea poloneza va participa la eveniment, in conditiile in care aceasta are in componenta doar trei reprezentanti. „Noi suntem sase, chiar sapte olandezi in Bacau. Am considerat ca, daca trei polonezi pot participa ca si minoritate, noi am putea merge la Seara Minoritatilor cel putin ca invitati. Deocamdata nu ne-am gândit sa ne constituim in minoritate, insa vom vedea in cursul acestui an ce se va mai intâmpla”, ne-a declarat Andre Muit.
Razvan SENDREA