Dublu eveniment, organizat de C.C.D. Bacau

Vineri, 20 februarie a.c., Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău va organiza un dublu eveniment: Seminarul „Învatamântul istoric românesc, intre traditie si modernitate” si lansarea monumentalului volum „Studii de istorie moderna”, autor prof. univ. dr. Vasile Russu (1937 – 2007), de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iasi. Seminarul va începe la ora 13.00, la Sala Ateneu Bacau, unde sunt asteptati toti profesorii de istorie din judet. Dintre invitatii speciali amintim pe: prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti (Facultatea de Istorie de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi, director-adjunct al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” Iaşi), prof. dr. Gabriel Leahu (director general, M.E.C.I.), prof. dr. Doru Dumitrescu (inspector scolar general de specialitate, M.E.C.I.), prof. Mihai Manea (inspector scolar general de specialitate, I.S.M.B.), lector univ. dr. Mihai Vasiliu (Facultatea de Litere de la Universitatea din Bacău).
Seminarul isi propune sa creeze un cadru constructiv de dezbatere asupra starii invatamântului istoric românesc – programe scolare, manuale, ghiduri, examene – fiind binecunoscut faptul ca in ultimii ani s-au produs foarte multe presiuni asupra acestuia si implicit modificări, o parte dintre acestea fiind mai putin fericite. „Prin organizarea acestui seminar încercam sa atragem atentia factorilor de decizie asupra problematicii complexe si a importantei pe care o reclama studierea istoriei nationale si universale in scolile din România, mai ales în aceasta perioada critica, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau. Volumul „Studii de Istorie Moderna”, autor prof. univ. dr. Vasile Russu, reprezinta o foarte valoroasa culegere de texte stiintifice care fac referire la o tumultuoasa epoca din istoria nationala. Cu siguranta, profesorii de istorie si cei de ştiinţe sociale vor fi incântati sa o aiba în biblioteca”.
Aderarea României la Uniunea Europeana a provocat promovarea viziunii istorice integraliste si la nivel educational, viziune care presupune integrarea istoriei naţionale, ca parte componenta a istoriei europene şi universale. În acest context nu trebuie neglijate opiniile, deseori contrare, asupra acestui aspect, ale celor mai reputati istorici români. Printre acestia se situeaza si regretatul prof. univ. dr. Vasile Russu.
Lucrarea „Studii de istorie moderna”, în cele aproape 800 de pagini, prezinta cititorilor avizati 33 de studii inedite, care sunt grupate tematic astfel: Studii de Istorie Universala, Studii de Istorie Natîonală, Studii de Istorie Politica, Studii de Istorie Sociala. Aceste studii si articole – care sunt exemplare ca forma si continut, cu siguranta vor conta la (re)scrierea unor capitole importante de Istorie moderna a Românilor. O istorie pentru (re)scrierea careia profesorul Vasile Russu a crezut, mai presus decât orice in forta adevarului chiar si pâna la „a deranja” sau „a supara” pe unii dintre contemporanii sai, fie si dintre cei care i-au fost foarte apropiati. Ca istoric a vazut adevărul ca principala arma in susţinerea marilor cauze, între care cea naţională. De aceea, o puternica impresie o produc studiile privitoare la sfârsitul domniei lui Al. I. Cuza si la instituirea regimului politic, sub sceptrul „prinţului strain”, din 1866 şi la viaţa politica din România (1866 – 1871). St.O.

Comentarii

  1. PROF.VERONICA BORDEI, LIC. CERCHEZ BUCURESTI a zis:

    Seminarul organizat de C.C.D. Bacau ,a fost extrem de interesant ,dupa cum vad.as fi vrut si eu sa fiu prezenta,langa profesorii bacaoani. Dar,pentru Dumnezeu, inspectorul I.S.M.B., Mihai Manea,a fost si d-nealui pe-acolo? Oare cu ce scop,ma intreb?A vrut sa se mai europenizeze,in ale istoriei,mai mult decat este ,sau a fost intr-o inspectie de grad, special de-a pune bete in roate vreunui profesor bacaoan care-i sta in gat? In ultimul timp,mai precis de cand e inspector scolar ,numai cu de-astea se ocupa prin Bucuresti,cu linsajul profesional ,al unuia sau altuia dintre profesorii care ii stau in gat, Cum il vede pe respectivul profesor, mai ambitios,mai potent,si mai ales mai putin lingau fata de clica lui sau fata de el personal, cum ”ii da in cap”respectivului ,prin orice mijloace. Gurile rele spun ca nu era asa ,ca si coleg profesor…..dar….de cand a ajuns inspector ,i s-a urcat functia la cap, si nu mai stie,nici ce inseamna etica profesionala, bunul simt, onestitatea si generozitatea fata de colegi,decenta in conduita profesionala, modestia etc.. etc…La un seminar pe tema aceasta,nu-l invita PROVINCIA, pe dl. insp. Mihai Manea?? Are mare nevoie de asa ceva. Oricum ,felicit organizatorii pentru seminarul organizat. Cu respect, pentru munca dvs.!

Adauga un comentariu

*