Mâncare de 11 lei pe zi

masa-pensionari-poza-buna.jpgConsilierii municipali au probat in sedinta publica costul mediu lunar de intretinere pe anul 2009 in Caminul pentru Persoane Vârstnice Bacau precum si grila de calcul a contributiei de intretinere datorata de sustinatorii legali ai persoanelor vârstnice ingrijite in aceasta institutie.

Deciziile privind cheltuielile apartin consiliilor locale

Conform Legii nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor vârstnice, republicata, in exercitarea atributiilor pe latura de asistenta sociala, consiliile locale hotarasc cu privire la costul mediu lunar de intretinere in caminele pentru persoane vârstnice din subordinea acestora, inainte de adoptarea bugetelor proprii, in functie de gradul de dependenta al persoanelor vârstnice ingrijite. Ca atare, trebuie sa se aiba in vedere mai multe cheltuieli, in conformitate cu clasificatia bugetara specifica bugetelor autoritatii administratiei locale. Este vorba despre hrana si gospodarire, obiecte de inventar, echipament si cazarmament, materiale sanitare si alte cheltuieli. Facem precizarea ca nu se iau in calcul cheltuielile aferente platii salariului personalului angajat, platii medicamentelor si cheltuielile de capital. Tot Consiliul Local decide si asupra contributiei de intretinere datorata de persoanele vârstnice ingrijite in camine si/sau sustinatorii legali ai acestora, in cazul in care veniturile acestora sunt insuficiente pentru acoperirea costului mediu lunar de intretinere.

Costul mediu lunar de intretinere

Conform situatiei prezentate de conducerea Caminului pentru Persoane Vârstnice Bacau, in urma estimarii constului de intretinere pe anul 2009 si raportarii acestuia la numarul mediu de beneficiari, in functie de gradul de dependenta, a rezultat faptul ca, pentru o persoana independenta, costul mediu lunar de intretinere este de 570 de lei, in timp ce pentru persoana dependenta (incontinenta), constul mediu lunar este de 670 de lei. Acestea sunt costurile lunare in functie de care se va stabili contributia lunara de intretinere datorata de beneficiari in anul 2009, in cazul in care nu intervin modificari in alocatia zilnica de hrana. Pentru a nu mari in mod semnificativ costul lunar, diminuând astfel rolul administratiei locale in realizarea protectiei sociale, nu s-au luat in calcul cheltuielile ocazionale, cu carcater singular sau care nu au ca finalitate directa imbunatatirea serviciilor oferite beneficiarilor (cheltuieli cu echipamente de birou, consumabile de birou, formularele tipizate, unele reparatii curente neprevazute etc.). Cresterea costului de intretinere este motivata de evolutia ascendenta a cheltuielilor institutiei precum si estimarile pentru anul 2009 (o crestere accelerata a preturilor produselor alimentare, cresterea anuala a tarifelor la utilitati etc.).

Contributia de intretinere datorata de persoanele vârstnice ingijite in camine si/sau sustinatorii legali

Cum aminteam anterior, consiliile locale hotarasc, conform legii, asupra cuantumului contributiei lunare de intretinere datorata de persoanele vârstnice ingrijite in camine si/sau de sustinatorii legali si in situatia in care veniturile acestor persoane sunt insuficiente pentru acoperirea costului mediul lunar de intretinere. Astfel, contributia lunara de intretinere datorata de batrânii ingrijiti in Caminul pentru Persoane Vârstnice Bacau este de 60 la suta din veniturile personale lunare, fara a se depasi costul mediu lunar de intretinere. In cazul in care veniturile unui batrân sunt insificiente pentru acoperirea costului mediu lunar de intretinere, diferenta pâna la concurenta valorii integrale contributiei va fi suportata de sustinatorii legali ai persoanei in vârsta, conform unei grile de calcul. In stabilirea corelatiei juste intre costul de intretinere si beneficiar/ sustinator legal s-au luat in calcul mai multe aspecte, cum ar fi: cresterea salariului minim pe economie la 600 de lei incepând cu ianuarie 2009, majorarea alocatiei zilnice de hrana de la 8,5 lei la 11 lei per persoana beneficiara precum si situatia veniturilor batrânilor internati in Caminul pentru Persoane Vârstnice Bacau. Astfel, din totalul de 194 de beneficiari existenti la finele anului 2008, doi sunt fara venituri, 53 dintre ei au venituri sub 500 de lei, in timp ce alti 56 au venituri cuprinse intre 501 si 749 de lei. 45 de batrâni au lunar intre 750 si 1.000 de lei si nu mai putin de 38 de beneficiari au venituri lunare de peste 1.000 de lei.
Razvan SENDREA

Adauga un comentariu

*