Înca de pe vremea romanilor, sarbatoarea martisorului marca începutul primaverii, martie fiind luna zeului Marte, ocrotitorul turmelor si personificarea nasterii naturii. Stramosi nostri au creat si un talisman, menit sa le confere noroc si prospetime. Ei înnodau pe un fir alb-rosu un banut de argint, pe care îl purtau la mâna, pentru a se proteja de rau si pe care, dupa noua zile, în unele zone, dupa 12, în alte zone, îl agatau într-un copac înflorit. Cu banul martisorului ei îsi cumparau cas si pâine, pentru a fi albi la fata tot timpul anului. Firul rosu este simbolul sângelui, al nasterii, principiul feminin, strâns legat de principiul masculin reprezentat prin firul alb. Albul si rosul rasucesc zilele anului care renaste, într-o miscare permanenta a materiei. Martisorul marcheaza începutul Zilelor Babei, strâns legate de Baba Dochia si de cele noua cojoace ale sale, lepadate pe rând, în timp ce urca la munte, cu oile. si pentru ca „babele” anunta un an bun sau rau, în functie de frumusetea vremii, speram ca vom avea parte de noua zile de martie, minunate.
Snurul alb-rosu, nelipsit
Desi majoritatea produselor se scumpesc de la o zi la alta, iar veniturile bacauanilor sunt tot mai mici in raport cu necesitatile, traditia martisorului ramâne, probabil, unul dintre cele mai respectate obiceiuri.
Practic, orice cadou oferit de 1 Martie persoanelor dragi se poate constitui intr-un martisor. Cu o singura conditie, insa: sa fie insotit de traditionalul snurulet alb-rosu. Insa, fara indoiala, cele mai cautate sunt martisoarele traditionale. In general, in momentul in care cineva cumpara un martisor, are in vedere mai multe aspecte. Astfel, daca ii doreste “noroc” persoanei careia i-l ofera, cumpara un trifoi cu patru foi, simbolul sansei, sau o potcoava (desi acestea din urma sunt tot mai rare, de la an la an). Daca este vorba despre iubire, se va oferi cu siguranta un martisor sub forma de inima. Iar daca persoana este superstitioasa sau crede in zodii, i se poate oferi semnul zodiacal care o reprezinta.
Vânzari destul de bune
Comerciantii de martisoare au invatat deja toate micile secrete, “trucuri” pe care trebuie sa le stie daca vor ca vânzarile sa fie pe masura asteptarilor. Ei se orienteaza pe loc si, in functie de cumparatori, le ofera acestora exact modelele pe care le cauta. Un mare avantaj, atât pentru vânzatorii de martisoare, cât si pentru bacauanii care nu au avut timp sa le achizitioneze in timpul saptamânii trecute, a fost faptul ca data de 1 Martie a fost ieri, duminica. Ceea ce le-a permis concitadinilor nostri sa caute in tihna, sâmbata dar si duminica pâna la ora prânzului, cel mai potrivit martisor pentru persoanele dragi. Preturile nu au fost tocmai ridicate. Cel mai ieftin martisor, e drept, destul de simplu, costa 50 de bani sau un leu. Insa sunt si martisoare de 2, 3 sau chiar 5 lei.
Nelipsitul cosulet cu flori nemuritoare
Ce câtiva ani, in pasajul Revolutiei poti gasi o familie care, desi nu este din Bacau, vine in permanenta cu martisoare speciale. Este vorba de cosulete lucrate manual, din nuiele, umplute cu conuri de brad sau cu flori nemuritoare. Pretul este cam mare pentru un martisor, insa merita, atât pentru munca depusa de artizanii acestor cosulete deosebite, cât si pentru bucuria pe care o vor avea cei care le vor primi.
Martisoare din argint
In complexul comercial „Luceafarul”, negustorii de bijuterii s-au inarmat cu snururi alb-rosii si au scos la vânzare martisoarele din argint. La un stand de profil, un asemenea produs costa, in functie de marime, intre 3 si 75 de lei. „Argintul se vinde foarte bine, mai ales in aceste zile, aurul insa mult mai putin de când s-a scumpit gramul”, a declarat un reprezentant al firmei.
Un cadou neasteptat
Si comerciantii de suveniruri au facut bani buni in aceasta perioada. Oamenii au cumparat toata gama de produse, de la statui la animale de plus, transformându-le in martisoare cu ajutorul miraculosului snur bicolor. „Numerosi clienti au ales drept martisor brichetele noastre in forma de vibrator”, au spus reprezentantii unui magazin de suveniruri din complexul comercial „Junior”.
Un zâmbet, o floare …o raza de soare
A devenit o traditie, ca in fiecare an de 1martie, politistii de la Circulatie sa ofere câte un gând bun si o floare, participantelor la traficul rutier. Pentru a nu infirma regula, un echipaj de politie rutiera condus de subcomisarul Dorin Roman, seful Serviciului de Politie Rutiera Bacau a organizat un filtru in plin centru orasului pentru a sanctiona contraventional cu amenda in valoare de ..o floare, pe toate participantele la trafic. Au fost premiate atât conducatoarele auto cât si cele care se aflau in ipostaza de pieton sau de ocupant al unui autovehicul. Actiunea a avut un real succes la public, singurul regret fiind acela ca au fost prea multe solicitari si prea putine flori. Seful rutieristilor bacauani ne-a mai precizat ca aceasta actiune se inscrie in seria activitatilor specifice prin care politistii de la circulatie, doresc sa elimine acea bariera artificial creata intre politist si participant la trafic. “Dorim ca prin acest gest al nostru sa transmitem tuturor participantilor la trafic, in special doamnelor si domnisoarelor un gând bun si o primavara frumoasa lispita de evenimente rutiere nedorite”. O actiune similara va avea loc si pe data de 8 martie, când oamenii legii vor sa organizeze astfel de „filtre” in mai multe puncte din Bacau.
Razvan SENDREA, Alin LEANCA