Ajuns inspector guvernamental, dupa 15 ani de munca neintrerupta in Prefectura bacauana, fostul subprefect Gheorghe Hura are „liber la declaratii”. El a recunoscut ca de cele mai multe ori administratia e la mâna politicului. Hura si-a sustinut teza dând ca exemplu controlul pe care care mai multi oficiali din Ministerul Agriculturii l-au facut in judetul Bacau, in anul 2005, verificari ce au avut ca „tema” procesul de retrocedare a suprafetelor forestiere de pe Valea Trotusului. Proaspatul inspector a mai spus ca nu l-a tentat niciodata o cariera politica pentru ca, a recunoscut el, nu are niciun fel de aptitudini pentru meseria de om politic.
Dupa 15 ani de activitate in administratia bacauana, cariera ce a culminat cu intrarea in Corpul Inaltilor Functionari Publici si dobândirea functiei de subprefect, Gheorghe Hura este, din aceasta luna, inspector guvernamental. El a fost inlocuit, in data de 10 martie, in functia de subprefect de Tudorita Lungu, eveniment ce a coincis cu trecerea lui Hura in nou-infiintatul corp guvernamental.
Administratia merge mai departe
Eliberat de corvezile administrative, fostul subprefect a declarat ca activitatea administrativa poate merge inainte si fara aportul sau. „Legile firii urmeaza un anumit curs care la un moment dat poate deveni un nou inceput. Cine nu constientizeaza caracterul relativ al unei functii nu are ce cauta in functia respectiva. Daca ajungi sa fii inoculat de ideea ca esti intangibil si inamovibil, pierzi. Iau plecarea mea din administratie ca pe o noua provocare”, a spus fostul subprefect. El a recunoscut, intr-un acces de sinceritate, ca domeniul pe care l-a parasit e „patronat” de sfera politicului, la mâna caruia nu de putine ori se afla. „Administrativul este supus politiciului prin toate actele normative pe care le pune in opera. Aceasta e realitatea. Dar fara administratie nu se poate. Importanta mi se pare in acest context reorganizarea administratiei in acord cu cerintele prezentului. Reforma administratiei este o necesitate curenta nu un deziderat politic, asa cum afirma unii politicieni”, a explicat Hura. Acesta a subliniat ca nu a fost tentat niciodata de perspectiva imbratisarii unei cariere politice, intrucât nu dispune de calitatile necesare pentru a fi un om politic de succes. „Am ajuns destul de repede la concluzia ca nu am niciun fel de calitati pentru a deveni un om politic. In 1992 mi-am dat seama de acest lucru, când apele erau tulburi si eram pe punctul de a obtine o functie politica. Optiuni si simpatii politice exista in orice om, insa eu am ales atunci sa nu ma pierd in meandrele sinuoase si intunecoase ale politicului. Daca intram atunci in politica, astazi as fi fost – cu siguranta – unul dintre politicienii slab cotati, cu o apreciere mai redusa in rândul opinie publice, ceea ce nu concura cu viziunea pe care o am despre persoana mea”, a completat inspectorul guvernamental.
Retrocedari realizate in procent de 96 la suta
Potrivit lui Hura, la nivelul judetului Bacau procesul de retrocedare a proprietatii se afla la un nivel de 96 la suta din totalul suprafetelor solicitate si validate de-a lungul anilor. Inspectorul guvernamental a mai spus ca exista in continuare anumite probleme pe Valea Muntelui, insa se asteapta ca acestea sa fie solutionate cu timpul. El a deplâns lipsa de consecventa a politicienilor in problemele privitoare la legile retrocedarii proprietatilor confiscate abuziv de comunisti. „In fiecare an electoral aceste legi au suferit tot felul de modificari. Nu s-a tinut insa cont de stadiul retrocedarilor din acele momente, ci doar de interese personale de conjunctura. Daca aceste retrocedari ar fi fost reglementate de la inceput, procesul ar fi aratat altfel: primarii n-ar fi dat arbitrar terenuri, nu s-ar fi dat constituiri pentru cei care au lucrat la CAP-uri etc”, a comentat Hura. Acesta a recunoscut, de asemenea, ca celebrul control efectuat in 2005 de o comisie de la vârful Ministerului Agriculturii, pe Valea Muntelui, a fost o „afacere” politica. „Actiunea controlului din 2005, de pe Valea Muntelui, a fost un act politic. Nu in sensul blocarii procesului de retrocedare, ci in sensul depistarii unor persoane despre care s-a presupus ca au afaceri in zona respectiva”, a afirmat el, apreciind ca cea mai importanta hiba a politicului tine de modul in care unele decizii sunt luate fara ca ele sa aiba o acoperire in argumente legale.
Va raspunde, daca va fi contactat
Proaspatul inspector guvernamental a incheiat spunând ca isi va oferi sfatul ori de câte ori functionarii de la vârful administratiei bacauane i-l vor cere. „Am ajuns la un anumit prestigiu administrativ, la o anumita functie – cea de inalt functionar public. Ca principiu de viata am fost deschis la comunicare. Daca mi se va cere sfatul, il voi oferi pentru a ajuta la deblocarea anumitor procese administrative”, a confirmat Hura. El a aratat, insa, ca administratia publica se va confrunta in scurt timp cu probleme majore, pentru ca functionarii sunt din ce in ce mai nepregatiti si mai superficiali. „Am participat la nenumarate comisii de verificare la nivelul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Am vazut oameni foarte nepregatiti care considerau ca e suficient doar sa se prezinte la un examen, fara a se pregati minutios. Au tratat cu superficialitate o problema de maxima seriozitate”, a conchis fostul subprefect.
Lucian BOGDANEL
Asa este, a fost sincer, corect si competent in toate situatiile pe care le-a avut de rezolvat.