Handbal masculin, Campionatul Mondial / Slovacia – România 28-23 (12-13)

România incheie trist prima faza a grupelor Campionatului Mondial din Croatia. Inaintea meciului decisiv cu Slovacia (in care aveau neaparat nevoie de victorie) tricolorii jucasera impotriva Australiei si isi dezvaluisera inca de atunci câteva defecte mari: lipsa de ermetism in aparare si ratarile din situatii ideale de gol. Scorul categoric, 40-20, nu a avut darul sa-i pacaleasca pe cei care se pricep cât de cât la handbal.
Cu toate acestea, primele 20 de minute ale meciului cu Slovacia au aratat o echipa a României mai inspirata decât adversara sa. Echipa lui Aihan Omer a condus uneori si cu cinci goluri diferenta, dar in general a avut trei. Finalul primei reprize a fost insa prefata a ceea ce urma sa se intâmple in repriza secunda. Slovacia a recuperat, in timp ce atacurile României incepeau sa se impotmoleasca.
Rudi Stanescu si colegii sai au mai rezistat umar la umar cu Slovacia inca zece minute din repriza secunda. România insa isi consumase ideile de la antrenamente si nu mai avea altele, in timp ce slovacii isi etalau fortele proaspete. Atunci a iesit la iveala si lipsa de inteligenta a unor jucatori de-ai nostri: faulturi inutile, prea violente, in momente importante, au facut ca România sa joace mai tot timpul in inferioritate numerica; când se intâmpla acelasi lucru la slovaci, acestia reuseau sa patrunda apararea noastra ca fierul rosu prin unt. Evolutia celor doi bacauani a fost medie spre buna, a lui Adi Petrea, si slaba – a lui Sandu Iacob. Pâna la urma, nu trebuie sa cautam nereusita calificarii la un jucator sau altul, caci insuficienta valoare a nationalei noastre este un argument suficient. Iar in nationala il includem chiar si pe selectionerul Aihan Omer, un strateg si tactician cel mult mediocru. Nu ne ramâne decât sa speram ca drumul nationalei României va fi in continuare ascendent. Sa nu uitam ca ne-am calificat la Campionatul Mondial dupa o pauza de 14 ani, un rastimp in care handbalul românesc ramasese in urma celui de inalt nivel de pe plan international. Ceva-ceva s-a recuperat in ultimii ani, iar tendinta este in continuare de crestere. Sa mai notam ca Rusia s-a clasat doar pe locul 4 in grupa sa si, la fel ca România, va evolua in turneul 13-24. S-a mai intâmplat asa cu cele doua mari reprezentative la TF din 1986, când România si sovieticii de-atunci, mari favoriti la medalii, retrogradasera in divizia a doua a CM.

Adauga un comentariu

*