Austeritate electorala: Primarii, instruti sa organizeze europarlamentarele cu bani cât mai putini

austeritate-1.jpgEdilii localitatilor din judetul Bacau au participat ieri la prima instruire pe problematica alegerilor europarlamentare, organizata de conducerea Prefecturii Bacau in sala de conferinte a Directiei Agricole. Cuvântul de ordine al sedintei a fost austeritate, sefii administratiei bacauane confirmând ca bugetul judetean destinat organizarii euroalegerilor, care urmeaza a fi comunicat de autoritatile centrale cât de curând, va fi unul de criza. Primarii au fost anuntati ca trebuie sa restrânga la maximum cheltuielile organizatorice.

Organizarea alegerilor europarlamentare – programate a avea loc in data de 7 iunie – a intrat in linie dreapta, dupa ce primarii comunelor din judet au participat ieri la prima instruire pe aceasta tema, desfasurata in sala de conferinte a Directiei Agricole. La sedinta a participat conducerea Prefecturii Bacau, in frunte cu prefectul Dorian Pocovnicu, respectiv subprefectul Tudorita Lungu, dar si seful Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin Chiriac, respectiv inspectorul guvernamental Gheorghe Hura. Sefii administratiei au prezentat edililor un calendar pre-electoral, in baza caruia vor fi organizate euroalegerile, in timp ce Chiriac i-a indemnat pe primari sa respecte cu rigurozitate cerintele specificate de prevederile in vigoare.

Listele permanente, vesnica problema

Tudorita Lungu se va ocupa de organizarea alegerilor europarlamentare, ea preluând de ceva timp atributiile fostului subprefect, Gheorghe Hura, in baza unui ordin emis de prefectul Dorian Pocovnicu. Lungu a prezentat primarilor calendarul oficial al etapelor premergatoare alegerilor si a instiintat edilii ca pâna in data de 17 aprilie trebuie conturate listele electorale speciale. „Pâna pe 17 aprilie, primarii trebuie sa centralizeze cererile de prezenta pe listele electorale speciale. Este vorba de cetatenii comunitari, altii decât cetatenii români, care vor vota pe 7 iunie. Pe 8 mai cel târziu, listele speciale vor fi remise Autoritatii Electorale Permanente”, a spus subprefectul. Lungu a adaugat ca edilii trebuie sa stabileasca, pâna in data de 7 mai, locurile speciale destinate afisajului electoral.
De cealalta parte, seful AEP a trecut in revista contraventiile pe care le pot suporta primarii, in eventualitatea in care decid sa comita nereguli. Chiriac a declarat ca institutia pe care o conduce va efectua mai multe controale incrucisate pentru a urmari legalitatea procesului de organizare a alegerilor. Listele permanente, vesnica problema a oricarui tip de alegeri, au fost invocate de seful AEP care a cerut vigilenta din partea primarilor in utilizarea lor. „La unele primarii am descoperit ca oricine putea umbla si opera in aceste liste permanente. Ele trebuie pastrate de secretarii de primarii in locuri speciale si nu pot fi facute publice pentru ca ele contin informatii cu caracter privat despre persoanele care voteaza. Orice modificare aparuta in liste trebuie notificata Judecatoriei. Vom face controale pentru a vedea daca sunt modificari in liste si daca cei de la Judecatorie le cunosc”, a spus Chiriac.

Comunicare defectuasa

Prefectul Pocovnicu a semnalat ca majoritatea primariilor din judet nu folosesc inca posta electronica si recurg la “anticul” fax pentru a comunica cu Prefectura. El a cerut primarilor sa renunte la acest mijloc de comunicare si sa foloseasca mai des computerul spre a-si simplifica munca si a eficientiza, in acest mod, comunicarea administrativa. “Vreau ca primariile sa foloseasca resursele de comunicare pe internet. Trebuie sa folositi mail-ul si sa renuntati la comunicarea prin fax. Suntem in anul 2009 si avem nevoie de eficienta in comunicare. Nu ne putem permite sa pierdem timp, urmarind daca un fax a ajuns sau nu la destinatie. In plus, cred ca internetul a cam ajuns in fiecare comuna din judet, asa ca nu ar fi o problema trecerea la o comunicare prin mail”, a spus prefectul. El i-a mai anuntat pe primari ca inspectorul guvernamental Gheorghe Hura a fost cooptat in Grupul Tehnic care se va ocupa de organizarea euroalegerilor. “Inspectorul guvernamental Gheorghe Hura sta la dispozitia primarilor care au probleme de semnalat pe tema organizarii alegerilor”, a precizat Pocovnicu. Spre deosebire de alte sedinte de instruire electorala, cea de ieri a durat numai 30 de minute, prefectul bacauan reconfirmând astfel tendinta noii conduceri a Prefecturii de a folosi cât mai judicios timpul de lucru si de a miza pe operativitate, in detrimentul prelegerilor soporifice cu care primarii bacauani au fost obisnuiti pâna acum.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*