Directorul Spitalului Judetean de Urgenta spune ca Sectia Oncologie si Cobaltoterapie are nevoie de o modernizare urgenta. Stoica a declarat ca aprobarea de catre CJ a setului de indicatori tehnico-economici din studiul de fezabilitate ce vizeaza reabilitarea obiectivului spitalicesc este doar un prim pas dintr-un proiect mai amplu.
Indicatorii tehnico – economici cuprinsi in studiul de fezabilitate privind modernizarea Sectiei Oncologie si Cobaltoterapie din cadrul SJU au fost aprobati cu unanimitate de voturi la ultima sedinta a CJ Bacau. Potrivit documentului, reabilitarea sectiei necesita un efort financiar de peste 6, 2 milioane de euro, suma de bani care va fi asigurata – se arata in nota de fundamentare – din bugetul de stat, bugetul local, precum si din alte surse legal constituite. Conform managerului SJU, Dan Stoica, investitia in modernizarea sectiei de oncologie este o prioritate capitala a anului in curs. Stoica a mai spus ca a sosit momentul ca bolnavii de cancer din Bacau sa nu mai stea pe drumuri, cautând sa se trateze fie la Bucuresti sau Cluj, fie la Iasi. „Bolnavii de cancer nu pot sta doar pe drumuri, cautând sa se trateze in marile centre medicale din tara. Modernizarea sectiei Oncologie este prioritatea capitala in acest an pentru SJU”, a afirmat directorul. El a dat asigurari ca fondurile necesare unui proiect de o asemenea amploare se vor gasi fie in bugetul statului sau cel al CJ, fie in alte solutii de finantare, cum ar fi parteneriatul public privat. „Prin votul dat la ultima sedinta, CJ si-a insusit proiectul si indicatorii tehnico-economici. Am trecut de aceasta etapa si in acest moment mi s-a oferit girul de a continua cautarea unei finantari. Ar putea fi bugetul de stat, o cofinantare din partea CJ, o finantare de la minister sau, de ce nu, un parteneriat public privat”, a mai spus Stoica.
Proiect trecut pe linie moarta de guvernul liberal
Sectia Oncologie si Cobaltoterapie din cadrul SJU este o poveste in sine. In anul 2002, mai multi factori locali – politici si administrativi – au luat decizia de a moderniza acest obiectiv. Asociatia Betania a finantat la acea data un studiu de fezabilitate, insa de atunci diriguitorii Bacaului s-au invârtit in jurul cozii in incercarea de a pune in practica planul de modernizare. In decembrie 2007, la dezbaterile privind bugetul pe 2008, parlamentarii bacauani au introdus un amendament ce viza acordarea de fonduri de la bugetul de stat pentru modernizarea sectiei. Amendamentul a primit avizul favorabil din partea tuturor comisiilor parlamentare de specialitate, fiind votat cu unanimitate de plenul celor doua camere reunite. Insa, conform spuselor directorului Stoica, in intervalul mai – august 2008 proiectul de modernizare a sectiei oncologie este trecut pe linie moarta de cabinetul Tariceanu. „Liberalii erau ocupati cu campania electorala. 2008 a fost an electoral si in acest moment trebuie sa o luam de la capat. Din pacate, in vara anului trecut nu au avut timp de noi”, a declarat seful SJU. El a adaugat ca, in linii mari, noul proiect de modernizare a sectiei oncologie – cobaltoterapie il urmeaza pe cel finantat in urma cu mai bine de 7 ani de Asociatia Betania, schimbari intervenind doar la capitolul dotari.
Tratament doar la Iasi
In acest moment, in toata Moldova un tratament anticancer adecvat se poate face doar la spitalele din Iasi. Sectia de specialitate din SJU Bacau traieste periculos pentru ca in fiecare an are nevoie de aviz de functionare din partea Comisie Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). „Cu mari rugaminti reusim sa obtinem prelungirea cu câte un an functionarii sectiei din partea CNCAN. In acest moment in sectie lucreaza doi medici specialisti, insa dupa modernizare vom avea nevoie de specialisti in fizica nucleara. Ei sunt cei care trebuie sa opereze aparatura de specialitate”, a spus Dan Stoica. Potrivit informatiilor cuprinse in SF, modernizarea sectiei oncologie – cobaltoterapie necesita o investitie de peste 6, 2 milioane de euro. Aproape jumatate din suma, peste 2, 5 milioane de euro, va fi utilizata pentru constructii, urmând ca restul banilor sa fie folosit la dotari. Suprafata desfasurata este de 2360 de metri patrati, in timp ce suprafata construita va fi de peste 720 de metri patrati. Viitoarea sectie oncologie – cobaltoterapie va dispune de 78 de paturi si va avea trei etaje. Durata estimata a lucrarilor este de 18 luni.
Lucian BOGDANEL