In doar trei luni, rata somajului din judet a crescut cu 1,5 procente.
Numarul contractelor de munca active a scazut intr-un an cu 5726
Mari sau mici, vechi sau noi, cunoscute sau nu, firmele bacauane din toate domeniile se clatina sub unda de soc a crizei economice mondiale. In partea vizibila se situeaza concedierile colective din constructii (unde efectele crizei s-ar putea ascunde sub masca disponibilizarilor obisnuite iarna si vor iesi eventual la iveala abia o data cu reangajarile din primavara) si din unitatile care si-au inchis portile din cauza „dificultatilor economice”. In partea mai putin vizibila se afla concediatii in urma „restrângerilor de activitate”, a caror trimitere in somaj nu trebuie comunicata obligatoriu autoritatilor, totusi se arata in statisticile Fortelor de Munca. Potrivit legii, „concediere colectiva” (care trebuie anuntata) inseamna cel putin zece salariati dintr-un total de 20 pâna la 100 de salariati, cel putin zece la suta dintr-un total de 100 pâna la 300 de angajati sau cel putin 30 de salariati daca angajatorul are de la 300 de angajati in sus.
Rata somajului,
in crestere continua
Potrivit bazei de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau, rata somajului (indicator obtinut prin raportarea numarului de someri la populatia activa) a crescut in ultimele trei luni cu nu mai putin de un procent si jumatate, de la 5,11 la suta in noiembrie 2008 la 6,61 la suta in februarie 2009 – in conditiile in care rata medie a anului trecut a fost de 5,02 procente. Mai exact, in noiembrie anul trecut, in baza de date AJOFM figurau 12.182 someri (populatia activa a judetului fiind de circa 238.000 de persoane). In februarie anul acesta, numarul somerilor era 15.735, rezultând o diferenta de 3533 de persoane.
Tribut costisitor
Dintre cele 3533 persoane care au ingrosat iarna aceasta rândurile somerilor, doar 1177 provin din disponibilizari colective (aproximativ 350 in decembrie, 378 in ianuarie si 449 in februarie). „Cel mult 100 sunt persoane intoarse din strainatate. Restul au fost concediati, in urma reducerii activitatii, din cauza crizei, de numerosi angajatori, ei reprezentând grosul somerilor nou aparuti”, a explicat Octavian Ticau, sef serviciu la AJOFM.
Restrictii de angajare
Dupa spusele reprezentantului AJOFM, forta de munca vacanta este reabsorbita intr-o oarecare masura de piata muncii, „mai ales in domenii precum constructiile sau prelucrarile mecanice si mai putin in comert sau prestari servicii, acestea din urma reducând angajarile pe timp de criza”.
Mai putine contracte de munca
Fenomenul in discutie este vizibil si in statisticile Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau, unde numarul contractelor individuale de munca active la sfârsitul lunii trecute (94.644) era cu 5726 mai mic decât numarul de contracte inregistrat de inspectorii de munca cu un an in urma. De asemenea, ITM a inregistrat pentru primele doua luni ale acestui an 8660 contracte de munca incetate, cu 1883 mai mult decât in ianuarie si februarie 2008.
Alin LEANCA