Din centrele de asistare, direct in drum: Orfani transformati in paria

dgaspc-soarta-tineri-1.jpgAsistentii sociali au lansat semnale de alarma privind destinul tinerilor care parasesc sistemul de ocrotire

In ton cu zicala „un rau nu vine niciodata singur”, destinul ii loveste cu sete si in mod repetat pe unii dintre noi. De parca lipsa iubirii parintesti nu le-ar fi fost de-ajuns, cei mai multi dintre orfanii care la 18 ani trebuie sa paraseasca sistemul de ocrotire de stat risca sa fie transformati in paria ai societatii, oameni fara adapost, fara loc de munca si fara perspective, slab pregatiti profesional si ocoliti de angajatori, pe care comunitatea are tendinta sa-i respinga chiar daca nu au gresit cu nimic. In cadrul unui raport de activitate pentru anul trecut, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau au lansat semnale de alarma privind soarta tinerilor care, o data deveniti majori, parasesc centrele de asistare.

Studentii pot fi numarati pe degete

Potrivit statisticilor prezentate in raportul DGASPC, in 2008 in aceasta categorie au fost inregistrati in medie 135 beneficiari, dintre care 60 de absolventi promotia 2008 (19 cu handicap) si 13 recalificati profesional. In aceeasi perioada, 52 de tineri au fost integrati socio-profesional, sapte (din promotia 2008) au fost admisi la facultate, iar 20 au fost preluati de ONG-uri.

Cooperativa „Munca in zadar”

Alaturi de cifre, raportul descrie principalele dificultati cu care se confrunta tinerii orfani deveniti majori. „Au de multe ori un nivel scazut de pregatire profesionala. Practica din scolile de arte si meserii ar trebui organizata in mod diferit sau, daca nu este posibil, macar sa se incheie conventii in acest sens cu angajatorii de profil”, a declarat directorul DGASPC Sorin Brasoveanu. De asemenea, a continuat oficialul, acesti tineri sunt pregatiti adesea in meserii pentru care nu au inclinatii ori conditie fizica sau care nu se mai cer pe piata muncii. „Ministerele Muncii si Educatiei ar trebui sa tina mai mult cont de cerintele pietei. Copiii acestia termina scoala si ne trezim ca trebuie sa le facem reconversie profesionala”, a mai spus Brasoveanu.

Privati de casa si masa

O alta problema importanta a tinerilor orfani care au implinit 18 ani si ies de sub umbrela DGASPC o reprezinta lipsa serviciului, a locuintei si a banilor pentru cheltuieli cotidiene. „Reticenta angajatorilor fata de ei e problema mentalitara. Noi incercam sa explicam cât mai multor patroni ca si acesti tineri au nevoie de o sansa pentru a se integra si ca pot fi chiar mai buni decât alti candidati pentru angajare”, a explicat seful DGASPC Bacau. In ce priveste locuintele, acesta spune ca „autoritatile locale ar trebui sa aiba in vedere soarta tinerilor dupa ce parasesc centrele de asistare”. Despre salariile foarte mici ale tinerilor care reusesc sa se angajeze, directorul DGASPC crede ca „salariul minim – de 600 de lei pe luna – nu le ajunge pentru nimic. Sunt necesare politici sociale de sprijinire a angajatorilor de insertie, pentru a creste salariul de start”.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*