Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool si, in 85 la suta din cazuri, acesta e provocat de bautorii ocazionali. O treime dintre conducatorii auto cred ca pot consuma una sau doua sticle de bere, inainte de a se urca la volan!
In zilele de 6, 7 si 8 februarie, politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Bacau au desfasurat activitati pe arterele principale din judetul Bacau, pe linia prevenirii si combaterii consumului de bauturi alcoolice de catre conducatorii de autovehicule. Au fost testati cu aparatul etilotest 478 conducatori auto si au fost constatate 10 infractiuni. Politistii au aplicat 268 sanctiuni contraventionale si au retinut 27 permise de conducere si 11 certificate de înmatriculare. Constantin M., de 31 ani, a condus un autoturism pe strada Garii, din Bacau, având o concentratie alcoolica de 0,87 mg./l alcool pur in aerul epirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Judetean Bacau unde i s-au recoltat probe biologice de sânge in vederea stabilirii alcoolemiei. S-a intocmit dosar penal. Sorin Costel L., de 30 ani, a condus un autoturism in localitatea Pâncesti, fara a detine permis de conducere de nicio categorie. I s-a intocmit dosar penal.
Pincu R., de 47 ani, a fost depistat în timp ce conducea un autoturismpe strada Bicaz, din Bacau, dupa ce consumase bauturi alcoolice. În urma testarii cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat. I s-a întocmit dosar penal.
Habar n-au de legislatie
Foarte multi conducatori auto considera consumul de alcool drept cel mai important factor de risc în traficul rutier. Totusi, unii cred ca exista cantitati de alcool pe care le pot ingera, fara ca aceasta sa le afecteze performanta la volan! Ei se bazeaza pe faptul ca au condus uneori sub influenta alcoolului în situatii considerate de risc minim, consumând o cantitate de alcool moderata, care nu i-a afectat, pe o portiune de drum scurt si intr-o situatie de urgenta. Din acestia, 25,5 la suta cred ca unul sau doua pahare de vin nu le afecteaza capacitatea de a conduce în siguranta, iar 17,7 la suta, ca n-au nikmic daca se urca la volan dupa ce au daty pe gât 50 ml de spirtoase! Ceea ce este mai ingrijorator e faptul ca foarte multi conducatori auto nu cunosc prevederile legale referitoare la consumul de alcool, declarând fie ca nu cunosc limita legala a concentratiei de alcool în sânge, fie indicând diverse valori ale acesteiaI
Trei pahare maresc de zece ori riscul accidentelor
La volan, nivelul maxim de alcoolemie tolerat este mai mic de 0,5 grame de alcool la un litru de sânge, aproximativ doua pahare, si deja riscul de accidentare este de doua ori mai mare. Incepând de la 0,8 g/l, urcarea la volan constituie un delict. Tinerii soferi bautori sunt si mai expusi pericolelor, din cauza lipsei lor de experienta si a tendintei mai mare de a risca, specifica vârstei. Alcoolul ii provoaca onducatorului auto o stare euforica, care il face pe cel de la volan sa se simta mai curajos, mai indraznet dar, in realitate, el nu-si mai poate controla reactiile. Când se consuma doua pahare cu vin in timpul unei mese, nivelul de alcoolemie ajunge la 0,5g/l, in cazul unui barbat de 75 Kg, si de 0,8g/l, in cazul unei femei de 50 Kg, La 0,5g/l ,riscurile se multiplica de doua ori, la 0,8g/l, de zece ori, iar la 1,2g/l, riscurile se multiplica de 35 de ori! Atentie, la aceeasi cantitate de alcool consumata, nivelul de alcoolemie variaza in functie de sex si greutate!
Dan MINDIRIGIU