Sediul Agentiei locale pentru Protectia Mediului (APM) Bacau a fost ieri gazda unei dezbateri publice privind situatia legalitatii in care se afla o statie de betoane situata la adresa strada Tolstoi numarul 14 si care apartine societatii Conextrust. Practic, autoritatile de mediu s-au reunit in cadrul acestei dezbateri publice in urma aparitiei unor contestatii semnate de mai multi locuitori din acea zona care incriminau, unii chiar in necunostinta de cauza, aparitia, prin deschiderea acestei statii de betoane, a unor eventuale poluari a aerului si fonice.
Firma bacauana Conextrust a solicitat, in urma cu mai mult timp, de la Agentia pentru Protectia Mediului Bacau, un aviz necesar in vederea amplasarii unei statii de betoane mobia ecologica pe o platforma la adresa strada Tolstoi numarul 14. Desi procedurile urmate atât de solicitanti, cât si de autoritati s-au desfasurat conform legislatiei, au existat totusi mai multe voci ale unor locatari din zona care nu au fost pe deplin lamuriti cu privire la legalitatea acestei statii si care si-au manifestat ingrijorarea ca vor avea probleme cu poluarea.
Mult zgomot pentru nimic
Problemele solicitantului au inceput, practic, inca din primele zile dupa ce acesta a depus la APM Bacau cererea prin care a solicitat avizul pentru amplasarea statiei de betoane. „Procedura s-a derulat conform legii iar noi, ca agentie, am cerut un studiu de impact asupra mediului inconjurator. Prima decizie pe care noi am eliberat-o a fost «aviz favorabil», dupa care a urmat perioada de contestatii prevazuta de lege”, ne-a informat Corina Neli Pricope, directorul executiv al APM Bacau. Dupa ce s-a efectuat studiul de impact, in luna februarie a avut loc o dezbatere publica in cadrul careia s-au prezentat, printre altele, si rezultatele studiului de impact. “Locatarii din zona nu au fost clarificati cu privire la doua aspecte, drept pentru care s-a cerut un raport mult mai amanuntit de la solicitant. Acesta a angajat niste specialisti care au efectuat studiile cu privire la poluarea aerului si poluarea fonica”, ne-a mai spus Corina Pricope.
O noua dezbatere publica
Ieri, la sediul Agentiei de Mediu din Bacau, a avut loc o noua dezbatere publica unde, de data aceasta, au participat si reprezentantii firmei Cepstra Grup din Bucuresti, o firma care are ca obiect de activitate “servicii de inginerie in domeniul mediului – certificiat TUV”, unii dintre cei mai importanti specialisti in problematica autorizatiilor de mediu din România. Acestia sunt cei care au efectuat, pe cheltuiala solicitantului, noul studiu de mediu si au prezentat ieri raportul privind legalitatea statiei de betoane pe care Conextrust urmeaza sa o lanseze in piata economica de profil din Bacau. Pentru a demonstra transparenta totala, la dezbatere, pe lânga Viorel Rusu – ca solicitant – si reprezentanti ai institutiilor statului cu implicatii in emiterea autorizatiei, la dezbatere au fost invitati sa participe si Carmen Zaharia Ciorcila (notar si proprietar de locuinta in zona cu pricina), alaturi de alti doi locatari din apropierea viitoarei statii de betoane.
Nici vorba de poluare
Reprezentantii Cepstra Grup au prezentat, asadar, raportul referitor la studiul de mediu pe care l-au efectuat in vederea analizarii impactului statiei de betoane pentru componentele “aer” si “zgomot”. “In privinta partii generatoare de poluare in ccea ce priveste poluarea aerului, aceasta este casetata, deci nu poate fi decât un beneficiu pentru mediu. Mai ales ca, in calculele noastre, am luat in considerare valorile corespunzatoare capacitatii maxime de productie. Situatia este decenta, in sensul ca nu se produce praf in jurul acestei statii”, a spus reprezentanta Cepstra Grup. Ulterior, in momentul in care aceasta a dorit sa continue prezentarea, Carmen Zaharia Ciorcila i-a sugerat: “nu pierdeti timpul. Suntem familiarizati, am studiat problemele”. Totusi, pentru a se respecta procedurile si, practic, scopul intâlnirii de ieri, s-a facut o trecere in revista a surselor de poluare in cazul unui astfel de operator si, de asemenea, a fost prezentata o inventariere a emisiilor pe categorii de surse. “In urma calculului emisiilor si al concentratiei de poluare in emisii, s-a ajuns la valori situate sub limita impusa de legislatia in vigoare si sub valoarea pragului de alerta”, a mai spus specialista.
Model agreat de autoritatile de mediu
In fapt, statia de betoane ecologica pe care Conextrust vrea sa o introduca in functiune poate fi cu greu contestata, având in vedere faptul ca este un model agreat de Autoritatea Centrala de Mediu, in cadrul unui program in care Agentia locala din Bacau a fost una dintre agentiile-pilot inca din anul 2001. Acest program a fost implementat ulterior in toata tara iar modelul statiei de betoane utilizata acum de Conextrust a fost elaborat de un institut de referinta din Danemarca, model recomandat ca foarte adecvat si de catre Agentia Europeana de Mediu.
Reclamantii ramân pe pozitii
Pozitia celor trei reprezentanti ai locatarilor prezenti ieri la sediul APM Bacau este ferma iar acestia par dispusi sa nu renunte, in pofida faptului ca li s-a expus in mod clar ca nu exista risc de poluare. Cea mai vehementa a fost Carmen Zaharia Ciorcila, ea manifestându-si nemultumirea vis-á-vis de faptul ca au fost invitati sa asiste la aceasta prezentare fara sa li se fi adus la cunostinta rezultatele studiului cu mai mult timp in urma. Asta in conditiile in care, dupa cum ne-a informat directorul APM Bacau, raportul a fost postat pe site-ul agentiei acum câteva zile. “Nu mai faceti efortul cu aceasta prezentare – a intervenit notarul – pentru ca noi nu putem sa asimilam niste informatii in trei minute sau un sfert de ora. Eu as vea sa vad aceste rezultate la mine acasa, sa le studieze un expert. Pentru ce am fost invitata aici? Sa ascult expunerea? Nu sa-mi formulez un punct de vedere?”, a rabufnit notarul, care a precizat din nou ca, pentru a putea formula o pozitie, trebuie mai intâi sa citeasca si sa inteleaga ce se prezinta in raportul respectiv. Iuliana Romaniuc, comisarul-sef al Garzii de Mediu, Comisariatul Regional Bacau, a intervenit si i-a spus lui Carmen Zaharia Ciorcila ca “dumneavoastra nu veti sti niciodata sa puneti o astfel de intrebare, pentru ca este de natura tehnica. Tocmai pentru acest motiv au venit acesti experti pentru a adresa beneficiarului extact intrebarile la care dumneavoastra trebuie sa cunoasteti raspunsurile”. “Nu sunteti specialisti si nici noi nu suntem toti. Pentru acest lucru s-a apelat la experti, pentru ca ei sa se pronunte daca totul este in regula din punct de vedere legal”, a adaugat si Corina Neli Pricope.
Aproape o luna pentru contestatii
Carmen Zaharia Ciorcila, impreuna cu ceilalti vecini care au ramas nemultumiti chiar si dupa ce autoritatile de mediu s-au pronuntat in privinta legalitatii statiei de betoane, mai au la dispozitie termenul legal de 20 de zile lucratoare de la afisarea pe site-ul agentiei a acordului de mediu pentru a formula eventualele contestatii. Chiar si asa, oamenii s-au declarat nemultumiti. “Mi se pare nedrept sa luati o decizie fara ca noi sa avem ceva de spus si s-o facti publica iar noi abia dupa aceea sa putem face contestatie. Este dreptul meu sa va suspicionez”, s-a exprimat notarul care, inainte sa paraseasca sala de sedinta, vazând ca nu gaseste intelegere si ca nu mai are argumente legale, a facut apel la latura umana a reprezentantilor autoritatilor de mediu, spunându-le “sa va gânditi daca ati autoriza sau daca v-ar conveni sa locuiti si sa va cresteti copiii la 200 de metri de o statie de betoane”.
Razvan SENDREA
Sediul APM Bacau nu a fost gazda unei dezbateri publice. O dezbatere publica implica prezenta tuturor partilor interesate, implica exprimarea unor puncte de vedere pertinente in urma studierii unor argumente, si nu trecerea in revista, rapida si superficiala a unei expertize aservite. De ce „aservite”? Este evident punctul de vedere partinitor al Cepstra Grup din moment ce acestia afirma ca “In privinta partii generatoare de poluare in ccea ce priveste poluarea aerului, aceasta este casetata, deci nu poate fi decât un beneficiu pentru mediu.” Fie au dorit sa spuna ca statia de betoane este un beneficiu pentru mediu, caz in care ar fi trebuit sa detalieze exact ce beneficii aduce aceasta statie de betoane „ecologica” mediului inconjurator, fie au vrut sa spuna ca este un beneficiu pentru mediu faptul ca statia de betoane este casetata, deoarece din punct de vedere tehnologic se poate afirma ca aceasta casetare a statiei de betoane minimizeaza impactul acesteia asupra mediului inconjurator si reduce gradul de poluare. Nu este vorba de un beneficiu, este vorba de un prejudiciu diminuat, dar totusi, un prejudiciu. Asta nu inseamna ca statia de betoane nu polueaza. Poate ca polueaza putin, poate ca polueaza mai mult, cert este ca efectele mai mult sau mai putin pregnante vor fi resimtite de cateva zeci de locuitori din imediata vecinatate, precum si de copiii acestora. Noaptea, cand proprietarul statiei de betoane si cei care au dat un aviz de mediu favorabil vor dormi in liniste, locatarii de pe strada C-tin Musat vor avea privilegiul de a asculta malaxorul statiei de betoane.
Doamna Romaniuc afirma ca „Tocmai pentru acest motiv au venit acesti experti pentru a adresa beneficiarului extact intrebarile la care dumneavoastra trebuie sa cunoasteti raspunsurile” … este intersanta aceasta procedura prin care proprietarul statiei de betoane plateste , dupa cum ati spus chiar dvs, niste specialisti, sa vina si sa ii puna niste intrebari teribil de delicate omului de la care iau bani.
„In fapt, statia de betoane ecologica pe care Conextrust vrea sa o introduca in functiune poate fi cu greu contestata” … asa este, aceasta poate fi cu greu contestata, informati-va totusi mai bine, sunteti atat de sigur ca aceasta nu functioneaza deja in ilegalitate?
Domnule Razvan Sendrea … formularea „un aviz necesar in vederea amplasarii unei statii de betoane mobia ecologica pe o platforma la adresa strada Tolstoi numarul 14” este in cel mai bun caz atipica …. statia de betoane este mobila, nu mobia, iar amplasarea este a unei statii mobile ecologice si nu a unei statii molbila ecologica.
„au existat totusi mai multe voci ale unor locatari …” vocile nu pot fi decat „mai multe”.
„iar modelul statiei de betoane utilizata acum de Conextrust ” … iar modelul statiei de betoane utilizatE acum de Conextrust
Domnule Sendrea, daca doriti sa va deziceti de o presupusa independenta jurnalistica, aveti macar decenta de a o camufla in mai mare masura. Daca nu sunteti in stare ca in mod obiectiv, sa fiti corect din punct de vedere civic, depuneti macar eforturi sa fiti corect din punct de vedere gramatical.