Ziua Mondiala impotriva TBC

ziua-tbc-2.jpgTuberculoza pulmonara ucide in lume o persoana la zece secunde. La inceputul acestui an, in judetul Bacau erau inregistrati aproape o mie de bolnavi de TBC

24 martie, Ziua Mondiala impotriva Tuberculozei Pulmonare, va fi marcata de Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau prin actiuni de informare a populatiei si de intarire a parteneriatului public-privat pentru controlul TBC. „24 martie este ziua in care, in 1882, medicul Robert Koch a descoperit bacilul care-i poarta numele – un prim pas in diagnosticarea si vindecarea TBC. Motto-ul acestui an este «Impreuna invingem tuberculoza» – boala poate fi controlata prin eforturile conjugate ale sistemului medical, pacientilor, autoritatilor si comunitatilor. In acest sens, pe lânga asistenta medicala, sunt necesare masuri de informare a populatiei si de crestere a nivelului de trai”, a explicat purtatorul de cuvânt DSP, Oana Mocondoi. Reprezentantii institutiei vor organiza astazi puncte stradale de distribuire de materiale informative (cu sprijinul voluntarilor Scolii Postliceale Sanitare „Christina” Bacau) si vor participa la un seminar din proiectul „Consolidarea parteneriatului public-privat in controlul tuberculozei” (implementat prin intermediul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacau si având drept scop scaderea incidentei TBC). De asemenea, in toata aceasta perioada, lupta contra TBC a luat forma unor caravane de informare in comunitatile defavorizate, informari si consiliere in scoli, seminarii si instruiri pentru asistentii medicali, informare in unitatile medico-sanitare.

O victima la patru secunde

Potrivit specialistilor, tuberculoza, afectiune cu o rata de mortalitate inalta si costuri socio-economice ridicate si care imbolnaveste si ucide anual milioane de oameni, reprezinta o problema epidemiologica globala, una dintre preocuparile principale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In lume se imbolnavesc anual de TBC circa zece milioane de persoane (jumatate fiind contagioase), iar 1,5 milioane mor din acest motiv – o imbolnavire la fiecare patru secunde, un deces la fiecare zece secunde. Un singur om bolnav de TBC poate infecta intr-un an alti 10-15. Comparativ cu celelalte state ale comunitatii europene, România prezinta cea mai mare incidenta a TBC (110-115 cazuri pe an la suta de mii de locuitori). In Bacau, la sfârsitul lui 2008 erau inregistrate 939 de cazuri.

Semnale de alarma

„TBC este privita adesea ca o boala «a mizeriei» si de aceea multi pacienti nu vor s-o recunoasca, de teama ca vor fi marginalizati sau ca-si vor pierde serviciul. Renuntând la asistenta medicala, ei devin adevarate bombe biologice pentru comunitate. Foarte expusi la infectare sunt copiii, batrânii, bolnavii cronici, consumatorii de alcool sau tutun, gravidele, categoriile defavorizate – romi, detinuti, someri, persoane fara adapost – si chiar personalul medical”, a mai spus Oana Mocondoi. Simptome care ar trebui sa ne ingrijoreze, anuntând o posibila infectie TBC, sunt, explica medicii: tusea care persista mai mult de trei saptamâni, febra, transpiratii nocturne, dureri toracice, dificultati de respiratie, pierdere in greutate, lipsa poftei de mâncare, oboseala permanenta. Oricui are asemenea simptome i se recomanda sa se prezinte de urgenta la medic.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*