La cererea expresa a sefului Executivului, prefecturile din tara au realizat o centralizare a restantelor la plati cu care se confrunta institutiile deconcentrate din teritoriu. La nivelul judetului Bacau, institutiile descentralizate au acumulat restante si datorii de aproape 6 milioane de lei. Datele au fost remise Guvernului la finele saptamânii trecute, urmând ca Executivul sa decida modul in care va fi deblocata aceasta situatie.
Institutiile deconcentrate de la nivelul judetului au acumulat restante la plati si datorii de aproape 6 milioane lei. Potrivit unei centralizari a acestora, realizata de Prefectura, Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) a adunat cea mai insemnata cantitate de restante, cuantumul lor atingând valoarea de 750 de mii de lei (aproximativ 7, 5 miliarde lei vechi). Topul restantierilor este completat de Directia Sanitar – Veterinara, cu suma de aproximativ 400 de mii lei, in timp ce mai multe institutii (Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, Casa de Asigurari de Sanatate, respectiv Directia Apelor Siret) au acumulat restante de pâna la 40 de mii de lei fiecare. Conform prefectului Dorian Pocovnicu, Directia Apelor se afla intr-o situatie speciala deoarece are datorii de 4, 6 milioane de lei, bani proveniti din surse de finantare de la nivelul Fondului de Mediu, dar si o datorie de 2000 de lei catre Banca de Dezvoltare a Consiliului European. In mod surprinzator, Inspectoratul Scolar nu a inregistrat nicio restanta la plati, desi premierul Emil Boc anuntase in cadrul unei videoconferinte de acum doua saptamâni ca importante sume de bani sunt blocate in pixul sefilor de ISJ-uri din tara. „Pe educatie nu exista restante la plati catre agentii economici care au executat lucrari pentru stat. Probleme apar cu acele lucrari contractate de consiliile locale. Aici exista deficiente. Cei din consiliile locale si-au dat seama ca s-au intins mai mult decât le permitea plapuma contractând acele lucrari de reabilitare a scolilor”, a confirmat prefectul. El a mai spus ca a trimis Guvernului o centralizare a restantelor si datoriilor acumulate de institutiile deconcentrate, urmând ca Executivul sa hotarasca in consecinta de cauza, pornind de la realitatea vadita de cifre.
Datorii achitate in proportie de 93 la suta
Seful administratiei centrale anunta in cadrul unei videoconferinte, desfasurata acum doua saptamâni, ca Guvernul pe care-l conduce a achitat 93 la suta din datoriile pe care cabinetul Tariceanu le avea catre firmele ce au executat lucrari pentru stat pâna la sfârsitul anului 2008. Boc a declarat la data respectiva ca banii au fost virati, prin Ministerul Finantelor Publice, catre ordonatorii tertiari de credite insa avertiza ca sumele ramân blocate la acest nivel. „Banii s-au blocat in pixurile ordonatorilor tertiari de credite, cum sunt sefii inspectoratelor scolare”, a precizat primul-ministru. Acesta a anuntat ca ministerele Educatiei, Internelor, Finantelor, Culturii si Intreprinderilor Mici si Mijlocii au restantele achitate in proportie de 100 la suta.
Lucian BOGDANEL
ar trebui sa treceti datoriile consiliilor locale si sa vedeti ce faceti cu o administratie inglodatain datorii