Localnicii din comuna Brusturoasa au organizat ieri un miting in timpul caruia si-au strigat cu disperare doleantele. Ei spun ca mai mult de jumatate dintre sateni nu au primit inapoi padurile care, de drept, le apartin. Primarul este de acord cu consatenii sai, in timp ce reprezentantii Prefecturii si Directei Silvice au refuzat sa raspunda „convocarii” localnicilor.
Aproape doua sute de localnici din comuna Brusturoasa s-au adunat ieri pe drumul de acces inspre padurea de pe Valea Camencii pentru a-si spune nemultumirile si a da un ultimatum autoritatilor. Cetatenii sunt nemultumiti pentru ca au fost pusi in posesie doar jumatate dintre cei care ar fi trebuit sa primeasca padure, insa nici acestia nu au dreptul sa o exploateze.
Directia Silvica a pierdut in instanta
Nu mai putin de 362 de oameni nu au primit ceea ce li se cuvenea, adica o suprafata de padure de 1.387 de hectare de padure. Dupa cum ne-a informat primarul Sorin Atonoaie, „pe Valea Camencii exista padure si pentru oameni si pentru cei de la Directia Silvica. Tot edilul comunei ne-a mai informat ca, in urma cu ceva timp, Comisia Locala de Fond Funciar Brusturoasa a dat in judecata Directia Silvica pentru a pune la dispozitia localnicilor respectiva suprafata de padure. „Am câstigat procesul la Judecatoria Moinesti, prin sentinta din data de 13 mai 2008. Directia Silvica a facut contestatie la Tribunalul Bacau, insa am câstigat si aici printr-o decizie irevocabila pronuntata in data de 18 decembrie a anului trecut. Cu toate acestea, pe 23 decembrie Directia Silvica a facut contestatie in anulare (o cale extraordinara de atac – n.n.)”, ne-a mai spus primarul Atonoaie.
„Nu plecam de aici pâna nu avem un raspuns”
Dupa ce au fost pacaliti si amânati in repetate rânduri, satenii din Brusturoasa spun ca s-au plictisit de minciuni si de promisiuni si vor sa vada ceva concret. „Suntem dispusi sa stam aici pâna ne vor da padurile inapoi. Sunt ale noastre, au fost ale parintilor si ale bunicilor nostri. Bine ca ei au voie sa le exploateze iar pe noi nici macar nu vor sa ne puna in posesie. Iar cei care au fost reimproprietariti nu pot face nimic, pentru ca nu li se permite sa taie copacii”, se plânge un localnic. „Daca nu se rezolva nimic in cel mai scurt timp, noi suntem dispusi sa blocam intrarea si sa nu mai lasam pe nimeni sa treaca, nici de la Directia Silvica, nici firmele particulare care ne taie padurile”, spune un alt satean.
Zeci de mii de metri cubi de lemn, exploatati la Camenca
Primarul Sorin Atonoaie ne-a declarat ca, pâna in prezent, cei de la Directia Silvica au scos spre exploatare nu mai putin de 15 mii de metri cubi de masa lemnoasa numai din bazinul Camenca. In afara de aceasta cantitate mai exista o societate, din Caransebes, crede edilul, care are in exploatare aproximativ 16 mii de metri cubi de lemn. „Daca s-ar exploata toata aceasta cantitate, oamenilor nu le-ar mai ramâne aproape nimic”, este de parere primarul.
Intâlnire? Da, dar la Prefectura, doar cu reprezentantii
Localnicii au solicitat primarului autorizarea mitingului. Acesta a fost de acord ba, mai mult, a trimis prin fax catre Prefectura, catre ITRSV si catre Directia Silvica copie dupa solicitarea satenilor, impreuna cu invitatia sa ia parte la miting. Autoritatile cu responsabilitati in domeniu au refuzat invitatia si i-au transmis primarului Atonoaie ca il asteapa la Prefectura in cursul zilei de astazi iar acesta poate sa vina insotit de trei-patru reprezentanti ai cetatenilor nemultumiti.
Niciun veteran reimproprietarit
Conform spuselor cetatenilor dar si din declaratiile primarului din Brusturoasa, reiese faptul ca situatia de fata este blocata din cauza unei note de control incheiata in anul 2005 de reprezentantii de la acea vreme ai Ministerului Agriculturii care nu au vrut sa recunoasca tabelele de improprietarire a satenilor dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. De remarcat este faptul ca numai zece veterani mai sunt in viata in aceasta comuna. Niciunul (!) dintre acestia nu a fost reimproprietarit. Intrebat ce parere are despre actiunea de protest a consatenilor sai, primarul Atonoaie ne-a declarat ca „din punctul meu de vedere, ca si autoritate locala, oamenii au perfecta dreptate. Este singura lor sursa de venit, pe lânga cresterea animalelor. Acum asteapta si ei un semn favorabil de la Bacau pentru ca in trecut n-au avut parte decât de promisiuni si, eventual, masuri de moment”, a mai spus edilul comunei Brusturoasa.
Au primit padure dar nu o pot exploata
Un alt paradox din zona padurii Camenca este faptul, in anul 2008, au fost aplicate amenzi de aproape doua miliarde de lei vechi, de catre Jandarmerie, Directia Silvica sau de catre ITRSV catre cetatenii prinsi ca transportau material lemnos. „Am taiat lemn doar din bucata noastra de padure si doar selectiv. Nu am abuzat, nu am facut niciun rau. Trebuie sa traim si noi cumva. Din nefericire nu aveam marcat niciun arbore, pentru ca Directia Silvica nu ne-a permis sa taiem”, acuza un cetatean.
Razvan Sendrea
Savu: „Terenurile sunt cu probleme”
Intrebat cum comenteaza situatia aparuta la Brusturoasa, seful Directiei Silvice Bacau, Gheorghe Savu, a recunoscut ca in zona exista probleme, insa nu poate sa faca prea multe pentru localnicii de acolo. „Cunosc foarte bine problemele din zona respectiva. Totusi, trebuie facuta precizarea ca terenurile din Brusturoasa sunt cu probleme, nu sunt «eliberate de sarcina»”, ne-a declarat Gheorghe Savu, care a mai precizat ca el nu face altceva decât sa respecte legea. (O.F.)
praf in ochi pentru localnici….lumea a taiat lemn din tot deauna deci se va continua pn kiar nu o sa mai fiu un pom afurisit in padure