Absenteismul , marea problema a invatamântului bacauan

abseteism-1.jpgStatisticile ISJ Bacau arata ca, in anul scolar trecut, au abandonat scoala 380 de elevi de clasele I-XII, echivalentul a 15 clase cu aproximativ 25 de elevi! Din cei 380 de elevi, 24 erau inscrisi in invatamântul primar, 99 in cel gimnazial, 115 in cel liceal si 142 in invatamântul profesional.

Saracia pare, in principal, cauza absenteismului scolar, la care s-ar putea adauga plecarea parintilor in strainatate, numarul absentelor nemotivate care depasesc limitele regulamentelor scolare, folosirea copiilor la munca in gospodarie, sau angajarea lor la vârste fragede. Presiunea grupului, riscul consumului de droguri si a altor forme de dependenta, metodele educative slabe, supraincarcarea scolara, disfunctiile in evaluare si notare sau frica de examene sunt si ele fenomene care ii determina pe elevi sa lipseasca de la scoala. Ultima actiune pe linia depistarii elevilor care chiulesc de la ore a avut loc vineri, 20 februarie, efectuata de politistii Sectiei 2 Politie Bacau, a dus la depistarea unui elev din clasa a II-a, care, in loc sa fie prezent la ore, se plimba, hai – hui, pe strada! Cu acelasi prilej, in doua ore, politistii au mai gasit 11 elevi ai Colegiului National „Ion Ghica”, care, se aflau, fie in incinta scolii, fie in afara ei, fumând, si lipsind de la ore!

Cauzele economice ale absenteismului scolar

In România, in majoritatea cazurilor, absenteismul scolar are cauze de natura economica. Exista foarte multi copii care nu merg la scoala pentru ca părintii au nevoie de ei în munca din care isi câstiga existenta. Acest lucru se întâmpla, mai ales, în mediul rural, unde copii îsi ajuta parintii la muncile câmpului si, în consecinta, lipsesc de la scoala. In cazul rromilor, baieţii sunt pusi sa lucreze înca de la o vârsta frageda, iar fetele ramân acasa pentru a îngriji de fratii mai mici. Problemele de natura economica au reprezentat o cauza a absenteismului scolar si înainte de 1989. Se pare insa ca lipsa de interes pentru educatie a fost si ramâne una dintre principalele cauze ale absenteismului scolar. Înainte de 1989 era mai multă ordine si disciplina în scoli, în sensul frecventarii orelor de curs, dar si atunci, în clasa a XII-a, elevii lipseau de la scoala, pentru ca se orientau spre anumite discipline care le foloseau la bacalaureat sau la admitere si mergeau, cu precadere, la cursurile respective. Rromii provenind din grupurile traditionaliste nu îsi trimit copiii la scoala pentru ca nu au încredere în majoritatea populatiei, iar fetele, odata ajunse la vârsta care le permite sa se casatoreasca, înceteaza sa mai mearga la scoala. Se pare ca multi rromi nu ajung sa termine nici macar învatamântul obligatoriu. In România, absenteismul se face cu complicitatea adultilor, fie ca acestia sunt parintii, care accepta ca elevul nu trebuie sa se ducă la toate orele, ci doar la cele care îl intereseaza, sau profesorii, care, uneori, accepta motivari aberante.

Prin ce se traduce absenteismul scolar

Fuga de la ore este o problem predominant emotionala si este frecventa la o singura disciplina sau doar la câteva discipline. Ea poate prefigura abandonul şcolar. Elevii isi caura singuratatea, dorinta de a fi cu partenerul, dorinta de apartenenţă la grup, aitudine defensiva fata de autoritatea unui sistem. Absenteismul are drept cauze are tin de personalitatea si starea de sanatate a elevului, motivatie scolara scazuta, lipsa de interes, încredere scazuta în educatia scolara, oboseala, anxietate, autoeficacitate scazuta, imagine de sine deteriorata, sentimente de inferioritate, abilitati sociale reduse, pasivitate, refuzul de a adera la o alegere facuta de altii. Exista si cauze care ţin de familie, conditiile socio-economice ale familiei, saracia, stil parental indiferent, neglijent, familii dizarmonice, parinti foarte ocupati sau plecati în strainatate sau care tin de contextul scolar specific. La elevii mici, fuga de la scoala poate fi o manifestare a ”fobiei scolare”, iar la cei mari, fuga de la ore este rezultatul unei optiuni. Cauzele pot fi frica de evaluare, de esec, fobia /anxietatea sociala, teama de pedeapsa, teama de pierdere a statutului în grup. Care sunt riscurile fugii de la sşcoala? Depresia, consumul de toxice legale si ilegale, acte delictuale, abandonul scolar.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Evident ca acesta este un apel adresat acelor parinti care sunt doar cu numele de la afisier parinti , sau parinti responsabili cu sponsorizarea copiilor .
    Nu este neaparat un semnal de alarma , dar ma deranjeaza faptul ca multi dintre parinti se trezesc tirziu , parca iesind dintr-un sevraj , cind descopera ca odrasla are probleme .
    Ma uit la ei si ma gindesc daca nu cumva mimeaza uimirea , dar nu , ei sunt sinceri , n-au stiut . Incep intotdeauna cu scuze , de timp de munca, de deplasari , de divorturi . De fapt nu-si mai cunosc copii , nu isi mai recunosc progeniturile , s-au transformat in altceva si ei si copii lor . Ce trist trebuie sa fie pentru un parinte sa descopere ca locuieste cu un strain prin clasa a VII , sau mai tirziu la liceu .
    Cred ca 90% dintre parinti nu stiu aproape nimic despre ce fac copii lor in timpul liber , si nu ma gindesc ca ar trebuii sa devina gardieni , dar ar putea sa comunice cu ei , dar nici asta nu se mai intimpla , din pacate . Multi parinti nu stiu ce gindesc copii lor , despre ei , despre lume , despre viata , despre moarte , uneori discuta cu mine intr-o ora mai mult decit discuta cu mama sau cu tata intr-o luna sau intr-un semestru.
    Sunt parinte si nu vreau sa esuez in aceasta meserie ingrata , poate cea mai grea din lume , mai ales azi , dar sper sa detin controlul relatiei , bineinteles prin comunicare . Se mai trezeste citeodata , tatal sau mama sa mearga in camera sa ,, discute „, cica, cu copilul , dar totul nu se transforma decit intr-un monolog anost , de care elevul este plictisit , ,,placa asta ai mai pus-o tata odata” !.
    Stergeti-va de praf bibelourile din vitrina familiei si dati-le viata , ascultindu-le si fiindu-le alaturi , pentru ca ,,salvarea” lor nu vine de la parinti , de la voi adultii ci de la filme , muzica , anturaj , tigari, alcool si droguri , fiti parte a vietii lor , nu niste anexe pline de bani si de ,, sfaturi ” fara acoperire in faptele voastre .
    plecatdeacasa.blogspot.com

Adauga un comentariu

*