In aceasta perioada aria naturala protejata Lacul Bacau ofera vizitatorilor o diversitate faunistica deosebita. Lacul este situat pe cursul râului Bistrita, in amonte de Insula de Agrement, si are o suprafata de 200 de hectare. La sfârsitul saptamânii trecute, bacauanii care au venit aici la pescuit, au putut admira pe luciul lacului peste 200 de lebede, dar si mii de alte pasari din diferite specii: rate, lisite, starci, egrete, aflate aici in perioada de iernare.
Fara barci pâna pe 1 martie
Aglomerarile mari de pasari protejate sunt favorizate si de masura Centrului Regional de Ecologie (CRE) Bacau de a interzice accesul pe lac cu orice fel de ambarcatiuni in perioada 15 noiembrie – 1 martie, masura pe care pescarii sportivi au respectat-o. Spre deosebire de alte zone din Europa, la noi pasarile de apa sunt precaute in ceea ce priveste apropierea de oameni. Tocmai din acest motiv, o patrula a Centrului Regional de Ecologie Bacau a avut surpriza de a observa zilele tercute un grup de lebede care se hraneau la doar câtiva metri de pescarii sportivi. Este de remarcat faptul ca pescarii, contrar asteptarilor, nu au alungat pasarile ci chiar le-au hranit.
Codalb pe Bistrita
In cadrul acelorasi actiuni de monitorizare, voluntarii Centrului Regional de Ecologie au observat un codalb, o pasare rapitoare deosebita, din familia acvilelor. Aceasta specie de talie mare are o anvergura a aripilor de pâna la 240 de cm si se hraneste cu peste si pasari acvatice. In anii ‘70 specia era pe cale de disparitie in Europa, ultimele zone in care mai puteau fi observate erau in Norvegia, Germania si Polonia. Prezenta acestor specii in Bacau denota importanta din punctul de vedere al biodiversitatii la nivel national si european a lacurilor de pe cursul Bistritei si al Siretului, ne-a informat Gabriel Gritcu, secretarul Centrului de Ecologie Bacau.
Razvan SENDREA