Organizatiile de rromi din judetul Bacau au tras un semnal de alarma referitor la dificultatile pe care le au cu reprezentantii autoritatilor locale din localitatile judetului nostru. O problema inca nerezolvata este legata de persistenta discriminarii la adresa minoritatii rrome, ca si a inegalitatilor sociale in rândul acestei populatii.
Lipsa de experti in primariile judetului
Incadrarea expertilor rromi in cadrul primariilor, in vederea aplicarii strategiei la nivel local se desfasoara foarte greu, in opinia liderilor cetatenilor de etnie rroma. La nivelul judetului Bacau, doar patru experti locali isi desfasoara activitatea pe lânga primarii, unul la Primaria Buhusi, unul la SPAS (Serviciul Public de Asistenta Sociala) Moinesti si doi la SPAS Bacau. In acest sens, am fost informati de catre Ramona Dobrescu, consilier pe probleme de rromi in cadrul Prefecturii Bacau, ca Agentia Nationala pentru Rromi, in parteneriat cu Institutul National de Administratie si cu sprijinul prefecturilor vor implementa in perioada decembrie 2008 – noiembrie 2011 proiectul strategic intitulat “Reteaua nationala a expertilor rromi, mecanism de sprijin in implementarea masurilor de incluziune sociala a rromilor, grup vulnerabil supus excluziunii sociale”.
Numai patru primarii vor locuinte sociale pentru rromi
Doru Tanase, reprezentantul Partidei Rromilor Bacau, si-a manifestat la finalul saptamânii trecute ingrijorarea cu privire la faptul ca rromii supravietuiesc in conditii improprii de locuit. Cu aceasta ocazie, Tanase a tinut sa traga un semnal de alarma referitor la acest subiect. Desi anul trecut a fost aprobat, prin Hotarâre de Guvern, Programul Pilot “Locuinte sociale pentru comunitatile de rromi”. In vederea elaborarii acestui program, autoritatile locale din judetul Bacau ar fi trebuit sa trimita la Bucuresti date despre comunitatile de rromi precum si sa-si exprime disponibilitatea de a construi astfel de locuinte sociale. Cu toate acestea, numai patru consilii locale (CL) s-au conformat. Este vorba despre CL Târgu Ocna, CL Moinesti, CL Sascut si CL Buhusi. Celelalte consilii locale fie nu dispun de teren pentru constructii de locuinte sociale, fie nu au rromi declarati pe teritoriul comunei sau orasului, ori nu au primit solicitari pentru locuinte sociale.
Le-au facut cursuri de formare dar nu i-au incadrat
In prima jumatate a anului trecut, autoritatile cu responsabilitati in domeniul in discutie au organizat programul de mediere sanitara la sediul Autoritatii de Sanatate Publica a judetului Bacau. La acest curs au participat nu mai putin de 31 cetateni de etnie rroma din 23 de comune si orase, dornici sa fie formati profesional in domeniul sanitar. Cu toate acestea, la finalul cursurilor de formare cursantii nu au fost incadrati, ne-a mai informat Ramona Dobrescu.
Fara locuri de munca si acte de identitate
Rromi bacauani sunt nemultumiti ca, in general, ei se confrunta cu probleme in majoritatea domeniilor de activitate. Astfel, ei acuza lipsa oportunitatilor de munca si modalitatile reduse din punct de vedere numeric pentru câstigarea traiului zilnic. Aceasta in conditiile in care, anual, reprezentantii Prefecturii si ai AJOFM Bacau au intocmit o baza de date cu persoane rrome aflate in cautarea unui loc de munca. Desi admit ca ce mai mare problema sta, in primul rând, la ei (rromii nu au calificari, ceea ce conduce la rezultate minime de incadrare), etnicii rromi se plâng si ca angajatorii nu incadreaza cetateni din aceasta minoritate (ceea ce, in final, conduce la acelasi rezultat: angajari aproape zero). Totodata, exista foarte multe comunitati de rromi in care cetatenii acestei etnii nu beneficiaza de acte de identitate, in principal din cauza lipsei unui domiciliu stabil. Astfel, in municipiul Bacau, la casutele sociale din cartierul Izvoare, exista aproximativ 50 de familii fara acte de proprietate, spune Ramona Dobrescu. Nici in Moinesti situatia nu este mai “roza”, 124 de persoane aflându-se in aceeasi situatie (lipsa actelor de identitate/ proprietate). In comuna Valea Seaca figureaza 47 de rromi fara acte de identitate iar in Cotofanesti, alti 11. Tot aici sunt si 118 etnici rromi fara acte de proprietate. La Asau sunt 42 de persoane fara acte de identitate iar la Parince, 8.
Razvan SENDREA
hotarati-va fratilor ori sunt tigani………….sau se numesc romi……….eu personal as opta pentru tigani……….
buna ma numesc gruia si as crea sa comentez si eu ceva despre romii din valea-seaca . decand sa inventat socialu in valea -seaca romi care nu au terenuri agricole nnu au luat bani de la comuna . dar va spun ceva ce este adevarat ca toti care lucreaza in primarie sunt hoti va multumesk ca mia-ti citit
Este foarte adevarat ce zice Gruia.Locuiesc in Valea-Seaca(a nu se face confuzie cu valea-Seaca de Balcescu,evb de cea din apropiere de Sascut)si daca veniti in acest sat sa intrebati mai mult de 50% din populatia cu drept de social nu isi primeste banii deoarece totul se musamalizeaza intre angajati.Si inca ceva:ar fi foarte necesar un control neanuntat de la protectia consumatorului deoarece toate magazinele vand produse expirate,fiind anuntate de catre primarie mai inainte,acestea inchizandu-si magazinele.Sper sa faceti ceva.Multumesc anticipat.