Violenta familiala, boala grava a societatii românesti

violenta.jpgIn judetul Bacau, in anul care a trecut, peste jumatate dintre infractiunile comise cu violenta s-au petrecut intre rude. Politistii bacauani au constatat 206 infractiuni la marea violenta, din cele 357 sesizate. Au fost inregistrate 21 de omoruri si 11 tentative de omor.

Cele mai multe au fost savârsite pe fondul consumului de alcool. Cauzele escaladarii violentei intrafamiliale sunt multiple, incepând de la conditiile economico – sociale din ce in ce mai precare, cum ar fi somajul, lipsa banilor pentru traiul zilnic, bolile, inclusiv cele psihice, netratate, educatia deficitara si mostenirea din familie a unui comportament violent. De multe ori, starile conflictuale nu se reclama la politie din jena, sau pentru ca amenda aplicata asupra celui care provoaca scandal trebuie suportata inclusiv de cel care sesizeaza. Petrecându-se intr-un cadru intim, de multe ori noaptea, violentele dintre rude sunt destul de greu de prevenit. Politia aplica amenzi, ii atentioneaza pe cei care provoaca scandal sau propune arestarea atunci când au loc infractiuni grave. Pentru a fi eficient, efortul politistilor trebuie sustinut si de alti factori care ramâne, in continuare, destul de anemic.

Cauze sociale si socio-economice

Societatea româneasca, analizata si tipologizata de cercetatori, a cunoscut aproape toata gama de forme ale violentei, economica, morala si fizica, aceasta din urma ca forma cea mai grava, deoarece cauzeaza moartea persoanei sau vatamarea ei corporala. Violenta intrafimiliala desemneaza o agresare fizica intre membrii aceleeasi familii, determinata de o stare conflictuala ce isi are sorgintea in disfunctionalitati, neintelegeri sau alte imprejurari negative ce pot interveni in relatiile de familie. Din punct de vedere juridic, violenta intrafamiliala este supusa acelorasi reglementari la care este supusa si violenta in general. In familie, pot avea loc mai multe fapte penale care intra sub incidenta Codului Penal, incepând cu loviri sau alte violente, vatamari corporale, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, vatamari corporale grave, incesturi, omoruri, omoruri calificate, asupra sotului sau asupra unei rude apropiate sau rele tratamente aplicate minorului.

Ce spune practica judiciara

Practica judiciara a constatat ca un segment destul de important al fenomenului infractional se produce acolo unde ne asteptam mai putin, acolo unde ar trebui sa fie afectivitate, intelegere, armonie, o raza de liniste, care nu este altceva decât cadrul familial. Subiectii infractiunilor de violenta intrafamiliala sunt situati intr-o structura nucleara inchisa. Ca atare, din punct de vedere judiciar, interventia institutiilor abilitate, in special a politiei, intâmpina reale dificultati in a cunoaste din timp, pentru a putea actiona in scopul prevenirii gravelor consecinte ale unei acute crize in habitaclul familial. Odata declansata, violenta familiala se autonomizeaza si se acutizeaza, plecând de la forme usoare, “hartuieli”, iar gradualitatea are un sens ascendent. Trebuie adaugat ca la astfel de violente, de foarte multe ori este martor mut copilul, acesta asistând fara sa vrea la scandalul de groaza, care ii ultragiaza astfel sensibilitatea si care-l marcheaza pe viata. Faptele de violenta se extind, nu de putine ori, si asupra lor.

Statistici care dor

Majoritatea victimelor violentei intrafamiliale o reprezinta femeile. Violentele au loc, cu precadere, noaptea, iar locul comiterii este de obicei locuinta comuna. Diminuarea violentei intrafamiliale intâmpina numeroase dificultati, intrucât mobilurile au resorturi adânci, greu de prevazut, greu de descifrat si mai ales, greu de anticipat. Studiile realizate in SUA arata ca, la fiecare 15 secunde, o femeie este batuta, 60 milioane de femei au fost omorâte in situatii de violenta a partenerului, 35 la suta dintre femeile care apeleazala sectiile medicale de urgentaa sunt victime ale violentei domestice, iar una din cinci femei in Europa este agresata in cadrul familiei. 75 la suta dintre femeile care au rupt o relatie cu partenerul violent au fost agresate dupa ruperea relatiei, cu consecinte medicale si mai grave. Estimarile arata ca 3,6 milioane de copii sunt agresati in fiecare an si nu sunt toate raportate, asa ca, probabil numarul lor sa fie mai mare decât cel cunoscut. Din pacate, in România nu exista statistici clare care sa arate amploarea acestui fenomen, nici obligativitatea raportarii cazurilor. Infractionalitatea în mediul rural este favorizata în special de factori de ordin socio-economici, somajul, lipsa unor solutii de reintegrare sociala, degradarea mediului educational, consumul de alcool, tergiversarea solutionarii unor litigii
legate de proprietate si altele. Anul trecut s-au comis in România, în medie, 1,21 fapte de omor pe zi, ceea ce reprezinta, totusi, sub rata omuciderilor din tarile Uniunii Europene, de exemplu 2,16 în Franta.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*