Imobiliarele, constructiile si exporturile sunt activitatile economice cel mai puternic penalizate de criza financiara globala. Statisticile oficiale arata ca la nivelul judetului Bacau, numarul autorizatiilor de construire este in cadere
libera in primele luni ale anului, fata de perioada similara a anului 2008. De asemenea, procentul de exporturi efectuate de judet este la cota de avarie in conditiile in care Bacaul face parte din cea mai saraca regiune a tarii, cea de Nord -Est, codasa in plan national la acest indicator vital.
Numarul autorizatiilor de construire eliberate in prima luna a anului, la nivelul judetului Bacau, pentru constructii rezidentiale, reflecta criza ce domneste in sectorul imobiliar bacauan. In ianuarie, autoritatile au eliberat doar 58 de astfel de documente, fata de 67 cât au fost eliberate in luna similara a anului 2008. Diferenta creste semnificativ daca se iau in calcul ultimele luni ale anului 2008, când numarul autorizatiilor de construire a fost de aproape trei ori mai mare decât cel inregistrat in ianuarie 2009. In ultimul trimestru din 2008, numarul autorizatiilor a variat de la 161, eliberate in luna octombrie, la 186 eliberate in luna decembrie. Statisticienii se asteapta ca tendinta la acest indicator sa fie in scadere, in conditiile in care efectele crizei economice sunt din ce in ce mai pronuntate, dar abia la inceput. „Aici avem doar numarul autorizatiilor de construire eliberate de autoritati. In autorizatie se da un termen limita privind finalizarea constructiei, insa el poate fi prelungit daca criza se intinde pe mai multi ani. In plus, eliberarea unei autorizatii nu ofera certitudinea ca respectivul va demara lucrarile de construire”, a afirmat Eugenia Harja, sefa Directiei Judetene de Statistica. Aceasta a mai spus ca pentru luna februarie previziunile sunt si mai ingrijoratoare, iar numarul de 141 de autorizatii de construire eliberate in luna similara a anului 2008 nu va putea fi egalat. In municipiul Bacau, trendul descendent privitor la numarul de autorizatii de construire eliberate de autoritati il copiaza pe cel de la judet. Potrivit purtatorului de cuvânt al primariei, in primele doua luni ale anului au fost eliberate, in total, doar 71 de autorizatii, fata de 101 câte au fost emise in perioada similara a anului trecut. „Numeric ele sunt mai putine decât cele din aceeasi perioada a anului trecut. Insa tot o autorizatie de construire se elibereaza si pentru un garaj si pentru un imobil de locuinte cu 10 etaje. In opinia mea, elementul care conteaza este metrul patrat construit. Doar aici se pot face unele comparatii fata de anul trecut”, a comentat
Ionut Tomescu.
Recul imobiliar national
Conform centralizarilor efectuate de Institutul National de Statistica (INS), in luna februarie a anului 2009 s-au eliberat 3739 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu aproape 9 la suta fata de perioada similara a anului 2008. In primele doua luni ale anului, autoritatile au eliberat 6208 autorizatii de construire pentru imobile rezidentiale, in scadere cu aproximativ 5 la suta fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. In plan national, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est inregistreaza, in luna februarie, un plus semnificativ la numarul de autorizatii de construire eliberate (789 in 2009, fata de 728 in 2008), restul regiunilor, cu exceptia celei de Sud-Vest (Oltenia), evoluând pe o spirala negativa. De asemenea, o scadere semnificativa inregistreaza si suprafata utila construita. Daca in februarie 2008 aceasta era de aproape 1, 1 milioane de metri patrati la un total de aproape 9300 de autorizatii, in februarie 2009 suprafata utila s-a injumatatit, atingând cota alarmanta de 680 de mii de metri patrati, la doar 5254 de autorizatii eliberate.
Exportam cu târâita
Alaturi de imobiliare si constructii, domeniul exporturilor este o alta ramura economica aflata intr-un declin sever. Potrivit declaratiilor lui Costin Lianu, seful directiei de promovare a exporturilor de la nivelul Ministerului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, exporturile efectuate de regiunea Nord-Est au o pondere de doar 10 la suta in totalul exporturilor românesti, procent ce confirma vocatia regiunii de codasa in plan national pe acest indicator. Lianu a prezentat, ieri, sefilor administratiei bacauane un plan de relansare a exporturilor pe regiuni, declarând ca in perioade de criza ecarturile fata de regiunile mai dezvoltate pot fi recuperate. Datele culese la nivelul ministerului de resort arata ca judetul Neamt a exportat cel mai mult din regiunea Nord-Est, atingând procentul de 1, 7 la suta. El este urmat de judetul Bacau, cu un procent de doar 1, 01 la suta si de Iasi, cu numai 0, 96 la suta. Din acest punct de vedere, judetul Bacau se situeaza pe locul 24 intr-un top national al unitatilor administrativ-teritoriale care au exportat cel mai mult pe parcursul anului trecut.
Lucian BOGDANEL