Prin ordonanta de Guvern au fost stabilite noile norme privind procesul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte. Programul a fost extins la toate imobilele construite dupa proiecte elaborate intre 1950-1990, fiind operate modificari substantiale si in ceea ce priveste modul de finantare al lucrarilor
Scopul prim si ultim al reabilitarii cladirilor tine de cresterea performantei energetice. Cum s-ar spune, se mai pune ceva pe deasupra ca sa nu se iroseasca degeaba energia care si asa usuca, iarna de iarna, buzunarele oamenilor. Conform cifrelor optimiste ale guvernantilor, prin anveloparea imobilelor s-ar ajunge la un consum de sub 100 kwh/mp fata de 180-240 kwh/mp cât se consuma acum.
Bani mai multi de la buget
Fondurile aferente reabilitarii termice vor fi in buna masura subventionate de la bugetul de stat. Astfel, din banii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei se vor acoperi 50% din costurile necesare programului de reabilitare. In sarcina bugetelor locale intra 30% din cheltuieli, restul de 20 procente urmând sa fie suportate de asociatiile de proprietari sau, daca exista posibilitatea, din alte surse legal constituite. Ca exceptie, cei 20% aferenti asociatiilor pot fi platiti tot de autoritatile locale, urmând sa fie stabilite si metodele de recuperare a banilor. In cazul familiilor cu venituri reduse, primariile pot sa le acopere cheltuielile fara a mai adopta masuri de recuperare. In ceea ce priveste proiectarea, costurile pentru aceasta intra integral in atributia autoritatilor locale (pâna acum, si proiectarea era sustinuta de la bugetul de stat). Conform noilor reglementari, o reabilitare termica asa cum scrie la carte trebuie sa cuprinda izolarea termica a peretilor exteriori, inlocuirea ferestrelor si usilor exterioare existente, inclusiv tâmplaria aferenta accesului in blocurile de locuinte cu tâmplarie performanta energetic. La acestea se adauga termo-hidroizolarea acoperisurilor, izolarea termica a planseului peste subsol, demontarea instalatiilor si echipamentelor montate pe fatade sau acoperisuri si remontarea acestora la terminarea lucrarilor, finisajele de final.
Pe baza de lista…
Pentru intrarea in programul de reabilitare termica, asociatiile de proprietari trebuie sa se inscrie pe lista primariei de care apartin. La dosar trebuie anexate solicitarea scrisa pentru acceptarea in program, contract de mandat, hotarârea adoptata cu acordul majoritatii proprietarilor si lista proprietarilor. Lucrarile vor fi supervizate si de ministerul de resort, prin Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor.
Emilian Berceanu
este o aberatie. se cheltuiesc inutil sume ce ar putea fi utilizate la construirea de locuinte si / sau parcari.
Nu este nici o aberatie,eu mi-am izolat apartamentul pe banii mei de 3 ani si se vede diferenta.Am platit la gaz mai putin decat acum doi ani.Deci este o necesitate si nu sunt impotriva , sa se construiasca si parcari sau drumuri in continuare sau chiar locuinte.