Minori criminali, o realitate dureroasa

dscf6646.jpgIn judetul Bacau au avut loc mai multre crime comise de minori. Numarul minorilor anchetati de procurori depaseste o mie. Peste 500 au scapat de judecata, iar peste 200 au ajuns in fata instantei. Desi ponderea o formeaza cei implicati in furturi si tâlharii, sunt destui minori acuzati de omor sau lovituri cauzatoare de moarte.

Minorii detin primul loc in comiterea infractiunilor. Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Judetean de Politie al Judetului Bacau, numarul minorilor participanti la comiterea de fapte penale a fost de 1003. Cu toate acestea se poate spune ca numarul lor este in scadere fata de 2007, cu 116 minori mai putin fata de 1023, iar implicit, a scazut si numarul faptelor comise de minorii intre 16 si 18 ani, mai putine cu 7, precum si al participantilor la comiterea acestora, mai putin cu 46 de participanti. Cei mai multi minori au comis infractiuni contra patrimoniului, infractiuni impotriva vietii, peste 30, si infractiuni privitoare la viata sexuala. Ffoarte putini sunt elevi, cei mai multi minori nu au nicio ocupatie. Practica a confirmat ca exista o relatie de interdependenta intre delincventa juvenila si mediul din care provine minorul. In familiile in care sunt minori delincventi, insesi familiile reprezinta un model pentru minori. Cercul de persoane in care minorul petrece timpul liber este de natura sa influenteze comportamentul sau, iar consumul de alcool si droguri sunt alte surse care favorizeaza savârsirea de infractiuni.

Criminali care au impresionat opinia publica

Exista infractori, dar si victime, minori, care au lasat o puternica impresie opniei publice. La inceputul lui mai 2007, minorul Constantin S., a vrut sa intretina relatii sexuale cu o femeie aflata in stare de ebrietate. Fiind recunoscut si temându-se sa nu afle parintii, a lovit-o pe femeie cu un bolovan in cap, dupa care a aruncat-o pe marginea unui pârâu.

O sora minora, martora la crima comisa de doi minori!

In iunie 2008, doi frati minori au ucis un boschetar din Bacau. Acuzatiile aduse de anchetatori celor doi fraţi, de 10 si 12 ani, sunt de omor deosebit de grav si tâlharie.
Fratii David, 10 ani, si Rando, 12 ani, au recunoscut ca l-au batut pe omul strazii cu o bâta în cap pâna a ramas fara suflare ca sa facă rost de bani, dar nu raspundeau penal la acea data pentru fapta lor, deoarece nu împlinisera 14 ani. I-au luat 16 lei, iar la crima a asistat si sora lor, Emilia, de 7 ani. S-a solicitat instanţei internarea în Centrul de Reeducare Minori din Craiova. Copiii provin dintr-o familie dezogranizată. Ei locuiau cu mama, si înca sase frati într-o casa sociala, de trei metri pe trei, din cartierul Izvoare. Cei nouă copii au tati diferiti, iar mama este consumatoare de alcool. Alocatiile, ajutorul social si cersitul sunt singurele surse de venit ale familiei H. Mama a primit si diploma de buna practica de la o organizatie, prin care i se recunostea meritul ca se descurca singura cu atâtia copii!

Veteran de razboi ucis de doi minori

Cea mai recenta intâmplare a avcut loc la sfârsitul saptamânii trecute. Un batrân din comuna Plopana, a fost omorât, iar sotia sa a fost batuta crunt, în noaptea de joi spre vineri, dupa ce au fost atacati in locuinta lor. Sotii Vasile, de 88 de ani, si Lenuta S., de 84 de ani, ar fi fost atacati cu putin înainte de miezul noptii de vecinii lor, Cosmin C., de 15 ani, si Ionut P., de 16 ani. Cei doi aflasera ca batrânul încasase pensia de veteran de razboi cu o zi în urma si l-au somat sa dea banii, însa pentru ca acesta a refuzat, l-au înjunghiat cu un cutit de bucatarie si au batut-o pe sotia lui pâna când aceasta si-a pierdut cunostinta. Cei doi au fost retinuti prin ordonanta pentru 24 de ore, iar instanta a decis arestarea lor preventiva pentru 15 zile, urmând a fi internati in Penitenciarul din Jilava, unde vor fi expertizati.

Delicventi din cauza familiei

Magistratii au precizat ca procentul delicventilor minori, proveniti din familii dezorganizate, este de doua ori mai mare fata de cei din familii organizate. Explicatia constă în aceea ca, în cazul familiilor dezorganizate, nu se poate efectua o disciplina si supraveghere a tinerilor, nu se manifesta activitatea si educatia necesara cresterii copilului. Copilul este expus contactului cu mediul negativ, strada, grupuri de tineri nesupravegheati, etc. Lipsa de educatie din familie se regaseste însasi în scoala. Foarte multi minori nu stiu carte, sunt analfabeti. Unii chiar daca au absolvit câteva clase, nu stiu nici sa scrie. Imposibilitatea institutiilor scolare de a cuprinde si mentine în sistemul scolar toti minorii de vârsta scolara, duce la cresterea numarului de abandon scolar în orase unde minorii încep sa vagabondeze, sa creeze grupuri, si sa comita fapte antisociale. Desi, în mediul rural abandonul scolar este mai mare, se comit mai putine infractiuni , întrucât minorii sunt antrenati în activitati gospodaresti. O alta cauza care determina si favorizeaza savârsirea infractiunilor de minori, o constituie consumul de alcool si droguri. Multe din infractiunile savârsite de minori au la baza curajul dat de consumul de alcool. Aceleasi aprecieri sunt valabile si pentru victimele minori, marea lor majoritate provenind din familii dezorganizate cu nivel de instruire elementar sau din familiile în care parintii sunt plecati la lucru în strainatate.

Recuperare aproape imposibila

Specialistii pun faptele minorilor din Bacău pe lipsa educatiei, a saraciei si a trecutului psihologic al acestora. „Exista la copiii cu vârste cuprinse între 7 si 14 ani o componenta sadica nativa. Toti ne nastem cu ea, dar poate fi compensata moral de familie, scoala si societate. De exemplu, când un copil loveste cu batul pe altul, trebuie sa-i spunem ca nu-i bine ce face, ca nu-i frumos. Daca aceasta educatie nu exista, copilul se manifesta sadic si violent”, afirma un psiholog la Spitalul de Copii „Sf.Maria” din Iasi. Acesta a mai spus ca este posibil ca minorii sa fi suferit de abuzuri fizice ori psihice. „Daca au fost batuti fizic ori agresati moral, acum se razbuna”, precizeaza psihologul. Specialistii mai spun ca acesti minori au sanse foarte mici sa fie reintregrati în societate. Psihologii pun faptelelor pe seama unor posibile abuzuri fizice si psihice si pe lipsa educatiei.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. ms de informatii

Adauga un comentariu

*