Având în vedere numarul mare de incendii izbucnite în ultima perioada, datorate în special folosirii mijloacelor necorespunzatoare de încalzire, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau reaminteste regulile ce trebuie respectate în aceasta perioada a anului, pentru a evita pierderile de vieti omenesti si bunuri materiale.
În acest scop este necesar ca principalele reguli si masuri de securitate la incendiu premergator si pe timpul sezonului rece sa fie respectate. Majoritatea incendiilor ce se produc în sezonul rece se datoreaza exploatarii de multe ori în conditii necorespunzatoare ori cu defectiuni a mijloacelor de încalzire centrale si locale, urmata de aparitia unor evenimente nedorite. Pentru înlaturarea pericolului de incendiu care poate apare la sobe, recomandam câteva masuri specifice: nu alimentati, indiferent de situatie, sobele în exces, suprasolicitarea si supraîncalzirea acestora genereaza, de regula, incendii; sobele vor fi prevazute cu fundatii proprii si nu vor fi amplasate direct pe pardoseala combustibila sau pe grinzile de lemn ale planseelor; în încaperile cu pereti din materiale combustibile portiunea de perete din dreptul sobei va fi înlocuita cu o zidarie din materiale incombustibile, care va depasi marginile sobei cu 50 cm. Daca aceasta solutie nu este posibila, se va asigura o distanta de 50 cm între soba si peretii combustibili neprotejati sau 38 cm fata de cei protejati prin tencuire si zidarie; distanta de la partea superioara a sobelor pâna la tavanul combustibil al încaperii, va fi de minimum 45 cm daca este neprotejat si de 30-35 cm, când este protejat prin tencuire sau cu o placa de azbest de 0,5 cm grosime acoperita cu tabla. Aceasta protectie trebuie sa depaseasca perimetrul sobei în toate directiile cu minimum 15 cm. Sobele fara acumulare de caldura (sobe metalice, masini de gatit, etc.) vor fi utilizate numai la încălzirea încaperilor cu pereti si plafoane necombustibile, care adapostesc procese tehnologice fara pericol de incendiu, precum si în încaperile de locuit cu respectarea urmatoarelor prevederi: sobele fara acumulare de caldura se vor utiliza numai când sunt complet echipate(burlane, usite la focar, cenusar); distanta între sobe sau burlane si pereti, precum si între burlane si planseele combustibile, va fi de minimum 1 m daca sunt neprotejate, si de minimum 0,70 m, când sunt protejate prin tencuire sau zidarie; distanta între partea superioara a sobei si planseul combustibil va fi minimum 2 m la planşeele neprotejate si de minimum 1,5 m la cele protejate; pardoseala combustibila de sub sobele metalice se va izola cu o placa de azbest de 0,5 cm acoperita cu tabla sau printr-un postament de caramida, beton etc. cu grosimea de 6 cm. Aceasta protecţie va depasi perimetrul sobei, lateral cu 25 cm si în fata focarului cu 50 cm.
Aveti grija de cosuri!
Cosurile pentru evacuarea fumului se vor amplasa astfel încât sa se evite aprinderea elementelor combustibile din vecinatatea lor. Pentru aceasta se vor respecta urmatoarele reguli: la trecerea prin plansee zidaria cosului se va îngroşa cu un strat de 0,25 m, lasându-se un spatiu de 2 m între aceasta zidarie si elementele combustibile ale planseului; între zidaria cosului si elementele planseului se introduce un strat de azbest sau două straturi de pâsla îmbibata în argila; pardoseala sau umplutura combustibila trebuie sa fie pusa în dreptul îngrosarii si sa nu atinga zidaria cosului; grinzile încastrate în peretii din apropierea cosurilor trebuie sa pa’streze fata de canalele de fum o distanta de 0,25 m. Grinzile care nu pot fi amplasate la aceasta distanta, precum si cele care prin pozitia lor ar trebui sa intersecteze zidaria cosurilor, vor fi sprijinite pe grinzile vecine prin intermediul unor juguri, astfel încât între capetele lor si zidaria cosurilor, sa se pastreze distanta ceruta; cosurile de fum practicate în pereti combustibili vor avea zidaria îngrosata, astfel încât distanta dintre canalul de fum si elementele combustibile ale peretilor sa nu fie mai mica de 0,25 m; la trecerea prin încaperi, zidaria cosurilor trebuie bine întretinuta si rostuita, bine umpluta cu mortar; nu se admite sub nici un motiv existenta fisurilor în zidaria cosurilor.
Dan MINDIRIGIU
Sblt. Andrei GRECU