Centru de zi pentru copiii cu Down

ziua-down-2-2.jpgCu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, o organizatie bacauana din domeniu a lansat un apel pentru deschiderea unui centru special destinat copiilor cu acest diagnostic

21 martie, Ziua Mondiala a Sindromului Down, a fost marcata ieri in Bacau printr-o petrecere dedicata copiilor cu acest diagnostic, organizata in centrul „Betania” de asociatia cu acelasi nume, asociatia „Sindrom Down” Bacau si gradinitele „Spiru Haret” si „Agricola International”. Actiunea, au explicat organizatorii, a urmarit intarirea colaborarii intre asociatia „Sindrom Down” si institutiile de invatamânt de masa si a facut parte dintr-o campanie de sensibilizare a opiniei publice cu privire la persoanele cu Down, pentru cresterea sanselor de integrare a acestora in comunitate.

Centrala sperantei
Fondata in 2007 la initiativa unui grup de parinti de copii cu Down, asociatia „Sindrom Down” Bacau se ocupa de sustinerea si promovarea acestei categorii de persoane cu dizabilitati, „scopul nostru suprem fiind sa ajutam cât mai multi oameni sa inteleaga Sindromul Down, deoarece intelegere inseamna acceptare, acceptarea inseamna ajutor si ajutorul inseamna Viata pentru copiii nostri”, asa cum a declarat Gabriela Otelita, membru fondator. Printre activitatile tânarului ONG figureaza prevenirea abandonului nou nascutilor cu Down, sustinerea familiilor cu asemenea copii sau, mai nou, demersuri pentru deschiderea unui centru de zi special pentru micutii cu Sindrom Down. In acest moment, asociatia se ocupa de 46 de copii, baza ei de date numarând 130 de cazuri.
„Este vorba de o unitate in care sa ne putem lasa copiii ca la o gradinita si totusi ei sa beneficieze aici de asistenta speciala medicala si educationala”, a descris Adrian Cocea, noul presedinte al ONG-ului, centrul al carui sediu ar putea fi inchiriat de la municipalitate in incinta unui punct termic. Desi primul pas a fost facut, a continuat el, centrul va trebui sustinut la inceput de asociatie din fonduri proprii (doi la suta din impozitul pe venit, cotizatiile membrilor, sponsorizari). „Legea ne permite sa accesam fonduri oferite de autoritati, dar pentru asta trebuie sa fim declarati «de utilitate publica» – ceea ce se poate face abia dupa trei ani de functionare – si de asemenea sa fim incadrati in categoria „unitati care acorda servicii de asistenta sociala” – si pentru asta ne trebuie spatiu si specialisti”, a mai spus Cocea.

Ce este Sindromul Down
Potrivit specialistilor, Sindromul Down (sau Trisomia 21) e o afectiune din nastere care provoaca intârzieri in dezvoltare (retard mintal). Cauzele sunt necunoscute si nu exista vindecare. Marile probleme ale copiilor cu Down, au explicat reprezentantii asociatiei bacauane, sunt reprezentate de dificultatile locomotorii, cele de invatare, nevoia permanenta de asistenta („ei receptioneaza realitatea altfel decât noi”), dar si obstacole puse integrarii lor in societate de ignoranta medicilor (dintre care unii nu stiu sa abordeze corect problema cu familia) sau a cadrelor didactice („au existat cazuri in care copilul cu Down nu a fost primit la gradinita pe motiv ca «e bolnav» si ca «se ia»”).
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*