Sute de bacauani au urmarit luni seara, pe scena Teatrului Bacovia, spectacolul „Iubire confort 2”, de Nicole Dutu, prezentat de compania de teatru „D’Aya” din Bucuresti, in cadrul unui proiect coordonat de Horatiu Malaele. Piesa regizata de Florin Zamfirescu i-a avut in distributie pe Olimpia Olari si Gabriel Fatu.
„Amorul de confort doi” se consuma intr-o garsoniera mizera din Bucuresti, intre Viorel, un minuscul functionar de banca, si Otilia, o actrita ocolita sistematic de rolurile principale. Aparent, cei doi sunt cât se poate de implicati intr-o relatie bazata pe conflict, el senin in ratarea lui, mereu cu gândul la sex, gelos si visator, ea agresiva, revoltata de saracia in care traieste, plina de repros si insulte la adresa partenerului care nu-i ofera luxul dorit (si pe care are tendinta sa-l respinga in pat), plictisita si schimbatoare. Un cuplu ca multe altele, in care iubirea invinge problemele. Imaginea indusa spectatorului se modifica insa dramatic pe la mijlocul piesei, când Viorel isi suna pe ascuns alte doua iubite. Nevinovatia presupusa a Otiliei se evapora si ea spre final, când si aceasta vorbeste pe furis cu un barbat cu care vrea sa imparta dragoste, cresterea unui copil si un credit de sute de mii de euro pe care planuieste sa-l fure de la Viorel. Dupa alternarea stroboscopica a momentelor comice, tragice si cinice, actul sexual ce inchide spectacolul cade ca o ghilotina si nu mai are nimic cu adevarat uman. Imaginea infipta o vreme in sufletul spectatorului e aceea a unei lumi intoarse pe dos, in care materialul copleseste spiritul, familia a expirat, iar oamenii au intrat intr-o infricosatoare deriva.
„Va aflati in fata unei piese ce vorbeste cu candoare, cinism si mult umor despre natura fatarnica si discontinua a naturii umane. Iubirea – un cuvânt prabusit la picioarele Interesului. Daca «scena este oglinda lumii», iata cartea dumneavoastra de identitate. Buna, rea, va seamana”, a spus despre piesa Horatiu Malaele. Cuvintele artistului suna ca niste intrebari: asa au fost oamenii tot timpul? putem schimba ceva? cum putem fi mai curati? e firesc ca lucrurile sa se intâmple astfel?
Alin LEANCA