Aceasta a fost instituita in 1992 de Papa Ioan Paul al II-lea – preotii din spitalele bacauane o marcheaza „in fiecare zi” – catolicii din zona o aniverseaza in luna mai impreuna cu aparitiile Fecioarei la Fatima
De 17 ani, 11 februarie este in lumea crestina Ziua Mondiala a Bolnavului. Evenimentul a fost instituit de Papa Ioan Paul al II-lea in mai 1992, cu ocazia celei de-a 75-a aniversari a revelatiilor de la Fatima. Desi creata in sânul Bisericii Apusene, sarbatoarea a patruns si in spatiul ortodox, unde, asa cum spun reprezentantii Episcopiei Romanului, „prin misiunea noastra, marcam acest eveniment in fiecare zi”.
„Boala apropie omul de Dumnezeu”
Preotul ortodox bacauan Dan Rusu se ingrijeste de 13 ani de viata spirituala a pacientilor internati in Spitalul Judetean. „Capela a fost deschisa in 1996 gratie unui acord intre Ministerul Sanatatii si Patriarhie. Misiunea mea principala este de a suplini legatura intre pacienti si preotii parohi de care apartin, in special prin spovedanii, acatiste, impartasanii, Sfântul Maslu sau sfaturi de viata. Unii vin singuri la capela, altii ma cheama când simt ca li se apropie obstescul sfârsit, la capatâiul altora ma cheama familiile, altii se aduc la mine unii pe altii”, a explicat parintele. Dupa spusele sale, foarte multi pacienti se arata credinciosi, deoarece boala in general apropie oamenii de Dumnezeu, ii face solidari intru rugaciune si ii determina sa-si reviziuasca atitudinea fata de lumea vazuta si nevazuta. O relatie aparte se stabileste intre preot si bolnavii in faza terminala din sectia Servicii Paliative. „Unii dintre ei se agata de probleme pe care n-au apucat sa le rezolve, in timp ce altii isi pregatesc cu grija trecerea in lumea de dincolo”, a mai spus slujitorul Domnului. Printre momentele bune si rele traite in spital, cea mai mare bucurie a preotului Dan Rusu o reprezinta „botezarea copiilor nascuti prematur in Maternitate, destul de multi dintre ei supravietuind”.
„Doctori de suflete”
In cadrul Episcopiei Romanului, fiecare spital si azil are preot si capela, a explicat purtatorul de cuvânt al Episcopiei, preotul Constantin Gherasim. „Traditia asistarii bolnavilor e veche de când e biserica, aceasta activitate având la baza chiar faptele Mântuitorului. Primele spitale au fost construite de biserica. Preotii sunt numiti si «doctori ai sufletelor si trupurilor»”, a adaugat el.
Dublu eveniment
Romano-catolicii din Bacau aniverseaza Ziua Bolnavului tocmai in mai. „In cadrul Diecezei de Iasi s-a stabilit mutarea evenimentului pe 13 mai, când celebram de asemenea aparitiile Fecioarei la Fatima”, a declarat preotul Petru Budau.
Un miracol controversat
Potrivit enciclopediei online Wikipedia, aparitiile de la Fatima se refera la miracolul controversat al aparitiilor Fecioarei Maria in 1917, in orasul Fatima din Portugalia. Se spune ca „Doamna din Lumina” ar fi aparut pentru prima oara pe 13 mai, in fata a trei copii. La ultima aparitie, dupa cinci luni, au participat zeci de mii de persoane. Cei trei copii au vorbit iar entitatii doar de ei vazute, dupa care, au relatat martori oculari, ploaia care cadea in acel moment a incetat brusc, iar soarele a aparut intâi sub forma unui disc argintiu, care proiecta puternice raze policrome si s-a rotit, cu opriri repetate, timp de mai multe minute. Aceeasi sursa arata ca Fecioara ar fi incredintat celor trei copii trei secrete. Unul ar reprezenta o viziune asupra iadului, unul ar viza Razboaiele Mondiale si destinul Rusiei, iar al treilea, chiar Biserica Romano-Catolica si Papa.
Alin LEANCA
RUGACIUNEA MEDICULUI CATOLIC
Doamne Isuse
Medic divin , care în viaţa pământească ai demonstrat o predilectie si o iubire specială pentru cei care suferă şi care cred in misterul de vindecare, ajuta-ne sa ne pregătitm ca intodeauna sa amelioram suferintele fraţilor nostri. Constienti de mare misiune pe care ne este încredinţată, fa ca în îndeplinirea de zi cu zi a serviciului, sa fim un instrument de milostivire si dragoste. Luminează mintea noastră, ghideaza mâinile noastre, fac ca in inimile noastre sa avem diligentă şi compasiune. Asigura-ne că în fiecare pacient stim cum sa discernem caracteristicile creatiei divine.
Tu, care esti Calea, da-ne darul de a afla cum să vă imitem in fiecare zi ca medici, nu numai corpul, dar a toată persoana, ajutând pe cei care sunt bolnavi pentru a păşi cu încredere pe parcursul vietii lor pământeşti până în momentul întâlniri lor cu Tine. Tu, care esti Adevarul,da-ne darul înţelepciunii şi ştiintei, pentru a patrunde taina a persoanei umane şi destinul ei transcendent ca noi sa ne apropiam de ei, pentru a descoperi cauzele bolilor şi de a găsi căile de vindecare cele mai decvate. Tu, care esti Viaţă, da-ne darul de predicare şi marturisire a „Evanghelie vieţii” in profesia noastea, pentru a apăra întotdeauna,viata de la conceptie la sfârşitul ei natural, precum şi de a respecta demnitatea fiecarei fiinţe umane , în special a demnităţii celor mai slabi care au cea mai mare nevoie. Fă-ne Doamne, Samariteni Buni , gata să acceptam, sa tratezam,sa consolam pe cei care ii întâlnim în activitatea noastră. Urmand exemplul sfântilor medici, ajuta-ne, sa oferim o generoasă contribuţie la perfectionarea constantă a structurilor de ocrotire a sănătăţii. Binecuvântează studiile noastre şi a profesiei noastre, cercetare şi scoala medicala. În sfârşit, acorda-ne intotdeauna darul iubirii de a servi pe fraţii nostri bolnavi ca la sfârşitul pelerinajului nostru pamantesc sa putem contempla intalnirea cu Tine in glorioasa Imparatie de bucuria şi pace veşnică. Amin. Deva 1102.2009 Filiala Medicilor Catolici