In urma unei Hotarâri de Guvern, bugetul privitor la organizarea euroalegerilor de anul acesta a fost stabilit la 100 de milioane de lei (aproximativ 25 de milioane de euro). Alegerile sunt programate pentru data de 7 iunie, urmând ca grosul sumei – aproximativ 83 de miloane de lei – sa fie utilizati de Ministerul de Interne. Potrivit prefectului Dorian Pocovnicu, organizarea alegerilor pentru Parlamentul European a demarat si la nivelul judetului Bacau.
Organizarea alegerilor europarlamentare va costa Executivul aproape 100 de milioane de lei. Bugetul euroalegerilor a fost stabilit saptamâna trecuta, printr-o Hotarâre de Guvern, urmând ca majoritatea banilor sa fie folosita de Ministerul de Interne. Sume consistente vor primi, insa, si Secretariatul General al Guvernului, aproximativ 4 milioane de lei, dar si Autoritatea Electorala Permanenta, care va primi peste 5, 4 milioane de lei. Pe lista institutiilor beneficiare se mai afla Ministerul de Externe si Serviciul de Telecomunicatii Speciale care vor primi 3, 7 milioane de lei, respectiv 2, 96 milioane de lei. Textul hotarârii stabileste si indemnizatiile pe care le vor incasa participantii la organizarea alegerilor. Lucratorii birourilor electorale vor primi câte 66 de lei pentru fiecare zi de activitate, incepând cu data procesului verbal de investire, in timp ce informaticienii, statisticienii si personalul tehnic auxiliar vor trebui sa se multumeasca cu o indemnizatie zilnica de 50 de lei.
Nu vor mai lucra 20 de ore pe zi
In judetul Bacau organizarea euroalegerilor este o sarcina care va cadea pe umerii subprefectului Tudorita Lungu, aceasta preluând in cursul saptamânii trecute atributiile administrative de care dispunea fostul subprefect, Gheorghe Hura. Potrivit declaratiilor prefectului Dorian Pocovnicu, organizarea evenimentului electoral a intrat in linie dreapta, Prefectura bacauana primind deja mai multe informari si documente oficiale de la forurile centrale de specialitate. „Suntem in faza de organizare a alegerilor, etapa care a fost demarata deja”, a declarat Pocovnicu. El a precizat, insa, ca va urmari indeaproape procesul electoral programat a avea loc in data de 7 iunie, pentru a nu aparea surprize care sa puna institutia intr-o pozitie publica sensibila. „Nu vreau sa apara situatii precum cele mediatizate in presa locala si centrala, când unii angajati ai Prefecturii faceau eforturi supraomenesti pentru a munci câte 20 de ore pe zi. Voi avea in vedere echilibrarea sarcinilor si atributiilor in acest sens”, a avertizat prefectul.
Schimbari de personal
Dupa ce saptamâna trecuta, prefectul Pocovnicu a delegat atributiile catre subalternii sai subprefecti, el a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca la nivelul aparatului propriu al Prefecturii vor mai fi facute modificari de personal, insa acestea vor respecta pre vederile legale in vigoare. „In cadrul Institutiei Prefectului vor mai fi facute cu siguranta schimbari. Ele insa vor fi facute respectând legea”, a spus prefectul. Acesta a adaugat ca vrea ca directorii din Prefectura sa compara mai des in fata presei. „Activitatea unora dintre ei nici macar nu este cunoscuta. Bacauanii si presa nu stiu cu ce se ocupa exact unii dintre directorii institutiei”, a motivat el.
Alegeri de pomina
Primele euroalegeri organizate in România, in urma cu aproape doi ani, au constituit un moment epocal pentru angajatii Prefecturii bacauane de la acea data. In frunte cu prefectul de atunci, Gabriel Berca (PNL) – actual senator, 16 angajati ai Prefecturii si-au pontat câte 20 de ore lucrate zilnic, in timpul lunii care a premers alegerilor. Ei au profitat de o Hotarâre Guvernamentala confuza, care dadea dreptul angajatilor angrenati in organizarea alegerilor sa-si ponteze un numar ridicat de ore suplimentare, in conditiile in care euroalegerile din 25 noiembrie 2007 s-au desfasurat concomitent cu referendumul prezidential pentru introducerea votului uninominal. Hotarârea de Guvern privitoare la organizarea euroalegerilor din 7 iunie 2009 stipuleaza ca partidele politice nu vor mai putea folosi minori sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propaganda electorala. De asemenea, alte prevederi impun ca pe un panou electoral sa fie aplicat un singur afis electoral, iar afisele al caror colorit sau succesiune de culori replica drapelul României, sau al altui stat, sunt interzise.
Lucian BOGDANEL
ce sa organizeze?
poate fitzuica voastra de partid
kjftgkrjh6