Dupa intrarea în vigoare a Legii nr.4/2008, structurile Jandarmeriei Române si-a adaptat actiunile în functie de cerintele impuse de acest nou act normativ cât si de standardele europene în domeniu, implementând si operationalizând concepte noi, cum ar fi monitorul de securitate, a carui activitate este concentrata cu precadere pe relatia cu suporterii, ofiterul de informare, care relationeaza în mod direct cu cluburile de fotbal, cresterea rolului societatilor de securitate pentru mentinerea ordinii publice în incinta arenelor sportive. În Liga I de fotbal, s-au disputat în cadrul celor 17 etape contând pentru tur, peste 150 de partide, dintre care aproximativ 35 cu un grad de risc ridicat, peste 100 cu grad de risc mediu si restul cu grad de risc scăzut. Pentru asigurarea ordinii publice cu ocazia disputarii jocurilor de fotbal din cadrul Ligii I, Jandarmeria Română a folosit, pe timpul turului sezonului competitional 2008 – 2009 în medie, peste 1500 de jandarmi pe etapa.
Cu ocazia disputării meciurilor din cadrul Ligii I, s-au înregistrat unele incidente care au determinat luarea mai multor masuri. Au fost întocmite 52 de dosare cu acte de constatare premergatoare sub aspectul savârsirii de infractiuni (56 de faptuitori) pentru folosirea obiectelor pe baza de amestecuri pirotehnice, portul ilegal de arme albe,
Încalcarea masurii de interzicere a accesului la jocurile sportive, loviri sau alte violente, distrugeri, detinere de droguri pentru consum si uz de fals. Au fost aplicate aproape 350 de sanctiuni contraventionale, din care 273 amenzi si 76 avertismente scrise, în valoare de 308.775 lei, din care 200 de sanctiuni (168 amenzi si 32 avertismente scrise) în valoare de 289.625 lei, conform prevederilor Legii nr. 4/2008, 147 sanctiuni (105 amenzi si 42 avertismente scrise) în valoare de 19.150 lei, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, si 2 avertismente scrise, conform Legii nr. 12/1990. În general sanctiunile au fost aplicate pentru adresarea de injurii, cuvinte sau expresii jignitoare la adresa oficialilor, spectatorilor sau fortelor de ordine, consumul de bauturi alcoolice în incinta sau în zona apropiata a stadionului, încercarea de patrundere în incinta arenei sportive fara documente de acces, cu documente false sau apartinând altor persoane, provocarea de scandal, nerespectarea masurilor de ordine impuse de organizator, neadoptarea masurilor legale în scopul prevenirii producerii unor incidente. In urma constatarii faptelor de natură penala sau contraventionala au fost aplicate si 57 de masuri complementare de interzicere a accesului la competitii si jocuri sportive pentru anumite perioade de timp, dupa cum urmeaza, una pentru o perioada de 3 ani; 4 pentru o perioada de 2 ani; 25 pentru o perioadă de un an; 27 pentru o perioada de 6 luni. Printre cele mai sanctionate cluburi de fotbal pentru nerespectarea prevederilor legislatiei în vigoare se afla Otelul Galati, cu 13 sanctiuni aplicate (2 amenzi în valoare de 3.000 lei fiecare si 11 avertismente scrise), urmat de clubul Dinamo Bucuresti, 5 sanctiuni în valoare de 129.000 lei, Rapid Bucuresti, 5 sanctiuni în valoare de 80.000 lei, si Steaua Bucuresti, cu 2 sanctiuni în valoare de 60.000 lei, cu precizarea ca, pentru cluburile bucurestene, aceste sanctiuni au fost aplicate si cu ocazia disputarii meciurilor din cadrul cupelor europene. Singurele incidente notabile produse pe timpul asigurarii ordinii si linistii publice la evenimentele sportive din ligile inferioare de fotbal, precum si la alte ramuri sportive, au fost generate de catre suporterii echipelor FC Ploiesti si Universitatea Cluj. Pe timpul celor 35 de partide internationale disputate de echipele românesti, s-au întocmit 25 de dosare cu acte de constatare premergatoare urmaririi penale, s-au aplicat 48 sanctiuni contraventionale si un numar de 10 masuri complementare de interzicere a accesului la competitii si jocuri sportive.
Dan MINDIRIGIU
Cpt. Marius TARANU