Fisuri in sistemul medical: Seropozitiv la trei luni

foto-prima-pagina.jpgUn bebelus din Corbasca a fost depistat zilele trecute cu virusul HIV – medicii din Spitalul Judetean Bacau sunt convinsi ca fetita a fost infectata de mama – parintii nu au fost inca testati, iar legea interzice constrângerea lor in acest sens

Un bebelus de trei luni din comuna Corbasca a fost depistat zilele trecute cu temutul virus HIV. Cazul este cu atât mai grav cu cât a dezvaluit fisuri in sistemul medical.

Aparent sanatoase

Potrivit fisei medicale a mamei fetitei infectate, C.C., in vârsta de 24 de ani, a fost internata la Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau pe 16 octombrie 2008, la orele 23. „Femeia era la prima nastere. Nu avea acte medicale asupra ei, ne-a declarat insa ca este inscrisa la medicul de familie si are analizele normale. Pe 17 octombrie, la 4:30, a intrat in travaliu, nascând, la ora 13:50, o fetita de 3,2 kilograme, a carei stare de sanatate a primit nota 9 (din 10 – n.red.)”, a explicat directorul medical SJU, doctorita Valerica Ciobanu. Mama si copilul au fost externati pe 21 octombrie.

O pneumonie suspecta

Conform explicatiilor doctoritei Adina Lupu, seful sectiei Boli Infectioase Adulti din cadrul SJU, „micuta a fost internata de trei ori in ultima vreme in Spitalul de Pediatrie din Bacau, pentru pneumonie. Zilele trecute, starea ei s-a alterat, a fost transferata la Terapie Intensiva si i s-au facut analize suplimentare, fiind depistata cu HIV. Acum starea ei este buna, bunica ei solicitând externarea. Am incercat sa aflam ce e cu mama, dar acesta nu apare in evidentele noastre”.

Sursa infectarii, deocamdata necunoscuta

Prima intrebare pe buzele tuturor: cine a infectat copilul? Medicii sunt convinsi ca responsabila este mama, eventual tatal. Ei vor incerca sa probeze acest lucru (cel putin) prin testarea mamei. „S-a decis conditionarea externarii fetitei de prezenta mamei, pe care vom incerca sa o convingem sa faca testul”, a declarat Adina Lupu. „Este exclus sa fi luat virusul din spital”, a spus Valerica Ciobanu.

Semnale de alarma

Dicolo de drama familiei C. se ivesc probleme ale sistemului medical. „Pentru diminuarea riscurilor de infectare, femeilor seropozitive li se face cezariana si se foloseste instrumentar medical special”, a spus doctorita Lupu. C.C. a nascut insa normal. Mai mult, nu i s-au facut analize inainte de nastere, in intervalul dintre momentul internarii si intrarea in travaliu. Centrul de Consiliere si Testare HIV/SIDA se gaseste chiar in incinta SJU, la câtiva metri de Maternitate, iar unele teste ofera rezultatul pe loc. „Medicii isi iau anumite masuri de precautie universale (ca si cum pacientul ar fi seropozitiv – n.red.). In plus, in sistemul de stat nu putem obliga sub nicio forma pacientii sa-si faca testul HIV. Legea nu e buna aici”, a spus doctorita Ciobanu, recunoscând ca „daca parintii refuza sa se testeze HIV, nu vom avea raspunsurile necesare in acest caz” (si deci nu va fi sigur ca fetita nu a fost infectata in spital – n.red.).

Sute de bacauani infectati

O statistica datata noiembrie 2008 indica pentru judetul nostru 113 cazuri de infectie HIV si 218 cazuri de SIDA, in timp ce la nivel national sunt inregistrate peste 11.000 de persoane cu HIV/SIDA. La Centrul de Consiliere si Testare HIV/SIDA Bacau se prezinta pentru testare aproximativ o suta de persoane lunar.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*