< strong>Directia Generala de Asistentata Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, in parteneriat cu Fundatia Hope and Homes for Children România, desfasoara, incepând de ieri si pâna mâine, un proiect care se adreseaza unui numar de 34 de autoritati locale din judet. Scopul proiectului este reprezentat de identificarea resurselor pentru dezvoltarea serviciilor sociale primare si, astfel, reducerea numarului de copii aflati in situatii de criza.
Asaltati de sesizari, unele… tardive
Cu privire la acest subiect, Sorin Brasoveanu, directorul general al DGASPC Bacau a tinut sa sublinieze ca, „inca din primele zile ale acestui an am primit foarte multe sesizari privind copiii neglijati, abuzati sau abandonati, cazuri in care am fost anuntati atunci când, practic nu se mai putea face nimic altceva decât preluarea copiilor. In primele trei saptamâni din luna ianuarie au fost preluati in regim de urgenta 44 de copii din diferite localitati ale judetului nostru”. Având in vedere aceasta situatie, conducerea DGASPC a considerat ca se impune luarea unor masuri in vederea responsabilizarii autoritatilor locale pentru ceea ce inseamna activitate de preventie, care potrivit cadrului normativ in vigoare intra in atributiile autoritatilor locale. “Prin elaborarea acestui plan de actiune privind dezvoltarea serviciilor sociale primare la nivelul judetului Bacau ne dorim o mai buna colaborare cu autoritatile publice locale privind sustinerea activitatilor de prevenire in comunitatile din care fac parte si pe care le reprezinta, ne dorim ca impreuna sa identificam resursele necesare pentru crearea serviciilor propice sustinerii copiilor si familiilor lor, iar implicarea activa a autoritatilor locale sa aiba drept rezultat reducerea numarului de copii neglijati, abuzati sau abandonati”, a mai declarat Sorin Brasoveanu.
S-au stabilit “cartierele generale” de lucru
In cursul zilei de ieri, la primele ore ale diminetii, reprezentantii DGASPC si ai HHC România au stabilit ca punct de lucru sediul Primariei Moinesti, la intâlnire participând reprezentanti ai autoritatilor locale din Moinesti, Comanesti, Darmanesti, Poduri si Berzunti. Tot ieri, la orele prânzului, a avut loc o sedinta de lucru la sediul Primariei Târgu Ocna, la intâlnire fiind invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor locale din Târgu Ocna, Oituz, Târgu Trotus, Buciumi, Manastirea Casin. Pentru dezbaterile de astazi, intâlnirile de lucru au fost stabilite la sediul DGASPC Bacau si la sediul Primariei Orbeni, dupa cum urmeaza: dimineata – intâlniri cu Primariile Buhusi, Racova, Buhoci, Tamasi, Nicolae Balcescu – la DGASPC Bacau ; la ora 13 – intâlniri cu reprezentanti ai comunelor Orbei, Sascut, Racaciuni, Caiuti, Cotofanesti, Parava, Valea Seaca, Pâncesti si Corbasca. Vineri sedinta de lucru se va desfasura cu reprezentantii autoritatilor locale din Colonesti, Odobesti, Lipova, Ungureni, Parincea, Horgesti, Stanisesti, Motoseni, Rachitoasa si va avea loc la sediul Primariei din Colonesti.
Obiective specifice
Printre obiectivele specifice ale acestui proiect se regasesc intensificarea activitatilor de preventie primara pentru a evita ajungerea copilului in situatie de risc major, cresterea capacitatii serviciilor primare oferite de autoritatile locale copilului si familiei acestuia, identificarea unor solutii adecvate de mentinere a copiilor in familia naturala/largita sau in comunitate. Tot la acest capitol trebuie mentionate si alte obiective specifice, cum ar fi dezvoltarea activitatilor de planning familial pentru cazurile sociale si in special pentru familiile cu multi copii aflate in situatii de risc, desfasurarea unor actiuni efective in scopul prevenirii stigmatizarii sociale a copilului victima a abuzului, neglijarii, abandonului, copilului exploatat si, nu in ultimul rând, crearea unei baze de date la nivelul fiecarei primarii astfel incât actvitatile de preventie sa se desfasoare fara dificultate.
Rezultate scontate
In mod firesc, de la un proiect bine realizat se asteapta si rezultate pe masura. Astfel, rezultatele asteptate ale proiectului sunt cresterea capacitatii autoritatilor locale de a furniza servicii in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului; reabilitarea, reamenajarea si dotarea unor cladiri care sa corespunda nevoilor de servicii sociale oferite la nivelul comunitatilor locale; angajarea si pregatirea de specialisti in fiecare localitate pentru dobândirea cunostintelor si abilitatilor necesare pentru a lucra cu copiii si familiile acestora. Totodata, se va avea in vedere oferirea de servicii de zi copiilor din familiile vulnerabile precum si sporirea gradului de constientizare a membrilor comunitatii cu privire la capacitatea de prevenire a situatiilor de criza si implicarea activa in identificarea resurselor pe plan local. Nu in ultimul rând, va fi adoptata o strategie comuna de catre societatea civila, ONG-uri si autoritati locale penrtu actiuni de bunastare a copilului si integrarea capacitatilor si serviciilor lor intr-o politica comuna de protectie a copilului.
Activitati desfasurate
Principalele activitati desfasurate in cadrul acestui proiect se refera la informarea si mobilizarea autoritatilor locale si mebrilor Consiliului Comunitar Consultativ – primar, secretar, referent social, medic de familie, preot, politist, asistent comunitar, cadru didactic; intâlniri directe in teritoriu cu reprezentantii autoritatilor locale in vederea identificarii problemelor sociale si a resurselor pentru depasirea acestora; conturarea atributiilor concrete/obligatii de indeplinit in conformitate cu legislatia in vigoare; analiza cazurilor sociale; atragerea ONG-urilor ca parteneri in activitatea de preventie.
Razvan SENDREA