Cele mai bogate comune bacauane au fost lovite frontal de criza economica – Acestea sufera la capitolul venituri proprii – Daca in urma cu mai putin de un an, localitatea Nicolae Balcescu afisa un buget propriu de aproape un milion de euro, acum incasarile comunei s-au redus simtitor, dupa cum declara edilul Anton Siler – Nici Hemeiusiul nu a scapat de problemele financiare, desi in aceasta localitate boom-ul imobiliar din ultimii ani isi mai face inca simtita prezenta – Potrivit primarului Constantin Mihaila, media incasarilor la bugetul local a scazut la jumatate fata de perioada similara a anului trecut
Comunele bacauane lupta din greu cu efectele crizei in care a plonjat economia româneasca. Cele mai bogate dintre ele preconizeaza reduceri simtitoare ale nivelului veniturilor proprii, situatie cauzata, indeosebi, de restrângerea activitatii agentilor economici care opereaza pe raza respectivelor localitati. Mai mult, o parte a investitiilor care erau programate sa demareze in cursul acestui an sunt in pericol. Sumele de bani pierdute de administratiile locale din judet, pe fondul crizei, se cifreaza la miliarde de lei.
Balcescu, la minus 15 la suta
Conform primarului Anton Siler, bugetul propriu al comunei Nicolae Balcescu, socotita mult timp drept cea mai avuta din judet, va fi puternic afectat de problemele financiare cu care se confrunta agentii economici care opereaza pe raza localitatii. Siler a apreciat ca veniturile proprii ale comunei vor scadea cu pâna la 15 procente, fata de cele inregistrate anul trecut. „La noi se simt efectele crizei. Veniturile proprii vor fi mai mici anul acesta cu cel putin 15 la suta. Societatile care activeaza pe raza comunei si-au redus efectivele de muncitori. Vorbind in termeni de venituri proprii, acestea nu se vor cifra la mai mult de 30 de miliarde de lei (n.r. – circa 3 milioane de lei noi)”, declara edilul comunei Nicolae Balcescu. Acesta a mai spus ca se asteapta ca investitiile care au inceput anul trecut sa fie duse la bun sfârsit anul acesta. „Tranzactiile pe zona imobiliara s-au cam incheiat in comuna Balcescu. Pamânturile sunt in acest moment suta la suta private. De altfel, avem un deficit de 400 de hectare pe care exista cereri de proprietate”, a adaugat Siler. El a precizat ca in acest moment nu exista o garantie ferma din partea vreunui investitor vizavi de posibilitatea dezvoltarii unor proiecte in comuna. „Totul e in faza de tatonare. Investitorii vin, cer informatii si pleaca. O posibila investitie privata majora pe raza comunei este doar la nivel de teorie, deocamdata”, a subliniat primarul. Potrivit autoritatilor locale, in comuna urmeaza sa fie deschise doua noi reprezentante auto, insa este vorba despre investitii mai vechi, demarate inca de anul trecut.
Taxele ramân la nivelul de anul trecut
Siler a dat totusi asigurari ca taxele locale nu vor creste in cursul acestui an. Edilul a mentionat ca doreste sa inghete sau sa scada nivelul acestora. „Ceea ce pot sa spun este ca taxele locale vor ramâne la acelasi nivel cu cele de anul trecut. Vreau ca valoarea lor sa inghete in aceasta perioada de criza. La unele capitole ne gândim chiar sa le diminuam”, a conchis primarul localitatii Nicolae Balcescu.
Incasari bugetare diminuate cu 50 la suta
In urma cu doi ani comuna Hemeiusi cunoastea inceputul unui adevarat boom imobiliar. Zeci de imobile de locuit au fost construite aici, iar primarul localitatii semneaza de zor autorizatii de constructie. Din acest punct de vedere, localitatea nu intâmpina niciun fel de probleme. Cel putin asta lasa de inteles edilul Constantin Mihaila. Acesta a recunoscut insa ca localitatea pe care o conduce se confrunta, la rândul ei, cu probleme financiare. Conform spuselor primarului, agentii economici care opereaza parcul industrial HIT, situat pe raza comunei, au efectuat mai multe disponibilizari, situatie ce afecteaza bugetul localitatii. „Avem si noi probleme, de ce sa nu recunosc. O parte a agentilor economici de la HIT au disponibilizat mai multi angajati si platesc personalul cu 75 la suta. Vizavi de primarie un agent economic care facea confectii din geam termopan s-a inchis. De asemenea, doua – trei ateliere de reparatii auto si-au diminuat activitatile. Oamenii nu mai au resurse financiare pentru a-si desfasura activitatea in regim normal”, a declarat Mihaila. El a mai spus ca media incasarilor la bugetul local a scazut la jumatate fata de cea din perioada similara a anului trecut. „Acum avem un ritm de incasare la bugetul local de aproximativ 2500 de lei pe zi. Anul trecut, in aceeasi perioada, incasam in medie aproape 5000 de lei pe zi. E clar ca la capitolul venituri proprii vom avea de suferit. Oamenii nu se mai inghesuie la plata taxelor pentru ca nu prea au cu ce sa le plateasca”, a apreciat edilul.
Constructiile, domeniu inca prosper
Daca bugetul localitatii gâfâie sub impactul crizei financiare, nu acelasi lucru se poate afirma despre domeniul constructiilor de locuinte. Localnicii plecati la munca in strainatate – cu precadere in Italia sau in Spania – mentin in viata, asa cum pot, ramura imobiliarelor. Exista insa si agenti economici care au dezvoltat proiecte imobiliare de anvergura in cursul anului trecut, mizând pe o crestere a pietei care nu a mai venit in cele din urma. „Zona inca e atractiva. De aceea domeniul constructiilor inca mai merge, cel putin pe locuinte”, a adaugat Mihaila. Acesta a mai spus ca administratia locala a concesionat o suprafata in incinta parcului HIT unde vor opera doi agenti economici. Una din companii este italiana si se ocupa cu producerea de mase plastice pentru industria auto. „Din discutiile pe care le-am avut, italienii vor sa construiasca o hala de 5000 de metri patrati. Am inteles ca vor sa angajeze peste o suta de salariati. Investitia ar urma sa se finalizeze in sase luni”, a explicat el.
Zona Metropolitana, lovita si ea de criza
Initiata in timpul administratiei Sechelariu, ideea constituirii unei Zone Metropolitane care sa cuprinda municipiul Bacau si localitatile limitrofe pare, la rândul ei, impotmolita. Problemele economice cu care se confrunta localitatile cele mai bogate din vecinatatea Bacaului s-au rasfrânt si asupra acestui proiect. Intre timp, zonele metropolitane din tara, aflate la rândul lor in diferite stadii de dezvoltare, au infiintat, la sfârsitul lunii ianuarie, Asociatia Nationala a Zonelor Metropolitane. Primarii bacauani privesc cu circumspectie acest proiect. „Eu chiar imi pun speranta in Zona Metropolitana, desi cred ca criza economica afecteaza si acest proiect. Eu cred ca o dezvoltare armonioasa a orasului si a localitatilor adiacente se poate face numai sub umbrela Zonei Metropolitane”, a afirmat edilul localitatii Hemeiusi. De cealalta parte, comuna Nicolae Balcescu s-a impotrivit de la bun inceput unui astfel de proiect. Primarul Siler spune ca la mijloc ar fi o problema de comunicare. „Vii sa promovezi un proiect despre care nu se stie foarte mult. E clar ca oamenii vor fi reticenti. Eram consilier local când au venit sa ne prezinte proiectul si am votat impotriva. Noi vom fi de acord cu aceasta Zona Metropolitana doar când vom sti ce beneficii vor obtine locuitorii comunei. Pâna acum s-a urmarit doar zona industriala a localitatii”, a spus Anton Siler.
Lucian BOGDANEL