Miei la pret de criza

alt-miel-prima-pagina.jpgAnul acesta mieii vor fi comercializati în locurile special amenajate din Pietele Centrala, Sud, Miorita, din orasul Bacau, precum si la similarele din Onesti, Moinesti, Comanesti, Buhusi, Târgu Ocna si Darmanesti. De asemenea, produse de acest fel vor fi gasite în unitati de tip supermarket respectiv Metro, Selgros, Billa precum si în carmangerii autorizate din judet, a declarat Vlad Gheorghita, seful Compartimentului Igiena din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor Bacau. „La nivelul DSVSA, la circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in perioada premergatoare sarbatorilor pascale va fi asigurata permanenta inclusiv in zilele de sâmbata si duminica, va fi afisat programul de lucru, persoana responsabila si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare-veterinare” a declarat reprezentanul DSVSA.

Preturi lovite de criza

Crescatorii de ovine din judetul Bacau sunt îngrijorati ca Pastele care se apropie nu va suscita interesul cumparatorilor pentru carnea de miel, precum în alti ani. Pretul este mai piperat decât în 2008, pentru ca si cheltuielile sunt mai ridicate si putini vor fi cei care vor face reduceri. Mai mult, pentru a nu exista pierderi, mieii vor fi sacrificati în functie de vânzari, caci producatorii sustin ca sunt pregatiti sa acopere întregul necesar al consumatorilor, doar sa aiba cautare produsul. În ultimii ani, înaintea Pastelui au fost sacrificati, în medie, 50.000 de miei, dar în urmatoarele saptamâni, crescatorii de ovine preconizeaza ca vor taia maxim 30.000 de animale.

Traditia bate criza

Daca, în 2008, carnea de miel s-a comercializat cu 15 lei/kg, pentru Pastele care se apropie, bacauani trebuie sa scoata din buzunar in jur de 20 lei/kg. „În prezent, crescatorii cheltuiesc peste 250 lei pentru cresterea unei ovine, iar pretul de vânzare a animalului în viu este de 9,5 lei/kg, asa ca estimam ca pretul corect de comercializare a mieilor sacrificati este de 18-20 lei/kg. Mieii nu pot fi comercializati în piete fara crotaliile eliberate de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care îi identifica genetic”, a mai declarat medicul Gheorghita Vlad.
La rândul lor, crescatorii de ovine din judetul Bacau sustin ca vor sacrifica mieii în functie de cererea de pe piata. „Sincer sa fiu, noi crescatorii de animale avem mari temeri in ceea ce priveste taierea si comercializarea mieilor. Criza economica ne-a afectat pe toti si cum nimeni nu vrea sa iasa în pierdere, piata va fi cea care decide in cele din urma. Drept pentru care fiecare va sacrifica miei în functie de comenzile primite, pe masura ce vor fi vânduti. În urma cu ani de zile, mieii se vindeau întregi. Acum îi dai cumparatorului cât vrea, un kilogram sau jumatate de miel. Sunt convins, ca pâna la urma, traditia va invinge criza, iar de pe masa unui bun crestin nu vor lipsi friptura de miel si ouale rosii”, ne-a declarat Jean Toderita, un crescator de ovine din comuna Agas .

Olimpia FILIP

Adauga un comentariu

*