Se sinuci românii, se sinucid!

sinucidere.jpgInca doi bacauani si-au luat zilele

Cei care au studiat fenomenul au descoperit ca, pe masura ce standardul de viata al unei natiuni scade, rata sinuciderilor creste. Din punct de vedere socio-patologic fenomenul sinuciderii ar putea masura sanatatea mintala a unei societati, oglindind tensiunile si conflictele sociale, politice si economice ale acesteia.

Sinuciderile ramân o problema a comportamentului uman dependenta de ambiant si conditiile existentiale in care este plasata persoana. Potrivit teoriei biologice, sinuciderea este o boala, teoria psiohologica sustine ca sunt o expresie a unei constitutii psihice fragile (personalitati fragile), iar teoria sociologica le vede ca un fapt social, un act de fuga din fata unei realitati. Factorii de risc sunt trei, bio-psihologici, relationali si micsti. Primii se refera la starile depresive, care reprezinta 35 – 80 la suta din suicid, melancolic, halucinate, sevraj de alcool sau droguri. Factorii relationali sunt economici, stress, conflicte familiale, juridice sau sociale. Factorul mixt este psiho-relational si aici intra disperarea, sarcinile nedorite.

“Viata nu cred ca imi ofera nimic”

Luni dimineata, Politia municipiului Onesti a fost anuntata prin 112 ca in fata unui imobil de pe strada Libertatii se afla corpul unui barbat care, se pare, ca a cazut de la etaj. Când au ajuns la fata locului, politistii n-au mai gasit decât martorii care au indicat locul unde fusese gasit corpul barbatului, la vreo cinci metri de zidul imobilului. Fusese anuntata o Ambulanta care a transportat barbatul la spitalul din Onesti. Medicii au constatat ca Stefan P., de 17 ani, suferise un traumatism cranio cerebral, unul abdominal si un soc hemoragic, aflându-se in stare de coma gradul III, urmând a fi transferat la Spitalul Judetean Bacau. Din nefericire, n-a mai fost cazul, intrucât tânarul a decedat. In urma investigatiilor s-a stabilit ca Stefan P. locuia impreuna cu o tânara de 19 ani, Andreea L., de 19 ani, in apartamentul parintilor. Se pare ca acesta suferea de unele afectiuni psihice pe care si le tratase si in Germania, si din acest motiv era foarte deprimat. In dimmineata zilei de luni, s-a decis sa-si puna capat zilelor si s-a aruncat de la etajul al patrulea al blocului. In camera in care stateau cei doi tineri se afla un calculator, pe desktop-ul caruia a fost gasit, intr-un folder, un mesaj lasat de Stefan rudelor si prietenilor sai. “Am decis sa fac acest lucru deoarece viata nu cred ca imi ofera nimic. Va iubesc mult pe toti. Sa nu fiti suparati pe mine”, au fost ultimele gânduri transpuse in scris, ale unui tânar de 17 ani, care, la acea vârsta frageda, nu gasise nimic bun de la viata si a decis sa termine in acest fel cu suferintele.

A plecat de-acasa spunând ca se sinucide

Postul de politie din comuna Dealu Morii a fost sesizat ca in padurea “Balaneasa”, a fost gasit spânzurat Toma M., de 30 de ani, din comuna Vultureni. Deplasati la fata locului, atârnat de o coarda de rafie legata de creanga unui stejar, a fost gasit Toma M., la trei kilomertri de satul Banca. Din cercetari a reiesit ca Toma M. a plecat de-acasa din data de 16 ianuarie, afirmând ca nu se va mai intoarce si se va sinucide. Lucru pe care l-a si facut.

Suicidul, un iceberg!

Suicidul este ca un iceberg, pentru ca majoritatea motivatiilor ramân necunoscute. Sinuciderile reprezintă peste 20 la suta din totalul mortilor violente. Cei mai multi dintre cei care s-au sinucis au fost barbati, peste 75 la suta dintre cazuri. Specialistii spun ca, de obicei, oamenii apeleaza la aceasta metoda extrema din cauza ca incearca sa scape de sentimente precum respingere, durere sau pierdere, furie, rusine sau vinovatie in legatura cu ceva. Unii oameni pot fi ingrijorati in legatura cu faptul ca si-au dezamagit prietenii sau familia, altii se pot considera nedoriti, neiubiti, victime sau poveri pentru cei din jur. In majoritatea cazurilor, sinucigasii sunt victimele depresiilor.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*